MDO: PLZ - LIT 7:0

Mladší dorostenci dominují lize, vysoko porazili také druhý Litvínov

Plzeň - V sobotní poledne se v Plzni střetly dva zatím neporažené celky extraligy mladšího dorostu. Ze začátku zápas odpovídal tomu, že hraje první s druhým. Hrálo se opatrně a domácí si po první třetině odnesli do kabin vedení 1:0. Ve druhé třetině pak Plzeň zabrala a po dvou gólech v rozmezí 13 vteřin vedli domácí už 4:0. Následně Plzeňští ubránili dlouhé dvojnásobné oslabení a zbytek zápasu proměnili ve svoji exhibici. Hra Litvínova se sesypala a indiáni nastříleli chemikům celkem 7 branek. I nadále tak zůstávají neporaženi a v každém zápase vstřelili alespoň 6 gólů.

HC Plzeň 1929 - HC Litvínov

7:0
1:0, 3:0, 3:0

Branky a nahrávky: 7. Malát (Vágner, Adamec), 25. Kuchárik (Malát, Hollar), 31. Adamec (Soukup, Kvasnička), 31. Vágner (Ženíšek, Kremláček), 44. Kremláček (Malát, Hollar), 49. Adamec (Pánek, Vajner), 50. Malát (Ženíšek, Hollar).

Rozhodčí: Šindel – Zimmermann, Charvát

vyloučení
7:6
Využití
2:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
53:20

HC Plzeň 1929

Prchlík – Kremláček, Jiříček, Pánek, Vajner, De Sousa, Hamšík, Páník – Hollar, Malát, Kuchárik, Adamec, Soukup, Slanina, Kvasnička, Ženíšek, Marcel, Vágner, Steinbrücker

HC Litvínov

Klika (31. Zelenka) – Hocelík, Háva, Kroupa, Baláž, Jonák, Miškovič, Kadár – Pešta, Dej, Adámek, Stehlík, Vopat, Slavík, Kudrhalt, Kočárek, Fišer, Nikl, Skuhrovec

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Jaroslav Prchlík 60 20 0 20 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 2 1 3 2 2
Maxmilián De Sousa 0 0 0 0 0
Jakub Hamšík 0 0 0 0 0
Tomáš Hollar 0 3 3 2 0
David Jiříček 0 0 0 3 0
Vladimír Kremláček 1 1 2 4 2
Daniel Kuchárik 1 0 1 2 0
Vlastimil Kvasnička 0 1 1 2 0
Sebastián Malát 2 2 4 3 0
Marcel Marcel 0 0 0 0 4
Tomáš Pánek 0 1 1 0 0
Adam Páník 0 0 0 2 0
Jan Slanina 0 0 0 0 0
Dominik Soukup 0 1 1 1 2
Milan Steinbrücker 0 0 0 0 0
Marek Vágner 1 1 2 2 2
Stanislav Vajner 0 1 1 1 0
Adam Ženíšek 0 2 2 1 0

komentář

Zápas začal z obou stran opatrným oťukáváním, jak se od souboje dvou zatím nejlepších celků ligy dalo očekávat. V době, kdy si mírnou převahu začali vytvářet domácí, dopustil se na útočné modré faulu Soukup. Domácí ale oslabení přečkali bez větších obtíží a hned po něm se z trestné lavice dostal do šance domácí útočník. Klika ale jeho pokus zlikvidoval. O chvíli později byl už ale bezmocný proti Malátovi, který zakončil obléhání litvínovské branky. 6:27 – 1:0. S hosty to vypadalo ještě hůř, když nejprve fauloval Adámek a poté gólman Klika poslal svůj tým dokonce do tří. Domácí ale tuto velkou šanci nevyužili. Již při standardním počtu hráčů měl dvě velké šance Marcel, ale jeho střelu z prostoru mezi kruhy Klika vyrazil a ani z dorážky se poté neprosadil. Navíc byl za přílišný důraz na brankovišti potrestán dvěma minutami. V přesilovce se po dlouhé době do několika šancí dostali hosté. Ta největší ale přišla od brusle domácího Pánka, kdy odražený puk pouze těsně minul odkrytou branku. Když poté Skuhrovec z dobré pozice zamířil pouze doprostřed branky, domácí oslabení bez úhony přežili. Zbytek třetiny byl jednoznačně v režii Plzně, ale další branku nebo vyloženou šanci už domácí vyprodukovat nestačili.

Druhá část začala mírným tlakem hostů, který umocnilo vyloučení Vágnera. Prchlík se pak musel ve své brance otáčet, ale Litvínovské střely viděl a bez problémů si s nimi poradil. Po návratu do plného počtu se iniciativy ujali domácí. Nejprve po vybruslení zpoza branky nepropálil Kliku zblízka Marcel. Pak se ale strhla pravá trma vrma před litvínovskou brankou a Kuchárik dokázal dotlačit puk do branky. 24:36 – 2:0. Od této chvíle už byl na ledě pouze jeden tým. Tlak domácích korunoval Adamec, který se prosadil jeden na jednoho a zamířil přesně nad Klikovu lapačku. 30:35 – 3:0. O pár vteřin později se domácí radovali znovu. Ženíšek v situaci 2 na 1 předložil puk Vágnerovi a ten se do odkryté branky nemýlil. 30:48 – 4:0. Hosté si po slepených brankách vybrali oddychový čas a vyměnili brankáře. Tento krok jim příliš nepomohl. Do hry je mohlo vrátit až sporné vyloučení domácích za příliš mnoho hráčů na ledě a následné Kremláčkovo vyhození puku přes plexisklo, po kterém se hostům naskytla minutu a půl dlouhá dvojnásobná přesilovka. Na Litvínovských ale bylo vidět, že jsou v křeči a několikrát se sami vyhnali z útočného pásma. Plzeň tak oslabení přečkala bez výraznějších problémů a poté se znovu vrhla dopředu. Další branku už ale do konce třetiny domácí nevstřelili.

Pokud chtěli ještě hosté pomýšlet na nějaký zvrat, jakékoliv naděje utnul hned v úvodu třetí části domácí kapitán Kremláček. Ten se dostal k puku, který proskákal do útočné třetiny a ukázkovým golfákem nedal Zelenkovi střelou do horního růžku šanci. 43:32 – 5:0. Další branku mohl po šikovné Malátově přihrávce přidat v přečíslení Kuchárik, jeho střelu však lapil Zelenka. Litvínovský gólman si poradil i se šancí Kvasničky, který se dostal k opakované střele. Pak ale přišel nejprve faul Miškoviče, při přesilovce vysekl protihráči hokejku Háva a hosté šli do tří. Plzeň nabídnutou šanci využila naplno. Adamec dorazil za Zelenku střelu Pánka. 48:37 – 6:0. V pokračující klasické přesilovce se opět z prostoru brankoviště prosadil Malát a bylo jasné, že tento zápas skončí pro hosty debaklem. 49:11 – 7:0. Domácí v závěru zápasu dvakrát faulovali a dali tak Severočechům šanci vstřelit alespoň čestný gól. V první přesilovce si ale zásahy připisoval pouze hostující brankář. Druhou už hosté sehráli mnohem lépe, Slavík dokonce rozezvonil za Prchlíkem tyčku, to ale bylo ze strany Litvínova vše. Domácí si po zásluze připsali vysokou výhru nad týmem, který až do tohoto kola figuroval na 2. příčce tabulky.

Ohlasy trenérů

Petr Vojan (HC Plzeň 1929): Rozhodně jsme nečekali takto jednoznačný výsledek. Potkala se dvě mužstva, která zatím v sezóně dominovala a ještě neprohrála. Litvínov také porážel soupeře výrazným rozdílem. My jsme ten zápas odpracovali a postupně přidávali góly. Myslím si, že to bylo zasloužené a výsledek odpovídá dění na ledě. V utkání byly dva klíčové momenty. Slepené góly v polovině zápasu a následně úspěšně ubráněné naše dvojnásobné oslabení, kde ještě měli Litvínovští šanci na obrat.