Skvělé! Starší dorost pokořil pražskou Spartu!

Plzeň - Při čtvrtečním podvečeru se v Home Monitoring Aréně odehrál zajímavý duel starších dorostenců, indiáni přivítali celek HC Sparta Praha. Západočeši ovládli liché třetiny utkání a připsali si velice cenné tři body!

HC Plzeň 1929 - HC Sparta Praha

5:3
3:0, 0:2, 2:1

Branky a nahrávky: 8. Matiášek (Reitspies), 9. Přikryl (Lang, Váchal), 12. Kovařík (Čada), 44. M. Červenka (Reitspies), 54. Kovařík (Matiášek) – 22. Čermák (Pšenička), 37. Kropáček (Nacházel, Arnošt), 60. Vízner (Arnošt). Rozhodčí: Sýkora – Kotyza, Zimmermann. Vyloučení: 5:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 60. Střely na branku: 28:37. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 5:2, 5:3.

HC Plzeň 1929

R. Červenka (Velička) – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Lokajíček, Čada, Váchal – Reitspies, Procházka, Přikryl, Lang, Matiášek, Hajžman, M. Červenka, Hajšman, Mužík, Hasman, Kovařík "C". Trenér: Bořek Hanzlík.

HC Sparta Praha

Škorpík (od 12. Mičán) – Haš, Vízner "C", Hadamczik, Havlín, Hanuš "A" – Čermák, Vitouch, Švarc, Nacházel, Gnusin, Dani, Pšenička, Pika, Arnošt, Kropáček, Čech, Vorobjev, Pavel. Trenér: Richard Žemlička.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Radek Červenka 60 37 3 34 91,89 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
František Čada 0 1 1 1 0
Martin Červenka 1 0 1 3 0
Kamil Hajšman 0 0 0 -1 4
Matěj Hajžman 0 0 0 -1 2
Josef Hasman 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 -1 2
Nicholas Kaňák 0 0 0 -1 0
Vojtěch Kovařík 2 0 2 3 2
Martin Lang 0 1 1 1 0
Jan Matiášek 1 1 2 3 0
Radek Mužík 0 0 0 1 0
Jakub Procházka 0 0 0 0 0
Filip Přikryl 1 0 1 1 0
Vít Reitspies 0 2 2 3 0
Jan Štěpánek 0 0 0 3 0
Jakub Váchal 0 1 1 1 0

komentář

Úvodní třetina utkání starších dorostenců mezi domácí Plzní a hostující Spartou patřila jednoznačně západočeským indiánům. Ti se dostali do vedení už v osmé minutě, když Reitspies našel přesným pasem mezi hostující obránci najetého Jan Matiáška, který zachoval naprosto chladnou hlavou a tváří v tvář se proti brankáři Sparty Janu Škorpíkovi nemýlil. Prosadil se přesnou střelou pod lapačku. Za chvíli později bylo na domácí střídačce ještě veseleji. Modrobílí nahodili touš od modré čáry, ten se zašmodrchal před brankovištěm Pražanů, kde už číhal připravený Filip Přikryl. Jeho pohotová dorážka mezi betony byla opravdu skvělá – 2:0 pro Plzeň.

A aby toho nebylo málo, tak o minutu později dostali Západočeši možnost hrát v početní výhodě. Kotouč se dostal znovu na modrou čáry, odkud ho nahodil bek František Čada. Puk se následně dostal zpátky do sparťanského brankoviště, kde se nedokázal zmocnit ani jeden hostující hokejista, tak se ho ujal Vojtěch Kovařík, jehož dorážka nebyla příliš složitá. Trenér pražského celku si poté vyžádal oddechový čas a do branky poslal náhradního brankáře Jana Mičána. Jedinou větší šanci si Sparta vypracovala v přesilové hře, ale proti ráně z mezikruží se se svým betonem vytasil pozorný gólman Radek Červenka. Ten tedy zajistil, že jeho tým po první periodě vedl nad Spartou 3:0.

Úvodní třetina vyšla jednoznačně lépe Plzni, zato ta druhé byla naprosto v režii Sparty, která v ní dokázala snížit stav na rozdíl jediné branky. Nejprve se po chytře ukryté střele Ondřeje Pšeničky nejlépe před brankou Radka Červenky zorientoval Erik Čermák, který propasíroval touš do plzeňské klece a snížil. Indiány tento gól probudil z letargie a Plzeňští znovu přidali do kroku, svým pohybem si však nedokázali vytvořit větší šanci.

Při přesilové hře však měli Západočeši dobrý tlak kolem branky Jana Mičána, několik borců se snažilo dorážet, ale ani jeden z nich nebyl úspěšný. Nakonec se ještě okolo branky obtáčel Radek Mužík, ale toho nejspíš zastavila branková konstrukce. A tak tři minuty před koncem prostřední periody opět udeřili sparťanští hokejisté. Vojtěch Kropáček byl úplně sám před Červenkou, Nacházel mu ideálně naservíroval kotouč a hostující útočník se bez větších problémů prosadil přesnou ranou nad vyrážečku. Sparta se tedy dotáhla na skóre 2:3.

Do třetí části vstoupili aktivněji domácí hráči a po zásluze byli odměněni čtvrtou trefou. Útočník Martin Červenka si sjel na modrou čáru, odtud vypálil kotouč na branku, před kterou se vytvořil obrovský chumel hráčů, takže Mičán ani nemohl zasáhnout. Tento gól dodal Plzni klid. Ta přidala dokonce ještě jeden gól a potvrdila své vítězství. Jan Matiášek se úžasně proháčkoval před Mičánovu klec, celou akci vyšperkoval parádním pasem na Vojtěcha Kovaříka, jenž měl před prázdnou bránou naprosto jednoduchou pozici. Na konečných 5:3 pro Plzeň snižoval ranou od modré čáry obránce Sparty Tomáš Vízner.

Ohlasy trenérů

Bořek Hanzlík (HC Plzeň 1929): Se Spartou jsme, když počítám i letní přípravu, letos odehráli už šesté utkání, doteď jsme v nich měli převážně smůlu. Třikrát v řadě jsme prohráli, i když jsme zápasy měli dobře rozehrané. Nyní se to štěstí trochu přiklonilo k nám. Pět hráčů nám chybělo, protože podporovali juniorku – ta také vyhrála, což je výborné. Je to pro nás tedy velmi cenné vítězství, hráči si plnili, co měli. Někde hrajeme moc na krásu, dnes jsme dali tři góly účelnou hrou, za což jsme kluky pochválili. Celý zápas jsme byli o stupeň lepším týmem, byť na střely bylo utkání vyrovnané. Skvělý výkon také podal Radek Červenka, které se šanci chytil opravdu výborně a velice nás podržel.

Richard Žemlička (HC Sparta Praha): Začátek utkání byl příšerný… Jako bychom hráli nějaký pouťový zápas. Od druhé třetiny jsme se zlepšili, dali jsme dva góly, ale bohužel nám ve třetí třetině došli síly a Plzeň zaslouženě vyhrála.