LUG – PLZ 4:1

LUG – PLZ 4:1 – Indiáni odjíždějí z Lugana s porážkou

Lugano, Plzeň – Co dohánět bude mít po prvním utkání vyřazovací části CHL plzeňská Škodovka. Západočeši na ledě švýcarského Lugana utrpěli třígólovou porážku a nečeká je proto vůbec lehká práce v domácí odvetě. Jedinou branku Plzně v zemi helvétského kříže zařídil Jakub Lev.

HC Lugano - HC Škoda Plzeň

4:1
0:0, 2:1, 2:0

Branky a nahrávky: 23. Hofmann (Brunner, Hirschi), 26. Klasen (Mårtensson, Zackrisson), 48. Fazzini (Bürgler, Hofmann), 50. Gardner (Bertaggia) – 36. Lev (Indrák, Slovák). Rozhodčí: Brüggemann (GER), Wiegand – Bürgi, Kovacs (všichni SUI). Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 765. Střely na branku: 35:20 (7:5, 15:6, 13:9). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

HC Lugano

Merzlikins (Manzato) – Wilson, Sartori, Furrer (C), Ulmer, Hirschi, Fontana – Klasen, Mårtensson, Zackrisson – Brunner (A), Hofmann, Bürgler – Sannitz (A), Walker, Gardner – Bertaggia, Morini, Reuille – Fazzini.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Polívka) – Pulpán (A), Čerešňák, Kvasnička, Moravčík, Špaček, Slovák – Svoboda, Lev, Kratěna (C) – Kubalík, Kodýtek, Indrák – Johnson (A), Koreis, Yellow Horn – Schleiss, Suchý, Švarc.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 35 4 31 88,57 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 1 1 0 0
Nicholas Johnson 0 0 0 -2 0
Petr Kodýtek 0 0 0 -1 2
Jakub Koreis 0 0 0 -2 0
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 2
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Jakub Lev 1 0 1 1 4
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
Tomáš Slovák 0 1 1 -2 0
Filip Suchý 0 0 0 0 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 1 0
Michal Špaček 0 0 0 -1 0
Milan Švarc 0 0 0 0 0
Colton Yellow Horn 0 0 0 -2 0

komentář

Do utkání na ledě švýcarského soupeře vstoupila Škoda sice aktivně, ale postupem času to začalo být Lugano, které mělo více ze hry. Po vyloučení Jakuba Lva dostali domácí k dispozici přesilovku, s níž ovšem nikterak dobře nenaložili a indiáni se proto mohli dostat zpátky do tempa. Švýcaři nicméně vypadali hladověji a vypracovali si brzy solidní šance na skórování.

První možnost na změnu skóre měl na své holi Philippe Furrer, jehož dělovka od modré čáry prošla mezi betony gólmana Machovského, ale nakonec nedoputovala až za brankovou čáru. Další závar v plzeňské defenzívě způsobil Dario Bügler, který se už rval před svatyni indiánů, kde ho ale na poslední chvíli zastavili hostující zadáci. Škodovka se vážněji ozvala až před koncem první třetiny. Kodýtkovu střelu se pokoušel dorážet z blízkosti Tomáš Svoboda, gólman Merzlikins byl ovšem pozorný a ve spolupráci se svoji obranou vyřešil celou situaci.

V úvodu druhé periody se ale již aktivnější Lugano dočkalo vedoucí branky. Damien Brunner našel zpoza branky výborným pasem najíždějícího Gregory Hofmanna, který z první umístil puk za Machovského. Indiáni hned poté dostali k dispozici početní výhodu, kterou se jim ale nepodařilo sehrát podle představ. Následně navíc těsně po jejím konci přišel trest na druhé straně. Elitní formace švýcarského celku zcela vyšachovala defenzívu Plzeňanů a připravila lahodnou pozici pro Linuse Klasena, jenž pohodlně zakončil celou akci dopravením kotouče do prázdné branky.

Agilní Lugano ale rozhodně nechtělo končit u dvou zásahů a brzy mohlo přidat další. Gardnerův pokus se po zákroku plzeňského gólmana odrazil na hůl Sannitze, jemuž ale v rozhodující chvíli přeskočil touš jeho čepel. Na trestnou lavici v průběhu druhé části usedl znovu Jakub Lev, který ale své vyloučení po svém návratu odčinil nejlepším možným způsobem. Po přihrávce od Miroslava Indráka využil Jakub Lev volného prostoru a z prostoru mezikruží se trefil parádně k levé tyči.

Po snížení se ale indiáni dostali pod velký tlak, jenž nakonec musel rozkouskovat trenér Michal Straka, který si vybral oddechový čas a nechal odpočinout unavenou pětici. Zbytek periody zvládla Škodovka již bez problémů a šla proto do závěrečné třetiny s jednogólovou ztrátou. Druhá přestávka doslova polila Plzeň živou vodou. Hned v první minutě nové části si hosté vypracovali dvě velké šance. Nejprve přečíslení dva na jednoho zazdil nepřesnou přihrávkou na najíždějícího Svobodu jediný plzeňský střelec Lev. Poté se po hezké akci po ose Kubalík, Kodýtek, Indrák otevírala možnost po posledně jmenovaného, jenž ale napálil puk jen do boční sítě.

Příležitost si indiáni vytvořili i při vlastním oslabení, ale Jakub Lev svoji šanci po nahrávce Kratěny nevyužil. Přišel proto trest na druhé straně. Bürgler našel v přesilové hře před brankou mezi trojicí obránců nedůsledně hlídaného Lucu Fazziniho, jenž z blízkosti se štěstím prostřelil Machovského. Škodovka se ještě ani nestačila oklepat ze třetí branky a znovu inkasovala. Bertaggia si sjel až k plzeňskému brankovišti a přihrávkou oslovil Ryana Gardnera, jehož rána z voleje zapadla do horního růžku hostující svatyně.

Luganu ale třígólový náskok nestačil a nadále se tlačilo do zakončení. V další obrovské šanci domácího týmu podržel indiáni Matěj Machovský, který musel během pár sekund zlikvidovat několik nepříjemných dorážek soupeře z těsné blízkosti. Za dalším zásahem se ještě tlačil Luca Fazzini, jehož pěknou střelu ale výborným zákrokem lapil maskovaný strážce plzeňské klece. Za Plzeň mohl ještě snížit Jakub Koreis, který se náhle zjevil zcela sám před Merzlikinsem, na nějž ale nedokázal vyzrát. Do odvety půjde proto ve větší pohodě švýcarské Lugano, které po dobrém výkonu zvítězilo o tři branky, Škodovka bude mít naopak co dohánět.