Parádní hokejové představení starší dorostenci nezvládli

Plzeň – Včera odehráli mladí indiáni devítigólový zápas a dnes také. Oba ovšem Západočeši nezvládli v poměru 4:5.

HC Plzeň 1929 - HC Kometa Brno

4:5sn
1:0, 1:0, 2:4 - 0:0

Branky a nahrávky: 4. Eret, 35. Matiášek (Eret), 49. Hajšman (Procházka), 60. Přikryl (Štěpánek) – 42. Plašek (TS), 47. Süss (Svoboda, Plášek), 52. Střondala, 55. Plašek (Kunc), rozh. náj. Frydrych. Rozhodčí: Poskočil – Jindra, Šperl. Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. V oslabení: 1:1. Diváci: 55. Střely na branku: 38:35. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:4, 4:4, 4:5.

HC Plzeň 1929

R. Červenka (Velička) – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Lokajíček, Čada, Šilhán, Beneš – Reitspies, Procházka, Přikryl, Matiášek, Hajžman, M. Červenka (A), Hajšman, Eret (A), Hasman, Mužík, Kovařík (C).

HC Kometa Brno

Holík (Pleticha) – Věžník, Jurnečka, Kučera (C), Mlčák, Vašíček, Jeřábek (A) – Süss, Svoboda, Minárik, Střondala, Krejčí (A), Matula, Novák, Frydrych, Zajíček, Kunc, Plášek, Kadlic.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Radek Červenka 65 35 4 31 88,57 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 0 0 1 0
František Čada 0 0 0 1 2
Martin Červenka 0 0 0 0 0
Petr Eret 1 1 2 3 4
Kamil Hajšman 1 0 1 1 0
Matěj Hajžman 0 0 0 -1 0
Josef Hasman 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Nicholas Kaňák 0 0 0 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 0 2
Martin Lokajíček 0 0 0 0 0
Jan Matiášek 1 0 1 2 0
Radek Mužík 0 0 0 -1 0
Jakub Procházka 0 1 1 0 2
Filip Přikryl 1 0 1 1 0
Vít Reitspies 0 0 0 1 0
Ondřej Staněk 0 0 0 0 0
Adam Šilhán 0 0 0 1 0
Jan Štěpánek 0 1 1 2 2

komentář

Zápas odšpuntoval již po minutě hry hostující Matula, který se protáhl povedenou kličkou až před Červenku a nastřelil pravou tyč. Za domácí odpověděl Petr Eret, který se podobným způsobem prokličkoval přes tři protihráče až před Holíka a trefil přesně ke vzdálenější tyči - 0:1! Vzápětí mohl náskok svých barev navýšit Hajžman, hostující gólman proti ráně z mezikruží sklapl betony včas. V první přesilové hře utkání se Kometě dlouho nedařilo, až se zjevil před brankovištěm u levé tyče Svoboda a rozezvučel břevno. Poté se početní výhody dostalo i Západočechům, na 81 vteřin dokonce i dvojnásobné, ovšem ta Plzni vůbec nevyšla. Trestat mohl již při hře pět na pět Süss. Ten v situaci dva na jednoho nemohl přihrát, až se před Červenkou pokusil o kličku do bekhendu, tou ale na domácího muže s maskou nevyzrál. Před první sirénou ještě Eret našel z pravého kruhu na brankovišti Procházku, Holík zakročil betonem a skóre se tak již neměnilo.

Brzké vyloučení Komety ve druhé části mohl potrestat Mužík, po pěkné žabičce brankovištěm ovšem z první trefil pouze vnější konstrukci branky. Za hosty v oslabení odpověděl Süss, jenž se trhl všem na ledě, ale svižnou střelou zamířil příliš nad. V polovině utkání se ke střele mezi kruhy dostal Eret, Holík skvěle zasáhl betonem. Po chvilce se ale již skóre měnilo. Eret si vyměnil s Janem Matiáškem puk mezi kruhy, následně jej zpět našel u pravé tyče a střela tak mířil prakticky do poloprázdné svatyně Komety - 2:0! Třetí gól měl vzápětí na holi Houdek, rána pár kroků za modrou skončila na pravé tyči. I ve druhou část tak indiáni ovládli výsledkem 1:0.

Indiáni v úvodu poslední dvacetiminutovky zapomněli na Karla Plaška, jenž byl v samostatném úniku podražen a z nařízeného trestného střílení trefil přesně skulinku mezi betony Červenky - 2:1! Domácí navíc po chvilce putovali do čtyř a hosté trestali. Jan Süsssi sjel k levé tyči, všichni čekali přihrávku, ale hostující hráč zblízka zavěsil - 2:2! Vzápětí ovšem Procházka žabičkou předložil v situaci dva na jednoho Kamilu Hajšmanovi, který zakončil ranou o břevno - 3:2! Jenže přišla chyba v rozehrávce indiánů, Vojtěch Štrondala pádil sám na Červenku a uspěl zasunutím mezi betony - 3:3! Přesně pět minut před koncem základní hrací doby Kometa dokonala obrat, navíc v oslabení. Do úniku se po skvělé příhře Kunce dostal Kamil Plašek a opět po ledě mezi betony brankáře dostal kotouč do sítě. V závěru duelu navíc domácí putovali do čtyř, přesto se odhodlali ke hře bez brankáře, což se po pokusu Filipa Přikryla od levého mantinelu Západočechům vyplatilo - 4:4!

Prodloužení, i přes domácí početní výhodu, mnoho šancí nenabídlo. V té největší po příhře zpoza brány zakončujícího Matiáška bravurně vychytal Holík vyrážečkou. Na řadu tak musely přijít samostatné nájezdy. Ty rozhodla až pátá série, když v prvních třech uspěli pouze Plašek a Mužík. Nakonec parádní hokejové představení rozsekl ranou k tyči na vyrážečku Lukáš Frydrych – 4:5!

Ohlasy trenérů

Bořek Hanzlík (HC Plzeň 1929): „Brno bude patřit k jednomu z favoritů dlouhodobé soutěže a to dnes prokázali. My jsme nehráli špatný zápas, bohužel jsme si ho sami prohráli řadovou takových základních, až banálních chyb v obraně. Tento dvojzápas jsme udělali tolik chyb v obraně, jako snad za půl sezóny ne. Vytváříme šance soupeřům sami. To je z tohoto víkendu naše černá můra.”

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): „Plzeň je silný soupeř, navíc byl v domácím prostředí, takže jsme sem jeli s pokorou. Na druhou stranu se zápas vyvíjel, jak se vyvíjel. Na jednu stranu jsme rádi za dva body, protože v průběhu utkání jsme našimi chybami umožnili jít soupeři do vedení. Pak jsme v duelu převzali iniciativu, ale mrzí nás závěr, kde jsme vlastní lehkovážností umožnili soupeři vyrovnat. Pak už je to loterie.“