PLZ - VIT 4:3sn

PLZ - VIT 4:3sn - Neuvěřitelný boj! Škodovka bere proti Vítkovicím dva body

Plzeň - Extraliga upaluje rychlým tempem kupředu, indiáni v Home Monitoring Aréně přivítali celek HC Vítkovice Ridera. Po dvou třetinách vedli hosté 2:0, třetí dějství však vyhráli Západočeši v poměru 3:1. Duel nakonec došel za stavu 3:3 až do prodloužení, které však nerozhodlo. Díky úspěšným nájezdům brali druhý bod plzeňští hokejisté.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

4:3sn
0:1, 0:1, 3:1 - 0:0

Branky a nahrávky: 42. Moravčík (L. Kaňák, Straka), 49. Gulaš (Kratěna, D. Sklenička), 60. Indrák, rozh. náj. Gulaš – 4. Lev (Baranka, Sloboda), 37. O. Roman (D. Květoň), 49. P. Zdráhal (Kolouch, Kucsera) . Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:3, 4:3.

Vyšší tresty: Indrák (PLZ) a Klok (VIT) 10 min OT

Rozhodčí: Šír, Schrader – Ondráček, Špůr

vyloučení
4:8
Využití
0:1
V Oslabení
0:1
střely na branku
52:31
Zblokované střely
17:9
Hity
10:9
Vhazování
38:23
Diváci
7 007

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – J. Kindl, Jones, Moravčík, L. Kaňák, Kvasnička, Čerešňák, D. Sklenička – Schleiss, Mertl, Gulaš (C) – Straka, Kracík, Indrák (A) – Stach, Kodýtek, Kratěna – M. Chalupa, Preisinger, Hollweg (A)

HC Vítkovice Ridera

Dolejš (Bartošák) – Hrbas, Baranka, Klok, Sloboda (A), Výtisk (A), Trška, D. Krenželok – D. Květoň, O. Roman, Š. Stránský – Olesz (C), Lev, Szturc – Kucsera, Kolouch, P. Zdráhal – Kurovský, T. Jáchym, Tomi

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 64 22 3 19 86,36 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Milan Gulaš 2 0 2 1 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 2
Matěj Chalupa 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 1 0 1 0 10
Nick Jones 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Ondřej Kratěna 0 1 1 2 0
David Kvasnička 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 2
Michal Moravčík 1 0 1 0 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 -1 2
Jan Schleiss 0 0 0 0 0
David Sklenička 0 1 1 1 2
David Stach 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 1 1 1 0

komentář

Na západě České republiky byla k vidění repríza loňského předkola play-off. Indiáni vstoupili do utkání aktivněji, když hned v první minutě pálil po pasu Schleisse Milan Gulaš, jeho pokus letěl těsně mimo. Daniel Dolejš, který se postavil do branky Vítkovic, tedy zasahovat nemusel. Poté šli domácí do čtyř, když sudí vyloučili za hákování Ryana Hollwega, což se ale vůbec nelíbilo plzeňské střídačce. A v početní výhodě se hostující hokejisté dostali do vedení. Sloboda s Barankou si vyměnili kotouč na modré čáře, druhý jmenovaný tvrdě vypálil, před brankovištěm byl zaparkovaný Jakub Lev, jenž dokázal puk i tečovat, takže domácí gólman Svoboda byl naprosto bez šance. Bývalý plzeňský forvard měl proti svému bývalému klubu jistě velkou motivaci, jako první hráč Vítkovic dokázal letos překonat obranu Plzně.

Poté se dlouho na ledě nedělo nic moc vzrušujícího, oba celky často pálily, případně se o to pokoušely, ale gólmani byli pozorní, velkou porci střel dokázali bránící hráči zblokovat mimo tři tyče. Během patnácté a šestnácté minuty si Západočeši připsali tři zajímavé šance. Nejprve si Dolejš musel poradit s jedovatými střelami od Gulaše a Jakuba Kindla, poté musel předvést i netradiční zákrok maskou proti ráně Petra Straky. A ke konci třetiny se po závaru před brankovištěm Ostravanů dostal k dorážce Jan Schleiss, leč ani on nebyl úspěšný. Indiáni vyhráli první část na střely 16:6, ale Vítkovice mohly přidat i druhý gól, když po ráně Ivana Baranky, kterou Miroslav opět Svoboda vůbec neviděl, zvonila tyčka.

V prostřední třetině se do první zajímavé šance dostaly hostující Vítkovice, když nadvakrát z úhlu střílel Patrik Zdráhal, ani jeden jeho pokus však Miroslav Svoboda za svá záda nepustil. Indiáni si následně zahráli několik přesilových her, ale ani jednu nedokázali zužitkovat, hostující hráči padali do střel, jen málo jich prošlo až na Dolejše. Jednu takovou si připsal David Stach, dvakrát pálil příklepem z pravé strany Miroslav Indrák, ale hostující obrana byla skálopevná a nepřekonatelná. A na opačné straně bylo také dosti rušno, když se Vítkovičtí probojovali do brejku dva na jednoho, jenž zakončoval opět Zdráhal, Svoboda zastavil puk holí.

Další nepříjemné střely si připsali Milan Gulaš, který střílel z voleje, ale betony Dolejše nepropálil, a Petr Straka, ani jeho pokus se ale neujal. Gulaš záhy neuspěl ani se svou akcí po levé straně, když se procpal až před branku Vítkovic. Domácí Chalupa se poté objevil v tutové šanci, po něm dorážel znovu Straka, ale svatyně Vítkovic zůstávala i nadále zakletá. Při další početní výhodě přišel pro indiány šok. Ondřej Roman ujel v oslabení po pravém křídle a na brankové čáře z obrovského úhlu plácl bekhendem do puku. Ten k překvapení všech zapadlo dokonale pod břevno domácí branky.

I třetí dějství začalo šokem, tentokrát to bylo na druhé straně! Michal Moravčík mohutně napřáhl na vlastní polovině hřiště, na červené čáře se opřel do puku, který nakonec zapadl přesně pod břevno vítkovické klece. Dolejš jen promáchl lapačkou – indiáni celou dobu pálili neúspěšně zblízka, nakonec se prosadili ranou z poloviny hřiště. Ve čtyřicáté deváté minutě už bylo vyrovnáno. Po akci Kratěny si Milan Gulaš zpracoval kotouč před odkrytou brankou a poté se nemohl mýlit – 2:2! Jenže už o pár sekund později přišel třetí gól Vítkovic. Hostující tým se dostal do přečíslení 2 na 1, které zakončil přesnou střelou Patrik Zdráhal, v tomto případě byl Miroslav Svoboda bez šance.

Domácí poté tlačili, byli prakticky pořád u kotouče, ale Vítkovičtí vytvořili na modré čáře hráz, kterou indiáni nemohli překonat, do útočného pásma se dlouho nedokázali probojovat. Tomáš Mertl a Roman Szturc poté předvedli menší pěstí souboj, za který oba inkasovali menší trest. V závěru utkání domácí při oddechovém času odvolali gólmana Svobodu a zkusili to s jedním hráčem na ledě navíc. Šestnáct sekund před koncem základní hrací doby si kotouč před brankovištěm našel Miroslav Indrák, který v infarktovém finiši z dorážky srovnal na 3:3. Prodloužení přineslo spíše taktický boj, ani jeden tým nechtěl udělat chybu, přišly tedy na řadu samostatné nájezdy. Prvních deset exekutorů neuspělo! Milan Gulaš poté překonal Dolejše, naopak Lev na druhé straně neuspěl, bonusový bod tedy zůstal v Plzni.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): “Tušili jsme, že Vítkovice budou hrát obětavě jako v Brně. Ale problém byl v tom, že jsme nedokázali udělat větší tlak na brankáře, nestáli jsme před ním. Hráli jsme na puku, šance byly, ale chtěli jsme více a to jsme i hráčům vytýkali. 0:2 po dvou třetinách nebylo nic jednoduchého. Stejně jako za stavu 2:3 jsme ale věřili a jsem rád, že se štěstím se to podařilo. ”

Jakub Petr (HC Vítkovice Ridera): “My jsme do utkání vstoupili s defenzivnější taktikou založenou na osobních soubojích. Plnili jsme to, ale měli jsme více oslabení, než bychom měli mít. Někteří hráči byli přetěžování, z toho nakonec v závěrečné části vyplynuly i chyby a branky soupeře. Byli jsme pár vteřin od vítězství, objektivně však byli domácí lepší a dokazovali, proč jsou první v tabulce. Pro nás to bylo velká škola. Hráli jsme o víkendu v Brně a tady, čtyři body bereme.”