Mladší dostenci ve šlágru podlehli Spartě

Plzeň - V západočeské malé hale se proti sobě střetly první dva celky ELIOD Extraligy mladšího dorostu, indiáni přivítali pražskou Spartu. Plzeňským mladíkům se duel vůbec nepovedl, hostující tým modrobílé nakonec jasně přejel a do Prahy si odváží výhru 8:1.

HC Plzeň 1929 - HC Sparta Praha

1:8
0:2, 1:4, 0:2

Branky a nahrávky: 31. Lang (Mužík) – 6. Čížek (Prymula), 7. Vitouch (M. Najman, Pšenička), 25. Klimo, 26. Čermák (Čížek, Kumpošt), 30. Čížek, 40. Gluzman (M. Najman), 41. Pšenička (Klimo, Kumpošt), 57. Čížek (Prymula, Čermák). Rozhodčí: Malota – Jakešová, Kotyza. Vyloučení: 5:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 68. Střely na branku: 15:54. Průběh utkání: 0:5, 1:5, 1:8.

HC Plzeň 1929

Pilc (Gerstner) – Novák "A", Pánek, Váchal, Rybáček, Staněk, Kremláček, Kovářík – Slanina, Přikryl "C", Balín, Princl, de Sousa, Kolář, Rohla, Malát, Lang, Kuchárik, Hollar, Mužík. Trenér: Petr Vojan.

HC Sparta Praha

Škorpík (Švehlák) – Bureš "A", Truhlář, Bláha, Vandirek, J. Najman, Slavíček, Guryevskiy, Zemchenkov, Kumpošt – Prymula, Pšenička, Klimo, Čermák, Čížek "C", Rubeš, Obadal, Vitouch "A", M. Najman, Gluzman, Kuracina. Trenér: Jaroslav Nedvěd.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pilc 60 54 8 46 85,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Petr Balín 0 0 0 -1 2
Maxmilián De Sousa 0 0 0 -2 2
Tomáš Hollar 0 0 0 -1 0
Filip Kolář 0 0 0 -2 0
Filip Kovářík 0 0 0 -3 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 0 0
Daniel Kuchárik 0 0 0 -2 2
Martin Lang 1 0 1 -2 0
Sebastián Malát 0 0 0 -1 2
Radek Mužík 0 1 1 -2 0
Jakub Novák 0 0 0 -4 0
Tomáš Pánek 0 0 0 -2 0
Marek Princl 0 0 0 -1 0
Filip Přikryl 0 0 0 -2 0
Adam Rohla 0 0 0 -2 0
Jakub Rybáček 0 0 0 0 0
Jan Slanina 0 0 0 0 0
Ondřej Staněk 0 0 0 -1 0
Jakub Váchal 0 0 0 -2 0

komentář

Indiáni i hostující hráči z hlavního města do zápasu vlétli, od úvodního vhazování se hrálo přes tři minuty bez přerušení, ale agresivní a rychlá hra žádnou akci nepřinesla. V páté minutě už však bylo na ledové ploše rušněji. Západočeši se dvakrát v krátkém sledu provinili zakázaným uvolněním, kvůli čemuž nemohli vystřídat. Po vyhraném buly se k puku dostal kapitán Sparty Marcel Čížek a pohotovou ranou překonal brankáře Lukáše Pilce, hosté vedli 1:0. Jen o minutu později plzeňská obrana nechala vystřelit Matouše Najmana, jehož střelu Pilc vyrazil před sebe a jeho spoluhráč David Vitouch pohodovou dorážkou zvýšil už na 2:0

A i další šanci si vypracovala Sparta. Václav Rubeš projel domácí obranou úplně bez problémů, dostal se do samostatného úniku, nakonec trefil tyč Pilcovy branky. Podobnou šanci si vypracoval i jeho spoluhráč Obadal, ale ani on se prosadit nedokázal. Domácí se do pořádně šance dostali až v patnácté minutě, kdy se usadili v pásmu, Filip Přikryl vypálil z mezikruží a trefil gólmana Jana Škorpíka do vyrážečky. Poté měli k dispozici hostující hokejisté i první přesilovou hru v utkání, ta však zůstala bez větší šance nevyužita. Do kabin se tak šlo za stavu 2:0 pro Spartu, indiáni se zatím nemohli pořádně dostat do hry.

Do prostřední třetiny také vstoupila lépe Sparta, která se opět prosadila dvakrát během pár sekund, stejně tomu bylo i v úvodní periodě. Nejdříve se přesnou ranou k tyči trefil Michal Klimo, a zvýšil tak už na 3:0 pro Pražany. Domácí defenziva se však z dalšího puku ve vlastní síti nedokázala poučit a záhy znovu inkasovala. Před brankou měl trestuhodně prostoru Erik Čermák, jenž se trefil velmi podobně jako jeho spoluhráč Klimo před malou chvílí. Indiáni i nadále tahali za hodně krátký konec provazu.

A západočeské nedbalky pokračovaly. Marcel Čížek obral domácí beky o puk v rohu útočného pásma, nahodil touš před branku, ten se nakonec odrazil za záda Pilce, bylo už 5:0 pro hosty. Záhy se konečně prosadili také domácí hokejisté. Mužík zavezl kotouč do obranného pásma rudých a po ukryté střele se mohl radovat kanonýr Martin Lang. Ve druhé části se vylučovalo jen jednou, domácí však Obadalovo hákování nevyužili, a tak opět trestala Sparta. Dvaadvacet sekund před koncem druhé dvacetiminutovky se před brankou svým důrazem prosadil Simeon Gluzman, do šaten se tak šlo za stav 6:1 pro Spartu.

V poslední periodě uběhlo pouhých dvacet osm sekund a indiáni lovili další kotouč ze své sítě. Klimo dobře vypálil, Pilc touš vyrazil před sebe a osamocený Ondřej Pšenička bez problémů dorazil černou gumu do prázdné klece. Čtyři minuty před koncem domácí špatně střídali a hráli v šesti, za což byli potrestáni. Marcel Čížek přidal svou další trefu, když se prosadil pěknou ranou, puk se ještě odrazil od břevna. Skóre už se do konce utkání nezměnilo, indiáni tak dnešní duel nezvládli a prohráli o sedm branek.

Ohlasy trenérů

Petr Vojan (HC Plzeň 1929): Těžko hodnotit zápas, kde vlastně není co hodnotit. Dnes jsme nebyli konkurenceschopní. Myslíme si, že jsme hráči, ale Sparta nám ukázali, kdo jsou hráči. Neustále se bavíme o charakteru mužstva, musíme si zase sednout na zadek a začít tvrdě pracovat, pak budeme moci konkurovat ostatním.

Jiří Katz (HC Sparta Praha): Na toto utkání jsme se speciálně připravovali, to se nám moc vyplatilo. Celý náš tým musíme pochválit, hráli přesně to, co jsme chtěli. O výsledku se rozhodlo ve druhé třetině, uklidnila nás branka na 6:1 do šatny, to byl rozhodující faktor. Třetí třetina už se jen dohrávala, ty první dvě byly z naší strany úžasné!