PK3: PLZ - VIT 5:3

PK3: PLZ - VIT 5:3 - Plzeň žije! Indiáni dokázali snížit!

Plzeň - Play-off se přesunulo na západ České republiky, indiáni poprvé přivítali v předkola přivítali v Home Monitoring Aréně tým HC Vítkovice Ridera. Západočeši utkání zvládli a snížili stav série na 1:2!

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

5:3
2:0, 3:2, 0:1

Branky a nahrávky: 15. T. Svoboda (P. Kadlec, Kratěna), 17. Preisinger (T. Svoboda, Stach), 25. D. Kubalík (Kracík, Indrák), 31. Kracík (D. Sklenička), 39. Čerešňák (T. Svoboda, Stach) – 22. Balán, 35. O. Roman (P. Zdráhal, Olesz), 53. Kucsera (D. Květoň). Rozhodčí: Pešina, Hribik – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 7:9, navíc Schleiss (PLZ) 10 min OT. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 5340. Střely na branku: 31:28. Zblokované střely: 10:8. Hity: 26:20. Vhazování: 42:40. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3.

HC Škoda Plzeň

Machovský (Hylák) – Němeček, P. Kadlec (A), D. Sklenička, Pulpán (A), Frühauf, Čerešňák, Kvasnička – Lev, Kratěna (C), Martin Procházka – D. Kubalík, Kracík, Indrák – Stach, Preisinger, T. Svoboda – Hrnka, Koreis, Schleiss

HC Vítkovice Ridera

Bartošák (Dolejš) – Hrbas, Sloboda (A), Klok, Baranka, Výtisk (A), D. Krenželok, L. Kovář – Olesz (C), O. Roman, P. Zdráhal – Kucsera, Kolouch, Vandas – D. Květoň, Stastny, E. Němec – Szturc, Balán, Tomi – Kurovský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Matěj Machovský 60 28 3 25 89,29 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 1 0 1 1 2
Peter Frühauf 0 0 0 1 0
Tomáš Hrnka 0 0 0 0 2
Miroslav Indrák 0 1 1 2 0
Petr Kadlec 0 1 1 0 0
Jakub Koreis 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 1 1 2 1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 -1 2
Dominik Kubalík 1 0 1 2 0
Jakub Lev 0 0 0 -1 2
David Němeček 0 0 0 1 0
Miroslav Preisinger 1 0 1 2 2
Martin Procházka 0 0 0 -2 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 14
David Sklenička 0 1 1 1 0
David Stach 0 2 2 3 0
Tomáš Svoboda 1 2 3 1 0

komentář

První třetina třaskavého utkání mezi Škodovkou a Riderou patřila domácím hokejistům, kteří kontrolovali hru a častěji se dostávali do šancí. První takovou měl útočník Miroslav Indrák, který si ale svou střelou švihem na Bartošáka nepřišel. Vítkovice také měly střely, ale nebyly to žádné gólovky, které by měly Matěji Machovskému nadělat nějaké výraznější problémy. Jedině při krkolomné dorážce Květoně se domácí brankáře zapotil, ale to bylo ze strany hostujícího týmu v úvodním dějství všechno. Naopak na druhé straně se do útočného pásma šikovně dostal Jakub Lev, jenž také rychle vystřelil švihem, ale nakonec napálil jen tyčku vítkovické svatyně.

Potom už začaly rovněž padat góly, výhradně do branky Patrika Bartošáka. Nejdříve šli hostující hráči do čtyř, vzápětí dokonce vyhodili kotouč do hlediště, takže na Plzeň čekala přesilovka pět na tři. V ní měli obrovské šance při dorážkách David Stach a Dominik Kubalík, jenže puky těsně míjely tyčky vítkovické klece. Až se po dlouhé kombinaci dostal touš na modrou čáru, Kadlec si zkušeně počkal a poté nabil Tomáši Svobodovi. Ten vypálil z první a vymetl pavučiny v šibenici hostující klece. Chvíli po prvním úspěchu vybojoval za brankou kotouč Stach, poslal ho na levé křídlo Svobodovi, jehož původní pokus dopravil do sítě Miroslav Preisinger. Trefu slovenského forvarda posvětil videorozhodčí, takže indiáni po první části vedli 2:0.

V prostřední třetině se doslova s góly roztrhl pytel! Nejprve udeřily Vítkovice. Stanislav Balán ujel všem hráčům v oslabení, navedl si kotouč na bekhend, vystřelil a Machovskému propadl touš do branky pod rukou. Laciná branka ale domácí nesrazila, právě naopak. Trenéři Plzně před tímto duelem oprášili údernou lajnu Kubalíka, Kracíka a Indráka, což přineslo ovoce. Jaroslav Kracík, jak je jeho zvykem, udržel puk za brankou, nahrál před ní, kde číhal Dominik Kubalík. Král střelců vypálil z první a nedal Bartošákovi šanci zasáhnout. Pro domácího kanonýra to byl první gól v předkole.

A tlak Plzně pokračoval. Za chvíli lovil hostující gólman další puk ze své sítě. Indiáni znovu rozjeli kolotoč v útočném pásmu, Kubalík ještě se svou ránou neuspěl, protože mu soupeř zablokoval hokejku. Touš se záhy dostal na modrou čáru, David Sklenička vystřelil z první a před brankou jednou rukou tečoval kotouč Jaroslav Kracík! Tento vrchní nahrávač v plzeňské sestavě si k asistenci připsal i přesnou trefu. Poté se však do brejku dostaly Vítkovice, na konci bleskové souhry byl Ondřej Roman, jenž vstřelil druhý gól svého týmu. Ale poslední slovo měla Škodovka. Svoboda přihrál mezi kruhy a Peter Čerešňák svou neskutečnou bombou k tyči zvýšil už na 5:2 pro Plzeň.

Před třetí třetinou se už do branky nevrátil Patrik Bartošák. Tento gólman v posledních třech duelech, ve kterých se na ledě Plzně objevil, pokaždé střídal. Mezi tři tyče se postavil Daniel Dolejš. Rovněž Západočeši měli velkou možnost v oslabení! Tomáš Svoboda ujel v oslabení, byl faulován, takže sudí nařídili trestné střílení. Dolejš si však s opakovaným nájezdem poradil a zachránil svůj tým od šesté trefy. Před touto situací indiáni s přehledem ubránili oslabení pět na tři. Poté se však Vítkovice přece jenom prosadili v početní výhodě, když se šťastně od modré čáry prosadil Lukáš Kucsera. Hosté to v závěru zkoušeli bez Dolejše v šesti. Branku už však nevstřelili, domácí si konec utkání pohlídali.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Když prohráváte 0:2, musíte do toho jít aktivně, forčekovat a napadat. My jsme takhle začali, dali jsme góly, a ve druhé třetině jsme na to navázali. Vítkovice mají silné protiútoky a hrozily, vytvořily si dost šancí. Ve třetí třetině jsme nechtěli propadnou a dostat soupeře do hry, bohužel jsme tu třetí třetinu prohráli. Situace nebyla a stále není lehká, ale takhle si představujeme, že se hraje play-off. Zítra je nový den a začíná se zase nanovo.

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): Věděli jsme, že hlavně úvod utkání bude těžký, bohužel jsme té atmosféře a tlaku nedokázali odolat, a z toho pramenily úvodní branky. Dnes jsme dostávali góly z prostorů a situací, které jsme dokázali v sezóně uhrát. Sportovně přiznávám, že Plzeň byla dnes lepším týmem. Osobní souboje a pohyb, v tom všem nás dnes soupeř předčil.