FIN1: KOM - PLZ 1:2pp

FIN1: KOM - PLZ 1:2pp - Starší dorost ovládl první finále, titul může získat již ve čtvrtek doma!

Plzeň - Mladí indiáni zvládli šachovou partii na ledě úřadujícího mistra z Brna a k titulu jim chybí poslední krok. Mohou ho udělat již ve čtvrtek v HM Aréně od 17:00 hodin.

HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929

1:2p
0:0, 0:0, 1:1 - 0:1

Branky a nahrávky: 59. Matula (Střondala, Svoboda) – 46. Přikryl (Roubal, Pour), 67. Hasman (TS). Rozhodčí: Fiala, Šutara – Axman, Novotný. Vyloučení: 6:4, Navíc Jurnečka (KOM) os 10 min. trest - Roubal (PLZ) 5 + DKU. Využití: 0:1. Diváci: 740. Střely na branku: 46:23. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Kometa Brno

Holík (Šindelka) – Krejčí II, Věžník, Slabý, Jurnečka, Kowalczyk, Kučera, Vašíček, Jeřábek – Süss, Svoboda, Střondala, Krejčí I, Matula, Novák, Škvrně, Zajíček, Frydrych, Kunc, Plášek, Kadlic.

HC Plzeň 1929

Kolář (Červenka) – Houdek, Kaňák, Štěpánek, Staněk, Lokajíček, Čada, Šilhán, Beneš – Procházka, Přikryl, Matiášek, Hajžman, Pour, Roubal, Straka, Červenka, Hajšman, Eret, Hasman, Kovařík.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 60 46 1 45 97,83 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Matěj Beneš 0 0 0 0 0
František Čada 0 0 0 0 0
Martin Červenka 0 0 0 0 0
Petr Eret 0 0 0 0 0
Kamil Hajšman 0 0 0 0 0
Matěj Hajžman 0 0 0 0 0
Josef Hasman 1 0 1 1 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Nicholas Kaňák 0 0 0 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 -1 0
Martin Lokajíček 0 0 0 -1 4
Jan Matiášek 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 1 1 0 2
Jakub Procházka 0 0 0 0 0
Filip Přikryl 1 0 1 -1 0
Josef Roubal 0 1 1 0 25
Filip Staněk 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 0 0
Jan Štěpánek 0 0 0 -1 2

komentář

Hosté si hned v úvodu finále zahráli přesilovou hru, při níž ovšem brněnského brankáře Holíka vážněji neohrozili. Naopak mohli inkasovat, když se do samostatného brejku utrhl Škvrně, jenž se svým bekhendovým blafákem neuspěl. Modrobílí měli v první části více ze hry, ovšem žádnou ze šancí neproměnili. Brankáře Plzně Koláře nepřekonali z dobrých pozic Krejčí II ani o chvíli později Střondala. Následně modrobílí hrozili ve své početní převaze, ale branku nevstřelili. V závěru první periody se začali osmělovat hosté a častěji zaměstnávali Holíka. Roubal nejprve zblízka přestřelil bránu, o pár minut později čaroval Holík, když vytáhl beton proti nebezpečnému zakončení Procházky z bezprostřední blízkosti. Úvodní třetina tak skončila bez branek.

Ve druhé části se mnohem častěji hrálo před Kolářem, který ale držel své mužstvo. První vyloženou šanci periody si ovšem vytvořil Straka, který svůj samostatný brejk zakončil střelou mimo bránu. Poté se brněnský brankář většinou jen zdálky díval na velký tlak, který si jeho spoluhráči vytvořili na druhé straně kluziště. Krejčí II při rychlém brejku nabil před bránu volnému Süssovi, jehož šanci Kolář eliminoval rychlým přesunem. Brňané si vykoledovali početní převahu, při níž se nejblíže skórování ocitl Střondala, jenž svou střelou z levého kruhu orazítkoval tyč brány hostujícího celku. V závěru prostřední části si zahráli dvě přesilovky hosté, ale chyběl jim větší klid při zakončení. I druhá část tak skončila bez branek.

Ve třetí třetině se hostům povedlo otupit tlak Komety, a dlouho jedinou vyloženou šanci, kterou si modrobílí vytvořili, byl Matulův brejk v oslabení. Západočechům se navíc podařilo udeřit, když ve 46. minutě otevřel skóre Filip Přikryl, jenž za brankovou čáru dorazil puk po Roubalově střele od modré. Třetí část následně ovlivnil ostrý faul kolenem Roubala na Kučeru, po němž rozhodčí udělil plzeňskému útočníkovi trest pět minut plus do konce utkání. Pětiminutovou přesilovku následně přerušil dvouminutový trest pro Pláška, po jehož skončení, si modrobílí zahráli dvouminutovou přesilovku pět na tři. Prosadit se nedokázali, ale nakonec se vytouženého vyrovnání dočkali v závěrečné power play. V 59. minutě sice Střondelův projektil obrana Plzně zblokovala, následně se k puku dostal Jakub Matula, jenž bekhendovou střelou zblízka překonal Koláře.

V prodloužení hraném ve formátu čtyřech proti čtyřem se dlouho čekalo na vyloženou šanci. Jako první se do ní dostal útočník hostí Roul, Pour jehož samostatný brejk Holík eliminoval. Následně do nájezdu prchl rovněž Josef Hasman, jenž byl v rozhodující fázi faulován. Rozhodčí nařídil trestné střílení, které plzeňský forvard proměnil. Položil si Holíka, přičemž kotouč poslal forhendem pod víko brány hostujícího celku. Rozhodl tak o zisku prvního bodu ve finálové sérii pro Plzeň.

Ohlasy trenérů

Jan Zachrla (HC Kometa Brno): Byl to nešťastný zápas. Je vidět, že Plzeň je ve finále právem, je velmi organizovaná v útoku i obraně. Zápas se rozhodl ve druhé třetině. Měli jsme herně jasně navrch, ale nedali jsme góly. Poté jsme udělali dva hloupé fauly, což hosty dostalo do tempa. Kdybychom proměnili nějakou z našich šancí, kterých bylo hodně, tak by to dopadlo úplně jinak.

Michal Straka (HC Plzeň 1929): Těší nás, že si z Brna vezeme první vítězství. Kometa je ale vynikající tým a dobře obhajuje loňský titul. První třetina byla vyrovnaná, v té druhé ale byli domácí jasně lepší a nás podržel gólman. Do třetí části jsme si řekli, že jsme měli hodně štěstí, že jsme nedostali gól a že tomu musíme jít naproti. Herně jsme se zlepšili a dostali jsme se do vedení. Ubránili jsme dlouhé oslabení, před koncem jsme ale inkasovali, což se stává. Do prodloužení a případných nájezdů jsme si věřili, nakonec jsme měli trestné střílení a to jsme využili.