LIT – PLZ 4:5

LIT – PLZ 4:5 – Parádní přestřelka přinesla tři body!

Plzeň – Indiáni se podruhé během tří dní představili na ledě soupeře. V duelu celků z opačných pólů tabulky se strhla velká přestřelka, kterou nakonec pro sebe urvali Západočeši.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

4:5
1:2, 2:2, 1:1

Branky a nahrávky: 1. F. Lukeš (V. Hübl, L. Doudera), 28. Gerhát (F. Lukeš), 38. Baránek (M. Hanzl, Havlíček), 44. F. Lukeš (V. Hübl, Gerhát) – 4. Kratěna (Pour, Moravčík), 17. Stach (Kracík, Gulaš), 28. Kantner (Gulaš, Mertl), 32. Moravčík (Gulaš, Mertl), 52. Jones (Stach, D. Sklenička). Průběh utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:4, 4:4, 4:5.

Rozhodčí: Bejček, Šír – Kajínek, Zavřel

vyloučení
6:8
Využití
2:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
27:26
Zblokované střely
15:4
Hity
30:13
Vhazování
39:37
Diváci
4243

HC Verva Litvínov

Kantor (Soukup) – L. Doudera, Kubát, Šesták, Hunkes, Baránek, Gula, Franc – F. Lukeš, V. Hübl, Gerhát – Trávníček, Havlíček, M. Hanzl – Matoušek, Smolka, M. Havelka – Helt, Dufek, Válek.

HC Škoda Plzeň

M. Svoboda (Hylák) – Vráblík, J. Kindl, Jones, D. Sklenička, Moravčík, L. Kaňák – Gulaš, Mertl, Kantner – Pour, Kratěna, Schleiss – Straka, Stach, D. Kindl – Hollweg, Kracík, Rubner.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Miroslav Svoboda 60 27 4 23 85,19 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Milan Gulaš 0 3 3 0 0
Ryan Hollweg 0 0 0 0 0
Nick Jones 1 0 1 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 3 2
Matyáš Kantner 1 0 1 -1 0
Jakub Kindl 0 0 0 -1 4
Denis Kindl 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 0
Ondřej Kratěna 1 0 1 1 0
Tomáš Mertl 0 2 2 0 2
Michal Moravčík 1 1 2 3 0
Jakub Pour 0 1 1 1 2
Marek Rubner 0 0 0 0 2
Jan Schleiss 0 0 0 2 2
David Sklenička 0 1 1 0 0
David Stach 1 1 2 1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 -1 0

komentář

Utkání začalo pěkně zostra. Po deseti vteřinách hry dojel jako první nahození za bránu Plzně Hübl, ihned bekhendem poslal touš mezi kruhy, odkud zamířil do sítě František Lukeš. Z hosty se jal rychle odpovědět Sklenička ranou od modré, těsně však minul. Západočeši se přesto brzy dočkali, odpověděli prakticky totožnou mincí. Pour oslovil před Kantorem nehlídaného Ondřeje Kratěnu a začínalo se tak od nuly, konkrétně jedné. Černožlutí navíc museli po chvilce do čtyř a lídr soutěže tlačil. Nejprve z dobré střelecké pozice neuspěl Gulaš, po chvilce Moravčík dělovkou pár kroků za modrou trefil Kantora do masky. Již při hře pět na pět vyslal do dobré šance Rubnera Kracík, muž s maskou Vervy předvedl bleskurychlou lapačku. Černožlutí následně doslova pohrdli přesilovou hrou a vzápětí se karta obrátila. Toho hráči z města piva využili, když Kracík našel zpoza brány na pravém kruhu Davida Stacha, který ranou ke vzdálenější tyči dokonal obrat v zápase. Do první sirény ještě přečíslení tři na dva zakončoval Matoušek, Svoboda ale již změnu skóre nepřipustil.

Prostřední část načal Kubát dělovkou pár kroků za modrou, hostující gólman zakročil lapačkou. Po pěkné stahovačce na druhé straně se tváří v tvář Kantorovi zjevil Gulaš, proti navýšení náskoku byl mrštný beton. Podobně zakročil i Svoboda proti přízemní střele Hübla z pravého kruhu. Z levého zase vypálil Gulaš, Kantor jeho střelu neudržel a nadvakrát uspěl dorážkou Matyáš Kantner. Byl to první extraligový gól plzeňského mladíka. Jenže Severočeši se zastrašit nenechali a již po třinácti vteřinách hry mocně napřáhl na modré z pravé strany František Gerhát a trefil dokonale levou šibenici. Gólové hody pokračovaly. Již ve druhé polovině základní hrací doby uzmul ve středním pásmu černý nesmysl bek Michal Moravčík, natlačil se přes obránce až na brankoviště, odkud bekhendem zamířil přesně k bližší tyči. Fanoušky vytouženého bůra mohl zařídit Gulaš, mířil však do míst, kde byl připravený Kantor. Verva málem snížila ve vlastní oslabení, rána Kubáta z mezikruží však skončila v moci Svobody. Drama přesto brzy bylo na světě. Hanzl oslovil na modré Marka Baránka, který propálil vše, co mu stálo v cestě. I o druhé pauze tak byli blíže k vítězství modrobílí o jediný gól.

Tento náskok černožlutí smazali v úvodu poslední dvacetiminutovky. V přesilové hře se na spojnici kruhů opřel do puku František Lukeš a rána zamířila přesně k levé tyči. Dokonalý obrat měl vzápětí na holi při vlastním oslabení Trávníček, Svoboda mezírku mezi betony nenechal. A tak platilo otřepané nedáš – dostaneš. Při hře ve čtyřech našel krásnou křižnou přihrávkou napříč útočným pásmem Stach Nicholase Jonese, jenž nadvakrát prospal černý nesmysl do sítě. Srovnat a dokonat hattrick mohl brzy od modré Lukeš, tečovaná rána ale zamířila těsně mimo. Podobně si vedl i Hübl, kterého před hostující svatyní bravurně našel Gerhát. Téměř dvě minuty před koncem základní části odjel Kantor na střídačku, po vyloučení Rubnera se navíc hrálo šest na čtyři. Největší šanci přesto měli modrobílí, když Gulaš jen o centimetry minul opuštěnou klec soupeře. Indiáni tak po šesti utkáních na ledech soupeřů okusili chuť vítězství.

Ohlasy trenérů

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): "Po deseti vteřinách dát doma gól je začátek, který jsme před vlastními fanoušky dlouhodobě potřebovali. Bohužel následně přišly také fauly. Změnili jsme náš systém hry a kluci si na to teprve zvykají. Od poloviny zápasu se již naše hra zlepšovala, ale po individuální chybě jsme si nechali dát gól. Šance na vyrování jsme v power-play měli, škoda. Kluky bych chtěl dnes pochválit, výkon byl minimálně bojovný. Snažili jsme se dodržovat to, co jsme si řekli v ofenzívě, na defenzívě ještě teď v týdnu, kdy bude trochu volněji, musíme zapracovat. Měli jsme málo času. Pokud budeme hrát takhle, věřím, že výsledky přijdou. Marodka? Rozhodně nehraje pro nás, ale kluci, co dnes hráli, to zvládli a ukázali, že extraligu hrát mohou. Do pátku se snad někteří obránci dají dohromady."

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "Úvod zápasu byl pro nás opět špatný jako ve Zlíně. Po deseti vteřinách gól. Byla tam řada chyb. První třetinu jsme naštěstí otočili, ta ještě šla. Druhá a třetí část, to byla od nás řada nepřesností, zbytečné fauly a chyby. I přesto, že jsme uhráli tři body, které jsme venku dlouho nezískali, musíme se v tomhle zlepšit, hlavně hru s pukem."