PK1: VIT - PLZ 3:1

PK1: VIT - PLZ 3:1 - První duel předkola ovládly Vítkovice

Ostrava - Škodovka rozehrála předkolo play-off, k prvnímu utkání vycestovala na led vítkovické Ridery. V Ostravar aréně indiáni po dvou třetinách ztráceli. Během závěrečné třetiny se Plzeňští snažili srovnat, ale nakonec sami při hře v šesti na samotném konci inkasovali třetí gól. Jediným střelcem Plzně byl Ondřej Kratěna.

HC Vítkovice Ridera - HC Škoda Plzeň

3:1
1:0, 1:1, 1:0

Branky a nahrávky: 4. Kolouch (Vandas), 24. Hrbas (Balán, Sloboda), 59. Sloboda – 34. Kratěna (Lev). Rozhodčí: Lacina, Petružálek – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 5903. Střely na branku: 32:26. Zblokované střely: 10:19. Hity: 17:12. Vhazování: 30:34. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

HC Vítkovice Ridera

Bartošák (Dolejš) – Sloboda (A), Hrbas, Baranka, Klok, D. Krenželok, Výtisk (A), L. Kovář – P. Zdráhal, O. Roman, Olesz (C) – Vandas, Kolouch, Kucsera – Hudeček, Stastny, D. Květoň – Tomi, Balán, Szturc – Kurovský

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – P. Kadlec (A), Kvasnička, D. Sklenička, Moravčík, Čerešňák, Pulpán (A), Němeček – T. Svoboda, Kracík, D. Kubalík – Martin Procházka, Kratěna (C), Lev – Indrák, Preisinger, Stach – Schleiss, Koreis, Hrnka

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 59 31 2 29 93,55 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 -1 2
Tomáš Hrnka 0 0 0 -1 0
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Petr Kadlec 0 0 0 -1 0
Jakub Koreis 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Ondřej Kratěna 1 0 1 1 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -2 0
David Kvasnička 0 0 0 -1 0
Jakub Lev 0 1 1 0 2
Martin Procházka 0 0 0 -1 2
Lukáš Pulpán 0 0 0 -1 0
Jan Schleiss 0 0 0 -1 0
David Sklenička 0 0 0 1 0
David Stach 0 0 0 -1 0
Tomáš Svoboda 0 0 0 -1 2

komentář

První velikánskou šanci úvodního zápasu předkola mezi Vítkovicemi a Plzní měl hostující útočník Martin Procházka. Ten se velice šikovně prokličkoval až před brankáře Patrika Bartošáka, když se zbavil Výtiska, ale nakonec pálil příliš vysoko. Pak však Škodovka propadla ve středním pásmu a Vítkovice se dostaly do přečíslení tři na dva. Vandas přenechal kotouč na střed hřiště, kde už číhal připravený Petr Kolouch. Domácí útočník si touš zpracoval, podíval se, jaké jsou jeho vyhlídky, následně zakončil přesně ke vzdálenější tyči. A Ostravané měli vzápětí další tlak okolo branky Plzně, kotouč lítal kolem Matěj Machovského, ale domácím se zvýšit nepovedlo.

To bylo ze strany Vítkovic v první třetině v podstatě všechno, domácí si vypracovali už jen jednu šanci, ale o té později. Optický tlak měli Západočeši, ti se však do vyložených šancí dostávali těžko. Jednu takovou měl například Petr Kadlec. Plzeňskému bekovi přihrál zpoza branky Preisinger, ale obránce indiánů Bartošáka nepropálil. Plzeň si svou aktivitou vysloužila přesilovku, ta však nedopadla z hostujícího pohledu dobře. Po skončení početní výhody ujel po levé straně mladičký bek Škody David Kvasnička, nicméně jeho střela skončila mimo. Záhy si vypracovaly i Vítkovice příležitost, když ve vlastním oslabení dorážely na Machovského, ten byl však velmi pozorný. Po dvaceti minutách tedy vedli domácí 1:0.

V prostřední třetině si první velkou šanci připsali hostující borci, konkrétně to byl střelec Dominik Kubalík. Ten vypálil pouze do lapačky brankáře Bartošáka, jenž si s následnou situací poradil. A tak znovu udeřily Vítkovice. Indiáni, kteří nastoupili v černé kombinaci dresů, nedokázali dopravit kotouč ven z obranného pásma, ztratili ho na modré čáře a bylo zle. Stanislav Balán viděl u levé tyče zapomenutého obránce Marka Hrbase, který neměl žádný problém trefit odkrytou část plzeňské svatyně. Pak hrála Škodovka přesilovku, obrovské šanci si postupně připsali Kubalík, Indrák a Stach, leč ani jeden nedokázal procpat puk do domácí branky.

O jednu minutu později unikli do přečíslení domácí, štěstí zkusil svou střelou Roman Szturc, nicméně trefil pouze zvnějšku tyč branky Matěje Machovského. Početní výhody Plzni vůbec nešly, tak museli Západočeši udeřit ve vlastním oslabení. Vítkovičtí velmi zle rozehráli z vlastního pásma, Jakub Lev si zpracoval touš a ihned ho předal na Ondřeje Kratěnu. Plzeňský kapitán si poradil naprosto s přehledem a šikovnou střelou ke vzdálenější tyči překonal Patrika Bartošáka poprvé. V další přesilovce na konci třetiny mohli indiáni vyrovnat, ale ještě před jejím začátkem napálil ve skvělé šanci Martin Procházka Bartošáka jen do lapačky, během přesilovky se nedokázali prosadit ani Lev s Kubalíkem, takže před třetí částí byli stále spokojenější domácí, i když se skóre pohnulo na 2:1.

Pátou přesilovku rozehráli Plzeňští celkem dobře. Již počtvrté se domácí vyfaulovali na Procházkovi, v početní výhodě pálil po příhře Stacha Dominik Kubalík, ale jeho volej vytěsnil Bartošák vyrážečkou nad branku. V tomto oslabení se děly věci i na druhé straně, když ujel David Květoň, toho zase parádně vychytal Matěj Machovský. Následně putoval na trestnou lavici i Jaroslav Kracík a domácí se během přesilovky několikrát dostali ke střele, všechny pokusy však v pohodě lapil Machovský.

Necelé tři minuty před koncem byl před brankou Vítkovic do obličeje zasažen Martin Procházka, načež se skácel k ledu. K překvapení plzeňské střídačky však dostal dvě minuty za nafilmovaný pád právě útočník Škody, takže se indiáni nemohli dostat do závěrečného tlaku. Oslabení sice ubránili, jenže 61 sekund před koncem utkání se přes celé hřiště trefil do prázdné klece Plzně, která odvolala Machovského, Karol Sloboda. Vítkovický bek tak rozhodl o výhře svého týmu 3:1.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): „Nám se vydařil vstup do zápasu. Jsem rád, že jsme úvodní tlak korunovali brankou. Za stavu 2:0 jsme nevyužili své šance a paradoxně v přesilové hře, které nám celou sezonu nejdou, jsme inkasovali. Pak už duel měl všechny znaky play off. Výborní gólmani na obou stranách, plno osobních soubojů. To je jediný způsob, jak můžeme proti Plzni uspět, přesně tímto stylem hry. Je to teprve první výhra, ještě nás čeká těžká série.“

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, což se nám nepodařilo. Vítkovice byly jasně lepší, měly lepší pohyb, byly silnější na kotouči, zatlačily nás a logicky to vyústilo v úvodní branku. Měli jsme pasáže, kdy jsme měli náznaky šancí, ale bohužel jsme je neproměnili. Dokázali jsme pak v oslabení snížit a cítili, že máme šanci. Bohužel v závěru, kdy jsme soupeře zatlačili, už nebylo tolik prostoru. Pak jsme měli přesilovku šest na čtyři, místo vyrovnání jsme však potřetí inkasovali. Musíme se z toho poučit a dobře se připravit na druhý zápas.“