Parádní hokejové představení nakonec zvládla lépe Sparta

Plzeň - Skvělou hokejovou podívanou dvou nejlepších celků skupiny A zvládli lépe mladší dorostenci Sparty, kteří tak i na půdě Západočechů udrželi svou neporazitelnost.

HC Plzeň 1929 - HC Sparta Praha

5:6
2:2, 0:4, 3:0

Branky a nahrávky: 3. Lang (Hamšík, Mužík), 8. Lang (Přikryl), 55. Slanina (Princl, Malát), 57. Mužík (Přikryl), 59. Mužík (Přikryl) – 4. Barinka (Prymula), 8. Barinka (Čermák, Kumpošt), 25. Prymula (Bláha), 29. Barinka (Prymula, Čermák), 34. Barinka, 40. Čermák (Bláha, Barinka). Rozhodčí: Sýkora – Jílek, Vondráček. Vyloučení: 6:5, navíc Barinka (SPA) os. 10 min. trest. Využití: 2:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 50. Střely na branku: 19:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:6, 5:6.

HC Plzeň 1929

Pilc (od 34. Maličkay) – Novák, Hamšík, Pánek, Váchal, Rybáček, Staněk, Kremláček, Kovářík – Slanina, Přikryl, Princl, Kolář, Rohla, Malát, Lang, Kuchárik, Mužík.

HC Sparta Praha

Švehlák (Černý) – Bureš, Truhlář, Bláha, Vandirek, J. Najman, Slavíček, Guryevskiy, Zemchenkov, Kumpošt – Prymula, Pšenička, Klimo, Čermák, Barinka, Šubert, Rubeš, Obadal, Vitouch, M. Najman.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jakub Maličkay 27 10 1 9 90,00 0
Lukáš Pilc 34 19 5 14 73,68 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Jakub Hamšík 0 1 1 0 0
Filip Kolář 0 0 0 -1 0
Filip Kovářík 0 0 0 1 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 -1 2
Daniel Kuchárik 0 0 0 0 0
Martin Lang 2 0 2 -2 2
Sebastián Malát 0 1 1 0 2
Radek Mužík 2 1 3 -2 2
Jakub Novák 0 0 0 1 2
Tomáš Pánek 0 0 0 -1 0
Marek Princl 0 1 1 -2 2
Filip Přikryl 0 3 3 0 0
Adam Rohla 0 0 0 0 0
Jakub Rybáček 0 0 0 -1 0
Jan Slanina 1 0 1 0 0
Ondřej Staněk 0 0 0 -1 0
Jakub Váchal 0 0 0 -2 0

komentář

Vyrovnaný úvod zápasu rozčísl již ve třetí minutě Martin Lang, který doklepl kotouč do sítě po předchozí teči z mezikruží a odrazu kotouče od zadního mantinelu - 1:0! Sparta vyrovnala za 76 vteřin, když domácí chybovali při rozehrávce, čehož využili Prymula s Marcelem Barinkou – 1:1! Vrátit vedení svým barvám mohl ve vlastním oslabení ze sóla Lang, Švehlák proti jeho svižné střele předvedl bleskurychlou lapačku. A tak platilo otřepané nedáš-dostaneš. Prakticky z protiútoku se natlačil až před Pilce znovu Marcel Barinka a zblízka poslal bekhendem černý nesmysl do vzdálenější šibenice - 1:2! Za 58 sekund bylo znovu srovnáno. Hosté i ve druhé svojí přesilové hře propadli, utrhl se jim opět Martin Lang, který tentokráte hodně vyjetého Švehláka překonal kličkou do bekhendu a v pádu zakončil do prázdné - 2:2! Za nedlouho poté pálil z levého kruhu Malát, hostující gólman byl připraven. Překonal jej až později Mužík dorážkou z mezikruží, touš ale zamířil těsně mimo. Závěr úvodní třetiny se zvrhl ve velký boj o obranné modré čáry a diváci si tak na další branky museli počkat do druhé dvacetiminutovky.

A nečekali ani pět minut. Patrik Prymula nabral rychlost ve středním pásmu, prohnal se kolem obránce a zblízka zavěsil pod břevno - 2:3! Plzeň mohla srovnat vzápětí. Lang se natlačil před Švehláka, ten pouze vyrazil před sebe, kde se dostal k dorážce Přikryl, který ovšem přestřelil. Z protiútoku navíc zkompletoval hattrick Marcel Barinka – 2:4! Za nedlouho poté se dostal ke střele z mezikruží Prymula, Pilc srazil do rohu. Jenže akce Sparty pokračovala a kdo jiný než Marcel Barinka přidal již pátý gól Pražanů a vyhnal Pilce z branky - 2:5! Zkusil to také Šubrt přes obránce, ten ale minul. V poslední minutě prostřední části se na listinu střelců zapsal také Erik Čermák, puk navíc zazvonil o konstrukci branky - 2:6!

Úvod poslední třetiny byl ve znamení hry nahoru-dolů, ale bez šancí. To nezměnila ani přesilová hra Sparty. Ale ta domácí již ano. Mezi kruhy se totiž zjevil Jan Slanina a svižnou ranou po ledě korigoval stav - 3:6! Poté se na druhé straně natlačil před Maličkaye Pšenička, jeho dlouhou kličku ale domácí gólman vyrazil. Další rána pro hosty přišla vzápětí, když na více než minutu museli do tří. A Plzeň trestala. Přikryl našel od pravé tyče na vrcholu brankoviště Radka Mužíka, jenž se z první nemýlil 4:6! Po chvilce si oba hráči spolupráci zopakovali a necelé dvě minuty před koncem třetí části byli indiáni na dostřel -5:6! A přestože domácí museli do čtyř, zkusili hru bez brankáře, kterou málem potrestal Prymula, který označil levou tyč. V posledních sekundách ještě vznikla mela kolem brankoviště Pražanů, ti již však výsledek uhájili.

Ohlasy trenérů

Jan Snopek (HC Plzeň 1929): "Nakonec výsledek vypadá, že utkání bylo vyrovnané. To bylo - v úvodu a v závěru zápasu, kdy už jsme hráli trošku vabank. Šancí jsme si vytvořili hodně, ale dneska rozhodla efektivita v zakončení. My jsme možná měli i více šancí, ale soupeř byl efektivnější."

Jiří Katz (HC Sparta Praha): "Já si myslím, že jsme viděli dobrý zápas. Mělo to úroveň, bylo vidět, že hrála mužstva z popředí tabulky. Z naší strany byla úvodní část taková ospalá, nehráli jsme, co jsme chtěli. Málo jsme stříleli a prohrávali jsme osobní souboje. Ve druhé části jsme se zlepšili a hlavně jsme se dokázali čtyřikrát prosadit. Poslední část se prvních deset minut hrál pěkný hokej, pak se to bohužel zvrtlo v něco, co určitě do hokeje nepatří. Klukům děkujeme, že to uhráli a ustáli to."