JUN: PLZ – VIT 1:3

Na šance drtivé vítězství juniorů, na góly prohra

Plzeň – Po pauze se opět vydali mezi mantinely junioři a přivítali Vítkovice z opačného pólu tabulky. Západočeši byli po většinu utkání lepším týmem, avšak zuby si vylámali na skvělém Malíkovi a hosté tak jako první celek berou v letošní sezóně v Home Monitoring Aréně vítězství.

HC Plzeň 1929 - HC Vítkovice Ridera

1:3
1:0, 0:1, 0:2

Branky a nahrávky: 7. Eret (Rubner, Hanzlík) – 22. Baláž (Blaško, Toman), 51. Raška (Dang, Peterka), 60. Štěpánek. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Rozhodčí: Sýkora – Šimán, Jelínek

vyloučení
5:6
Využití
1:0
střely na branku
44:34
Diváci
70

HC Plzeň 1929

Beran (Kolář) – Kaňák, Kačena, Štěpánek, Staněk, Váchal, Sysel, Čechura – Reitspies, Markov, Hanzlík, Matiášek, Vavřička, Pour, J. Roubal, Kovařík, Kokoška, Červenka, Eret, D. Roubal, Rubner.

HC Vítkovice Ridera

Malík (Daňa) – Klus, Ficek, Kaláb, Zdeněk, Štěpánek, Kučera – Gřesík, Raček, Blaško, Vilček, Peterka, Baláž, Klíma, Raška, Malát, Dang, Toman.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Beran 59 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michael Čechura 0 0 0 0 0
Martin Červenka 0 0 0 -1 4
Petr Eret 1 0 1 -2 0
Štěpán Hanzlík 0 1 1 0 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 -1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 0
Filip Kokoška 0 0 0 0 0
Vojtěch Kovařík 0 0 0 -1 0
David Markov 0 0 0 0 0
Jan Matiášek 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 0 0 -2 2
Vít Reitspies 0 0 0 -1 0
Josef Roubal 0 0 0 0 0
David Roubal 0 0 0 0 0
Marek Rubner 0 1 1 -1 0
Filip Staněk 0 0 0 -1 0
Jakub Sysel 0 0 0 -1 2
Jan Štěpánek 0 0 0 -1 0
Adam Váchal 0 0 0 0 2
Jakub Vavřička 0 0 0 -2 0

komentář

Domácí vstoupili do utkání aktivněji, avšak střelecké pokusy Vítkovice dobře blokovaly. Ty následně vyrazily do přečíslení dva na jednoho, které na sebe vzal Baláž, ovšem zamířil značně nepřesně. Následovala první početní výhoda duelu a indiáni trestali. Hosté sice dvakrát vyhodili puk, jenže soupeř hru rychle otočil, do pásma vletěl Petr Eret a lehce tečovanou ránu zastavila až síť. Navýšit vedení svých barev mohl z pravého kruhu Pour, Malík svůj tým podržel vyrážečkou. Podobně dopadla totožná situace i na druhé straně, pálil Toman. Po chvilce se tváří v tvář hostujícímu brankáři dostal Rubner, vypálil však přímo doprostřed branky. Podobně si vzápětí vedl i Reitspies, jenž se na svatyni Ridery řítil z levé strany. Když těsně před sirénou ještě Pour přestřelil z první z mezikruží, vyhráli domácí úvodní pasáž hry fotbalově 1:0.

Hned zkraje prostřední části se povedlo hostům srovnat krok. Jozef Baláž na sebe vzal akci tři na jednoho a tváří v tvář Beranovi uspěl zasekávačkou a zakončením do protipohybu. Dokonat obrat v utkání mohl dorážkou na brankovišti Raška, domácí brankář předvedl i vleže skvělý zákrok lapačkou. Za domácí zase zahrozil Vavřička z pravého kruhu, Malíkova vyrážečka byla na místě. Zkoušel to i Matiášek z mezikruží, nezamířil ale přesně. V polovině utkání se za obranu Vítkovic dostal Reitspies, gólman Ostravanů jeho rychlou střelu srazil do rohu. Mezi kruhy v početní výhodě mířil až příliš přesně Eret, rozezvučel levou spojnici. Na levé straně po chvilce napřáhl Matiášek, Malák zakročil betonem, stejně jako proti dorážce Kokošky. O vítězi tak měla rozhodnout až závěrečná část.

Jako první v ní zahrozili hosté, Peterka se zjevil osamocený na brankovišti, Beran jeho pokus nazvedl nad. Činil se i Malík, který udržel střelu Vavřičky mezi tělo a pravou ruku v samostatném úniku v oslabení. Vzápětí se na gólmana Vítkovic řítil z levé strany i Eret, který to pro změnu zkoušel na lapačku, ani zde místo nebylo. A tak platilo otřepané: „nedáš-dostaneš.“ Peterka vlétl do pásma na pravé straně a jeho práci dokonal Dominik Raška. Rychlou odpověď chystal Eret z mezikruží, dělovku z první ukryl do lapačky Malík. Naopak na druhé straně mohl definitivně rozhodnout Baláž, ránu z pravého kruhu Beran udržel na rameni. Domácí zkusili v závěru ještě hru v šesti, ostřelovali Malíka ze všech stran, nakonec ale padla branka na druhé straně, když ze středního pásma trefil opuštěnou klec Radim Štěpánek. Západočeši tak poprvé letos doma nebodovali a ztratili tím kontakt s čelem tabulky, naopak Vítkovice prchají extraligovému dnu, body zapisují poprvé od osmadvacátého září.

Ohlasy trenérů

David Bruk (HC Plzeň 1929): Prohráli jsme doma s týmem, který je v dolní polovině tabulky, což je špatně. Nějaké šance jsme si vytvořili, ale koncovka byla žalostná. Brankář soupeře byl sice vynikající, ale takové šance neproměnit je chyba. Stejné, jako když bekům vyčítáme chybu, po které inkasujeme. Hodnocení je tedy jednoduché – hráli jsme špatně.

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Ridera): Utkání jsme sice vyhráli, ale nutno přiznat, že herně jsme určitě nebyli lepší než domácí. Byli jsme akorát efektivnější v příležitostech, které nám soupeř nabídl. Zvláště v přesilových hrách byla Plzeň výborná, měla velké množství zakončení, ale díky skvělému brankáři Malíkovi jsme duel zvládli za tři body. Za to jsme strašně rádi, protože tady nikdo nebude sbírat lehce body.