OLO - PLZ 5:0

OLO - PLZ 5:0 - Třináct a dost! Plzeň nebodovala poprvé od začátku září

Plzeň - Bodová série indiánů skončila se soupeřem, se kterým začala. S Olomoucí modrobílí nasázeli deset branek, v odvetě jich však pět museli přijmout. Západočeši tedy teprve podruhé v sezóně nezískali ani bod a vyšli střelecky naprázdno od dvacátého března.

HC Olomouc - HC Škoda Plzeň

5:0
2:0, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 13. Škůrek (Vyrůbalík, Eberle), 19. J. Káňa (Holec), 28. Skladaný (Burian), 56. Ostřížek (Strapáč), 59. Škůrek (J. Knotek). Průběh utkání: 0:0, 5:0.

Rozhodčí: Hejduk, Petružálek – Barvíř, Blümel

vyloučení
4:5
Využití
3:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
38:19
Zblokované střely
13:13
Hity
8:9
Vhazování
29:34
Diváci
4507

HC Olomouc

Konrád (Falter) – Škůrek (C), Vyrůbalík, Houdek, Ondrušek (A), J. Galvas, L. Galvas, Staněk – Eberle, J. Knotek (A), Laš – Skladaný, Sundher, Burian – Ostřížek, Mráz, Strapáč – J. Káňa, Herman, Holec.

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Sochůrek) – Jones, Moravčík, D. Sklenička, Kindl, Čerešňák, Kvasnička – Gulaš (C), Mertl, D. Kubalík (A) – Indrák (A), Preisinger, Stach – Straka, Kracík, Schleiss – Hollweg, Kodýtek, Vracovský.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 38 5 33 86,84 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 -2 0
Milan Gulaš 0 0 0 0 4
Ryan Hollweg 0 0 0 0 2
Miroslav Indrák 0 0 0 -1 0
Nick Jones 0 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 -1 2
Petr Kodýtek 0 0 0 -2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -2 0
Dominik Kubalík 0 0 0 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 -2 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 2
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 0 0 -1 0
David Stach 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 -2 0
Tomáš Vracovský 0 0 0 -1 0

komentář

V prvním vzájemném utkání letošní sezóny byli bezesporu lepším týmem indiáni, kteří svému soupeři nasázeli hned deset branek, zatímco střelci Kohoutů se nedokázali prosadit ani jednou. Především ze strany Olomouce se tak dalo očekávat vysoké tempo zápasu, neboť Hanáci chtěli odčinit předchozí debakl.

Domácí do zápasu opravdu naskočili rychle a jen po pár vteřinách zahrozil nejprve Eberle a po něm i Laš. Po nich se podařilo zpoza branky vyjet také Holcovi, ale Svoboda puk vypíchl a zabránil mu v zakončení. Hra se poté trochu uklidnila a akce na obou stranách začaly postrádat přesnost v koncovce. Za Plzeň mohl poprvé opravdu zahrozit až v desáté minutě Hollweg, kterému se podařilo zastavit puk těsně před Konrádem, ale než mohl zakončit, odtlačil jej jeden z domácích obránců.

Ve dvanácté a třinácté minutě se indiáni dvakrát za sebou provinili sekáním a Kohouti si tak mohli vyzkoušet 69 vteřin trvající přesilovou hru pět na tři, kterou se po dvaceti šesti vteřinách podařilo využít Davidu Škůrkovi. Ten napřáhl na vrcholu kruhu a propálil všechno, co mu stálo v cestě. Ve zbytku druhého trestu pak ještě nebezpečně tečoval Skladaný, ale puk pouze neškodně přeplachtil horní tyč.

Jen krátce po skončení přesilovky domácích se dostal do samostatného úniku Gulaš, ale Konrád si jeho kličku do bekhendu pohlídal a včas utěsnil prostor u tyče. Přesilovku si poté mohli vyzkoušet i indiáni, ale po většinu času měli potíže se usadit v útočném pásmu a z jediné nebezpečné šance vystřelil Indrák mimo branku. Minutu a tři čtvrtě před přestávkou se pak dostali do přečíslení tří proti dvěma domácí a Jan Káňa přesnou střelou nad lapačku rozvlnil síť za zády Svobody podruhé.

Do druhé třetiny se indiánům nástup povedl lépe a v polovině 22. minuty orazítkoval horní tyč Indrák. O dvě minuty později pak měl Konrád plné ruce práce s dorážkami Mertla a Gulaše. Olomouc ale srovnala tempo a ve 28. minutě udeřila potřetí. František Skladaný vypíchl puk z odsahu brankáře Svobody a z otočky ho poslal na vzdálenější tyč. O rychlou odpověď se mohl postarat Kubalík, který zůstal sám před Konrádem, ale přestřelil branku.

Ve třicáté druhé minutě se vysokou holí provinil Laš a hostům se naskytla čtyřminutová přesilová hra, ani tentokrát se jim však v početní převaze příliš nedařilo. Teprve na jejím konci zahrozil z rychlého útoku Straka, který se dostal k dorážce, ale Konráda se mu překonat nepodařilo. Na druhé straně se poté dostali do přečíslení Sundher se Skladaným, kterému ale střela příliš nesedla a Svoboda ji bez potíží skryl do lapačky. Po něm mohl zahrozit ještě Mráz, který z dorážky zamířil přesně mezi betony, ale plzeňský brankář snad patou brusle dokázal vykopnout puk mimo branku.

Krátce před přestávkou opět fauloval Laš, ale byli to domácí, kdo zahrozil na začátku poslední části, přihrávku prakticky do prázdné branky ale vystihl plzeňský obránce. Poté se dostal do samostatného úniku ještě Holec, ale Svoboda si jeho střelu pohlídal. Plzeň poté přidala na obrátkách, ale cestu přes Konráda stále ne a ne objevit. Olomouci se ale dařilo zahrozit z rychlých protiútoků, Knotek pouze vyprášil Svobodovy betony.

V jedenapadesáté minutě navíc Olomouc získala výhodu přesilové hry, ve které Svobodovy hodně zatopila a plzeňský brankář musel předvést to nejlepší, aby svému týmu udržel poslední naděje na vyrovnání. Ale i po skončení trestu měli domácí opět více ze hry, což korunoval pět minut před koncem střelou pod horní tyč David Ostřížek. V závěru pak měla Mora ještě čtyřminutovou přesilovou hru. V ní přidal pátou branku domácích David Škůrek.

Zbytek utkání už si Mora pohlídala a potřetí v řadě se tak mohla radovat z vítězství na domácím ledě. Naopak indiáni nebodovali teprve podruhé v sezóně.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Pro nás je vždy důležitý první gól. Důležité bylo, že jsme proměnili tu přesilovku pět na tři. Ten gól nás nastartoval. Vždycky, když se Plzeň nadechovala k nějakému většímu náporu v našem pásmu a začala dát dobře, tak se nám podařilo přidat další gól. Za stavu 3:0 už se hraje líp a pak už jsme věřili, že to dotáhneme k vítězství. Jsme moc rádi, že se nám podařilo navázat na předešlé dva domácí zápasy. A taky, že jsme proti Plzni dokázali udržet čisté konto, protože Plzeň dává spoustu gólů.

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): Domácí nás přehráli zbraněmi, které jsou jim vlastní – nasazení, bruslení, souboje. My jsme se jim v tom nevyrovnali. Zabila nás první třetina, kdy nám utekli do dvoubrankového vedení. Pak jsme měli takový záchvěv na začátku druhé třetiny, tam si myslím, že soupeře podržel gólman. Od třetího gólu byl zápas rozhodnutý, z naší strany to byla platonická snaha.