Parádní duel rozhodlo v nájezdech Kladno

Plzeň - Starší dorost spustil s Kladnem ve sváteční den divokou přestřelku, kterou nakonec rozhodovaly až samostatné nájezdy.

HC Plzeň 1929 - Rytíři Kladno

4:5sn
3:0, 0:3, 1:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 4. Kovařík (Váňa), 11. Váňa (Reitspies), 13. Eret (Matiášek, Roubal), 60. Váňa (Eret, Matiášek) – 28. Svoboda (O. Bláha, Müller), 30. Husarik (Kalaj, Kryll), 37. Kalaj (Haspeklo, Husarik), 52. Karásek (O. Bláha, M. Bláha), rozh. náj. Kalaj. Rozhodčí: Fiala – Svoboda, Müller. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. Diváci: 68. Střely na branku: 28:36. Průběh utkání: 3:0, 3:4, 4:4, 4:5.

HC Plzeň 1929

Kolář (R. Červenka) – Houdek, Kaňák, Staněk, Čada, Šilhán, Novák – Reitspies, Matiášek, Hajžman, Roubal (C), M. Červenka, Hajšman, Eret, Hasman, Váňa (A), Kovařík (A).

Rytíři Kladno

Altrichter (od 13. Jiroušek) – Zich, Šmatlák, Haspeklo, Kryll, Müller (A) – Karásek, Penc, Frimel, Březina, Svoboda, Stůj, M. Bláha, O. Bláha, Husarik (C), Rendla, Kalaj.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 65 36 4 32 88,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 0 0 -2 0
Martin Červenka 0 0 0 1 2
Petr Eret 1 1 2 0 0
Kamil Hajšman 0 0 0 -1 0
Matěj Hajžman 0 0 0 -2 0
Josef Hasman 0 0 0 -2 2
Michal Houdek 0 0 0 0 2
Nicholas Kaňák 0 0 0 -2 0
Vojtěch Kovařík 1 0 1 1 2
Jan Matiášek 0 2 2 0 0
Jakub Novák 0 0 0 -2 0
Vít Reitspies 0 1 1 1 2
Josef Roubal 0 1 1 -1 0
Ondřej Staněk 0 0 0 2 2
Adam Šilhán 0 0 0 2 0
Ondřej Váňa 2 1 3 2 0

komentář

Úvodní velkou šanci zápasu měl Roubal, první rána kapitána ale z hrany brankoviště nemířila přesně. Po chvilce si mezi kruhy nabruslil Vojtěch Kovařík a krásnou střelou otřenou o konstrukci branky otevřel dnešní gólový výčet - 1:0! Poté se indiáni navíc dostali do početní výhody, avšak paradoxně měli největší příležitost hosté. Husarik pláchl domácí pětici, zkusil kličku do bekhendu, puk i zvedl, ale minul. V přesilové hře se nevedlo ani Rytířům, v dobrých pozicích pár kroků za modrou nezamířili přesně Ondřej Bláha a Haspeklo. A tak vyloučený Reitspies naskočil na led, zatáhl kotouč do pásma a jeho zblokovanou střelu napálil z druhé vlny najíždějící mezi betony Altrichtera znovu Ondřej Váňa – 2:0! Za další dvě minuty navíc Západočeši výhodu jednoho muže v poli využili. Od vlastní brány se během pár vteřin dostali rychlým ťukesem až na brankoviště, kde nad přemisťujícím se Altrichterem zavěsil pod břevno Petr Eret – 3:0! Kladno přistoupilo ke střídání brankářů a možná i po lehkém polevení Plzně začalo být aktivnější. Mezi kruhy se tak zjevil Březina, Kolář svůj tým podržel. Nevedlo se ani Šmatlákovi, jehož příklep z vrcholu levého kruhu skončil na břevně.

Oběma celkům se zkraje druhé třetiny dařila hra v oslabení, až v pěti hráčích na obou stranách udeřilo Kladno. Po střele Müllera se černý nesmysl odrazil od zadního mantinelu přesně před bránu, kde Kolář ještě zasáhl proti Bláhovi, nikoliv však již proti Vojtěchu Svobodovi – 3:1! Za další necelé dvě minuty navíc tísněný Pavel Husarik zamířil z levé strany do protější šibenice a hostí byli rázem zpátky v zápase - 3:2! Domácí následně ubránili dvě po sobě jdoucí situace ve čtyřech, ale nakonec se Rytíři srovnání přeci jenom dočkali. Po buly nahodil směr plzeňská svatyně od modré Haspeklo a na brankovišti se touš odrazil do protipohybu gólmana do sítě od Adama Kalaje – 3:3! A protože se již do druhé sirény další branka nezrodila, měla o osudu duelu rozhodnout část poslední.

V té se dvakrát dostal ke střele z pravé strany Eret, ale nemířil přesně. Domácí následně pohrdli přesilovou hrou a Kladno trestalo. Mezi kruhy si našel touš Pavel Karásek a po střele z točky bekhendem zamířil přesně nad beton k tyči - 3:4! Brzké srovnání měl na čepeli znovu Eret, který si vybruslil mezi kruhy, ovšem zamířil přímo do hrudi Jirouška. V dobrých pozicích se zjevili také Roubal a Staněk, tyto pokusy zlikvidovala již obrana Rytířů. Naopak rozhodnout mohl svou dělovkou od modré Miller, zamířil nad. V poslední minutě základní části spustili domácí před Jirouškem v šesti zmatek a Eretovu práci dokonal ranou pod břevno z velké blízkosti Ondřej Váňa - 4:4!

Prodloužení ve třech na obou stranách bylo na dnešní zápas velice opatrné. Přesto se nějaké šance zrodily. Nejprve Martin Bláha nevyžil ani nadvakrát přistrčení od svého spoluhráče při situaci dva na jednoho, poté neuspěl ranou z mezikruží Matiášek. Když zakončením mezi betony nevyužil sólo v posledních vteřinách ani Husarik, musely rozhodnout samostatné nájezdy. V těch se z tří střelců na obou stranách prosadil pouze Adam Kalaj, když si krásně rozhýbal Koláře, který mu následně odklouzal a kladenský forvard tak zakončoval prakticky do prázdné - 4:5!

Ohlasy trenérů

Bořek Hanzlík (HC Plzeň 1929): "Hráli jsme s Kladnem, které je bodově hluboko pod námi, nicméně vzájemné duely jsou velmi vyrovnané. Sice jsme před tím dvakrát vyhráli, ale spíše jsme vždy byli šťastnější, než lepší. Což se dnes opět potvrdilo. První třetinu jsme sice vyhráli 3:0, měli více střel, ale soupeř byl také velmi nebezpečný. Pak jsme se asi uspokojili ze snadného vedení a prostřední část jsme hráli velmi špatně, prakticky jsme neohrozili jejich brankaře a Kladno se dostalo do hry. Dokonce se jim podařilo jít do vedení, ale my při power-play vyrovnali a ještě jsme mhli i vyhrát, když jsme neproměnili dvě ložené šance. Remíze je asi ovšem spravedlivá a druhý bod si více zasloužil soupeř, který projevil větší vůli po vítězství."

Libor Procházka (Rytíři Kladno): "Naše první třetina byla velice nepovedená, trochu jsme jí prospali. Po té se naše hra velice zvedla, začali jsme více bruslit, chodili jsme více do brány a to se nám vrátilo ve vedení 4:3. Škoda, že jsme neubránili závěr, nicméně utkání bylo vyrovnané a řekl bych, že i pohledné."