PLZ - LIT 5:1

PLZ - LIT 5:1 - Škodovka i díky premiérovým trefám beků porazila Litvínov!

Plzeň - Po pěti dnech se šlo na západě Čech opět na hokej, indiáni vstoupili do třetí čtvrtiny základní části duelem proti celku HC Verva Litvínov. Modrobílí vykročili za dalším bodovým ziskem díky parádní první a druhé třetině, po čtyřiceti minutách totiž Plzeňští vedli už 5:1! První přesné zásahy v dresu s okřídleným šípem si připsali beci Jakub Kindl a Nick Jones.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

5:1
3:1, 2:0, 0:0

Branky a nahrávky: 5. Indrák (Gulaš, Kratěna), 16. Mertl (Indrák, Kratěna), 17. J. Kindl (Kracík), 22. Straka (M. Chalupa), 32. Jones (Indrák, Stach) – 10. Vandas (L. Doudera). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 5:1.

Vyšší tresty: Jurčík (LIT) 10 min OT, Pilař (LIT) 5 min + DKU

Rozhodčí: Hodek, Pražák – Lhotský, J. Svoboda

vyloučení
6:7
Využití
2:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
30:31
Zblokované střely
9:12
Hity
12:7
Vhazování
34:36
Diváci
6 606

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – J. Kindl, Jones, Moravčík, L. Kaňák, Kvasnička, Čerešňák, D. Sklenička – D. Kindl, Mertl, Gulaš (C) – Stach, Kracík, Indrák (A) – Straka, Kratěna, M. Chalupa – Schleiss, Preisinger, Hollweg (A)

HC Verva Litvínov

Soukup (Kantor) – Kubát (A), Sörvik, L. Doudera, Gula, Hunkes, K. Pilař, Z. Sklenička – J. Černý, V. Hübl (A), Jánský – Nejezchleb, Ihnačák, M. Hanzl – Trávníček (C), Gerhát, Vandas – Matoušek, Válek, Jurčík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 31 1 30 96,77 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 -1 2
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 0 1 1 1 0
Miroslav Indrák 1 2 3 1 2
Nick Jones 1 0 1 2 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Jakub Kindl 1 0 1 1 0
Denis Kindl 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 2 0
Ondřej Kratěna 0 2 2 1 0
David Kvasnička 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 1 0 1 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Jan Schleiss 0 0 0 0 6
David Sklenička 0 0 0 0 0
David Stach 0 1 1 2 0
Petr Straka 1 0 1 2 0

komentář

Úvodní třetina duelu mezi Plzní a Litvínovem přinesla celkem čtyři trefy, tři z nich padly do branky hostujícího Jakuba Soukupa, který na západě Čech nastoupil do svého teprve šestého mače v TELH. Již ve třetí minutě si domácí zahráli přesilovou hru, která nejprve nevypadala úplně pozitivně, neboť výtečně napadající Viktor Hübl vystihl pas Plzeňských, ale tváří v tvář gólmanovi Svobodovi neuspěl. Modrobílí se po této nepříjemné události v obraně oklepali hodně rychle a o minutu déle ještě tutéž početní výhodu dokázali zužitkovat. V neskutečné formě hrající útočník Miroslav Indrák přebral kotouč od Kratěny, mezi beky Vervy se proháčkoval až před Soukupa, kterého překonal díky forhendové kličce a střele mezi betony.

Indiánská obrana si ale pozor nedávala a nedávala. V osmé minutě se do úniku dostal Jakub Černý, kterému se v Plzni často střelecky daří, nicméně v tomto okamžiku Miroslava Svobodu nepropálil. Ujal se až další samostatný únik! Michael Vandas proskočil za obranu Plzně, Moravčík ho během zakončení ještě sekl, ale i tak se litvínovský útočník trefil přesně pod břevno. Domácí si zahráli dvojnásobnou přesilovku, během které střílel tvrdě do betonu Kratěna, následně touš přiťukl Indrák na Tomáše Mertla, jenž znovu poslal modrobílé do vedení. A o minutku později našel Kracík krásným pasem volného Jakuba Kindla, který si připsal první zásah v plzeňském dresu. Po dvaceti minutách tedy vedli Západočeši 3:1.

Do prostřední třetiny vstoupili indiáni skvěle, už po třech minutách se dočkali čtvrtého gólu v Soukupově síti. Matěj Chalupa se procpal podél pravého mantinelu až k brance hostí, dokázal vystřelit, načež se kotouč odrazil před brankoviště Vervy. K němu se jako první dostal pohotový Petr Straka, který zachoval chladnou hlavu a přesnou střelou dorazil touš do branky. Pro Chalupu to byl první bod v extralize. Následně si hostující celek zahrál dvě přesilové hry, které díky skvělým zákrokům Svobody zůstaly nevyužity, nejvíce se domácí gólman zapotil při střele Karla Pilaře.

Krátce po polovině utkání bylo v Home Monitoring Aréně znovu veselo, k vidění byl další premiérový moment. Těžko zastavitelný Miroslav Indrák poslal přesný pas na pravý kruh, kam si šikovně od modré čáry sjel obránce Nick Jones. Ten si díky bombě ke vzdálenější tyči připsal první gól za indiány, byl nejpilnějším střelcem české nejvyšší soutěže, jenž čekal na přesný zásah. Proti Litvínovu se dočkal, zároveň to byl moment, kdy z branky odcestoval gólman Jakub Soukup, aby přepustil místo Pavlu Kantorovi. Do konce druhé třetiny už se žádná větší šance neudála, pouze Kantor si musel poradit s bleskovou ranou Petra Straky.

Ve třetí třetině se hned zkraje telefonovalo videorozhodčímu, protože po střele Litvínovských od modré čáry nebylo úplně jasné, kam se kotouč odrazil. Nakonec sudí branku neuznaly, kotouč se za čáru nedostal. Následně si oba celky připsaly dav úniky. Nejprve Jakub Černý prohnal kolem Kaňáka, jeho střela jen zvnějšku olízla Svobodovu klec. Na druhé straně se do dobré šance hnal Milan Gulaš, jemu zase vystavila stopku lapačka Kantora. Poté už se zápas víceméně jen dohrával. Stach se nádherně prokličkoval mezi kruhy, ale jeho pokus srazili beci Vervy do ochranné sítě. A v závěru se svým pokusem neuspěl ani Denis Kindl, chvíli po jeho střele mimo se do sebe pustili Jan Schleiss a Karel Pilař, kteří si ovšem moc ran nerozdali. Indiáni si nakonec díky výhře 5:1 připsali další tři body a upevnili si první místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Gólově to možná tak vypadá, ale rozhodně to nebylo jednoduché utkání. V první třetině jsme udělali pár chyb v přesilovce a mohli jsme prohrávat, bylo by to pak úplně jiné. Měli jsme štěstí. Litvínov byl v první části rovnocenný soupeř, jsme rádi za tři body, ale na začátku jsme měli velké štěstí. Rozhodlo se naší třetí brankou, když si Nick Jones dobře najel mezi kruhy. Je to paradoxní, obránci nedávali góly, měli jsme s nimi pohovor, ale dnes se poprvé trefil Kindl i Jones. V určitých aspektech se však musíme zlepšit.

Darek Stránský (HC Verva Litvínov): První třetina ještě snesla přísnější měřítko, vytvořili jsme si několik šancí, ze kterých jsme mohli skórovat. Bohužel jsme ale soupeři nabídli množství přesilovek, ve kterých je Plzeň silná. Hráči se nevyvarovali zbytečných faulů, domácí dvakrát využili početní výhodu. Třetí gól jsme dostali po špatné organizaci v pásmu, a to určilo ráz zbytku utkání. Momentálně nejsme v takové formě a pohodě, abychom byli schopni s tak silným soupeřem dotahovat. Ve druhé a třetí části už nás Plzeň přehrávala.