MDO: PLZ – LIT 9:3

To byl koncert! Elitní formace zařídila výhru Plzně

Plzeň – Naprosto parádní utkání sehráli členové první útočné lajny mladšího dorostu. Radek Mužík, Filip Přikryl a Martin Lang zapsali dohromady neuvěřitelných 21 bodů, kterými se postarali o vítězství 9:3 nad Litvínovem.

HC Plzeň 1929 - HC Litvínov

9:3
4:0, 3:2, 2:1

Branky a nahrávky: 12. Mužík (Přikryl), 16. Přikryl, 18. Mužík (Lang, Přikryl), 20. Mužík (Lang), 30. Lang (Mužík, Přikryl), 36. Lang (Přikryl), 38. Přikryl (Lang, Mužík), 54. Mužík (Princl, Přikryl), 59. Přikryl (Lang, Mužík) – 35. Stehlík (Berka, Baláž), 39. Myšák (Jouza, Jindra), 41. Jouza (Jindra, Myšák). Rozhodčí: Malá – Malý, Šimán. Vyloučení: 4:3. Využití: 3:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 79. Střely na branku: 37:19. Průběh utkání: 5:0, 5:1, 7:1, 7:3, 9:3.

HC Plzeň 1929

Pilc (Maličkay) – Novák (A), Pánek, Váchal, Malák, Staněk, Kremláček, Kovářík – Kvasnička, Slanina, Přikryl (C), Balín, Princl, De Sousa, Kolář, Rohla, Malát, Lang, Kuchárik, Mužík (A).

HC Litvínov

Kmínek – Jonák, Baláž, Kitzberger, Háva, Najman, Miškovič, Žítek – Jindra (C), Limanovský, Stehlík, Berka, Jouza (A), Beran, Kysela, Šarlinger, Myšák.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Lukáš Pilc 60 19 3 16 84,21 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Petr Balín 0 0 0 0 0
Maxmilián De Sousa 0 0 0 -1 0
Filip Kolář 0 0 0 -2 0
Filip Kovářík 0 0 0 1 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 1 0
Daniel Kuchárik 0 0 0 -1 0
Vlastimil Kvasnička 0 0 0 0 0
Martin Lang 2 4 6 5 0
Daniel Malák 0 0 0 0 0
Sebastián Malát 0 0 0 0 2
Radek Mužík 4 3 7 6 4
Jakub Novák 0 0 0 4 0
Tomáš Pánek 0 0 0 -1 2
Marek Princl 0 1 1 -1 0
Filip Přikryl 3 5 8 5 0
Adam Rohla 0 0 0 0 0
Jan Slanina 0 0 0 0 0
Ondřej Staněk 0 0 0 -1 0
Jakub Váchal 0 0 0 4 0

komentář

Úvod utkání byl z obou stran velmi útočný. Hned po 30 vteřinách mohl skóre zápasu otevřít Radek Mužík, který po dobré přihrávce Martina Langa trefil jen beton gólmana Lukáše Kmínka. Západočeši na ledě působili aktivnějším dojmem a svého soupeře často svírali, větší akce ale chyběly. Vše změnila až 12. minuta, kdy padla první branka. Radek Mužík zužitkoval přihrávku od Filipa Přikryla a přízemní střelou načal střelecký účet utkání – 1:0!

Šanci vyrovnat o pár minut později dostali hosté formou přesilové hry, jelikož domácí hráli v šesti. Místo útočných akcí Litvínova ale přicházely paradoxně spíše plzeňské, jedna navíc přinesla i gól na 2:0. Filip Přikryl zachytil přihrávku obránce Jiřího Najmana, vydal se do samostatného úniku, při kterém kličkou obehrál vyjíždějícího gólmana Kmínka, a navýšil vedení indiánů. O chvíli později si plzeňská elitní formace naprosto pohrála se zmatenou obranou žlutočerných. Přikryl posunul z mezikruží na levé křídlo Langovi, který vybídl ke skórování Radka Mužíka. A ten nepohrdl – 3:0! No a aby toho nebylo málo, tak 39 vteřin před koncem první části zápasu dokonal Radek Mužík hattrick v přesilové hře po přihrávce od Martina Langa a do kabin se šlo za stavu 4:0 pro Západočechy!

Hned v úvodu třetiny přišla další dobrá šance Plzně. Martin Lang z bezprostřední blízkosti ale trefil jen gólmana Lukáše Kmínka. Ve 25. minutě pak na druhé straně zahrozil Jan Myšák, jeho individuální akci ale zákrokem zlikvidoval Lukáš Pilc v brance Plzně. Dvě obrovské příležitosti si pak vypracovala dvojice Filip Přikryl – Martin Lang. Prvně jmenovaný obě šance zakončoval, ale ani jednou se prosadit nedokázal. Když poté Jan Myšák zamířil z dobré dorážky jen do betonu Pilce, potvrdilo se známé pravidlo nedáš – dostaneš. O chvíli později totiž Martin Lang proměnil samostatný únik a dal již na 5:0!

Ve 34. minutě ještě trefil Martin Lang tyčku, a tak tentokráte toto nepsané pravidlo využili hosté. Nahození Ondřeje Baláže se za přispění Marka Berky odrazilo k Lukáši Stehlíkovi, který snížil na rozdíl čtyř gólů. Krátce nato byl však vyloučen Myšák a Martin Lang v přesilové hře po pasu od Přikryla dal na 6:1. První formace Západočechů předváděla divákům skvělý koncert a v čase 37:30 zařídila i sedmý gól, když Martin Lang tentokráte parádně přihrál Filipu Přikrylovi. V předposlední minutě prostřední dvacetiminutovky ještě na rozdíl pěti gólů dokázal snížit Jan Myšák, jenž vyšťoural volný puk v brankovišti, ale to černožluté rozhodně moc uspokojit nemohlo.

Třetí část zápasu začali černožlutí v přesilové hře, kterou využili hned po sedmi vteřinách. Daniel Jouza se dostal za obranu a nádherným blafákem pod břevno nedal Pilcovi šanci! Litvínovští byli o něco aktivnějším celkem a ve 46. minutě měli další příležitost. Ondřej Baláž přihrál do dobré pozice Josefu Kitzbergerovi, který ale zamířil jen do plzeňského brankáře číslo jedna. Na druhé straně přibližně v polovině třetiny nejistě, ale přeci jen úspěšně zasahoval Lukáš Kmínek proti Mužíkovi.

Další branky se dočkali indiáni v přesilovce, kterou již po 28 sekundách využil Radek Mužík, jehož tvrdá rána od modré čáry skončila i díky teči až za zády bezmocného litvínovského strážce svatyně. Že šlo prostě o zápas elitní trojky útočníků modrobílých se potvrdilo ještě jednou v předposlední minutě utkání, kdy parádní ranou z mezikruží prostřelil Kmínka Filip Přikryl. Dohromady útočná trojice Přikryl – Lang – Mužík zapsala neskutečných 21 bodů! Západočeši tak hlavně díky nim vyhráli nad Litvínovem 9:3.

Ohlasy trenérů

Jan Snopek (asistent trenéra HC Plzeň 1929): O výhře rozhodla první třetina, kde jsme soupeře dostali do velkého manka. Oni pak neměli co ztratit a my začali trochu bláznit s nimi, byl z toho takový bezstarostný hokej. Stálo nás to i více sil, protože jsme se pouštěli do věcí, které jsme do té doby nehráli. Nechci říct, že to bylo zdramatizované, ale vypadli jsme z role a bylo to od nás trošku nervózní. Potřebujeme mít v zápasech, kdy vedeme, větší jistotu.

Radim Skuhrovec (hlavní trenér HC Litvínov): Jednoduché hodnocení – nám se podařilo za poslední dobu třikrát vyhrát a dnes jsme si mysleli, že to půjde samo. Plzeň má ale výborný tým. Nehráli jsme to, co jsme si řekli a za to nás soupeř potrestal. Vyhráli zaslouženě, dneska byli jednoznačně lepším týmem. My jsme si nezasloužili ani bodovat, natož vyhrát.