JUN: SPA - PLZ 5:2

Další venkovní nezdar, junioři padli i na Spartě

Plzeň - Po čtyřech venkovních výhrách v řadě nyní přišel již třetí nezdar. Mladé pušky inkasovaly tvrdý direkt již v samém úvodu utkání a i přes velkou snahu již manko dohnal nedokázaly.

HC Sparta Praha - HC Plzeň 1929

5:2
3:1, 0:1, 2:0

Branky a nahrávky: 4. O. Procházka (T. Jandus), 4. Schwamberger (Kropáček, Wojnar), 19. Chlouba (Jeřábek, Fabiánek), 54. Procházka (T. Jandus, M. Jandus), 59. Procházka (T. Jandus, M. Jandus) – 18. Vavřička (Vracovský, Pour), 34. Chalupa (Vavřička). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2.

Rozhodčí: Bejček – Marek, Klouček

vyloučení
4:4
Využití
0:1
střely na branku
40:39
Diváci
43

HC Sparta Praha

Wolf (Mičán) – M. Jandus, Janda, Simotics, Mrkvička, Eliáš, Karoch, Jeřábek, Hanuš – Arnošt, T. Jandus, Schwamberger, Fabiánek, Eg Larsen, O. Procházka, Pejchal, Chlouba, Kropáček, T. Pšenička, Dubský, Wojnar.

HC Plzeň 1929

Beran (Kolář) – Kačena, Štěpánek, Staněk, Kaňák, Sysel, Čechura, Lokajíček – Kantner, Reitspies, Š. Hanzlík, Matiášek, Vavřička, Pour, J. Roubal, F. Přikryl, Vracovský, Chalupa, D. Roubal, Rubner.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Beran 60 39 4 35 89,74 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Michael Čechura 0 0 0 -2 0
Štěpán Hanzlík 0 0 0 0 0
Matěj Chalupa 1 0 1 -3 0
Vlastimil Kačena 0 0 0 -1 2
Lukáš Kaňák 0 0 0 -1 2
Matyáš Kantner 0 0 0 -4 2
Martin Lokajíček 0 0 0 0 0
Jan Matiášek 0 0 0 0 0
Jakub Pour 0 1 1 -2 0
Filip Přikryl 0 0 0 -2 0
Vít Reitspies 0 0 0 0 0
Josef Roubal 0 0 0 0 0
David Roubal 0 0 0 0 0
Marek Rubner 0 0 0 -1 0
Filip Staněk 0 0 0 -2 0
Jakub Sysel 0 0 0 -1 0
Jan Štěpánek 0 0 0 0 0
Jakub Vavřička 1 1 2 0 0
Tomáš Vracovský 0 1 1 -2 0

komentář

Úvod utkání jednoznačně patřil domácímu výběru, který do utkání šel opravdu s velkou vervou. Ve čtvrté minutě se Pražané dokonale zabydleli v útočném pásmu, Tomáš Jandus vystřelil a dílo domácího útočníka dokonal Ondřej Procházka. A na sparťanské střídačce bylo o pár okamžiků později znovu veselo! Domácí přejeli do útočného pásma jako nůž máslem, Kropáček našel Tomáše Schwambergera, jenž řekvapivou střelou umístil kotouč do plzeňské klece. Přišla osmá minuta utkání a dali o sobě vědět také hosté. Josef Roubal ale svůj samostatný únik nepřetavil v plzeňský gól. Poté se hra trošku zklidnila, až pět minut před koncem prvního dějství byla k vidění další nebezpečná situace. Pejchal se už chystal na sólo, těsně před ním ale dobře zasáhl vracející se Kačena.

Domácí to mohlo mrzet, jelikož hned na to skóroval Jakub Vavřička, kterého parádním pasem vybídl Vracovský. První jmenovaný měl dostatek času a prostoru pro střelu a svým pokusem z pravého kruhu pro vhazování našel mezírku mezi Wolfovými betony. S blížícím se koncem první třetiny se šance kupily na obou stranách. Po faulu Davida Roubala rozhodčí nařídil trestné střílení pro Chloubu, který však svůj nájezd neproměnil. Sparťanského forvarda to však nemuselo mrzet, protože za neuvěřitelných pět sekund se už mohl se svými spoluhráči radovat z gólu. Jeřábek našel v mezikruží připraveného právě Jaroslava Chloubu a ten přesně zamířil do horních pater Beranovy svatyně.

Do prostřední části vstoupily oba celky s velkou obezřetností, a tak na první velkou šanci se muselo čekat necelých devět minut. Arnošt se v přečíslení dvou proti jednomu ještě díval na druhou stranu na Pejchala, nakonec se rozhodl pro střelu, která lízla pravou tyčku plzeňské branky. V polovině utkání se poněkud roztrhl pytel s vyloučeními, čehož dokázali využít především hosté. Nejprve však nezakončil vůbec špatně svůj brejk Procházka, který vystrašil Berana střelou na vzdálenější tyč. Poté už přišel druhý direkt do sparťanské sítě. Matěj Chalupa dostal přihrávku od Vavřičky a svou přesnou střelou snížil na rozdíl jednoho gólu.

Na začátku třetí dvacetiminutovky se borci v bílých dresech dostali do pořádné tutovky. Vyraženou střelu chtěl dorazit za záda brankáře Berana Schwamberger, který svou dorážkou poslal kotouč těsně vedle pravé tyčky! Vzápětí přišlo na řadu několik vyloučení, ale ani jeden z týmů nedokázal svou nabídnutou možnost zužitkovat. Ve 47. minutě se prosmýkl do brejku dva na jednoho Vracovský a hostující útočník poslal puk jen do tyče domácí branky! S postupujícím časem Plzeňští víc a víc tlačili na ofenzivní pilu, nicméně pozorná obrana domácích jim nedovolila dostat se do větších gólových příležitostí.

V poslední desetiminutové porci tohoto zápasu se sparťané poprvé na delší dobu usadili v útočném pásmu, Tomáš Jandus přiťukl kotouč na Ondřeje Procházku a sparťanský šikula poslal již čtvrtý puk do plzeňské pokladnice. Na opačné straně zase zkoušel štěstí Vracovský, jenž udělal rychlý pohyb na střed, ale svou dělovkou zápěstím nemířil přesně. Těsně pře koncem utkání ještě plzeňští trenéři zkusili hru v šesti hráčích v poli, kterou rychle ukončil Ondřej Procházka, kterému naservíroval kotouč před odkrytou branku Tomáš Jandus. Prvnímu jmenovanému tak stačilo pouze nastavit hokejku a poslat kotouč do sítě. Pražané tak po vskutku heroickém výkonu zvítězili a připsali si velmi cenné tři body do tabulky. Indiáni naopak potřetí v řadě padli na ledě soupeře.

Ohlasy trenérů

Jiří Zelenka (HC Sparta Praha): "Mohli jsme shlédnout parádní utkání z obou dvou stran, které mělo obrovské nasazení. My jsme dneska měli trochu více štěstí než soupeř. Kluky jsme za výhru pochválili, ale Plzeň nepředvedla špatný výkon. Myslím si, že kdo se přišel na zápas podívat, musel vidět parádní hokej. Od prvního do posledního hráče na soupisce jsme předvedli parádní výkon, celý sparťanský tým odvedl dobrou práci. Plzeň hraje výborný hokej, žádné speciální bloky jsme na ně nepoužili. Klukům jsme prostě řekli, ať hrají naplno se srdíčkem. To nás dotáhlo k vítězství a jsme za něj strašně moc rádi. V některých situacích mám dojem, že jsme trošičku lehkovážní, a to by se nám v dalším průběhu sezony mohlo vymstít, takže se musíme ještě více koncentrovat, například na přesilové hry a obecně se více zaměřit na herní činnosti jednotlivců."

David Bruk (HC Plzeň 1929): "V první řadě bych chtěl domácímu mužstvu pogratulovat ke třem bodům. Pro nás je výsledek nelichotivý a samozřejmě špatný. Hra, kterou jsme v utkání předvedli, si myslím, že nebyla úplně špatná. Chvílemi jsme si dokázali vytvořit velký tlak, byli jsme více na kotouči než soupeř, ale naše šance byly hodně upracované a když jsme se do těch vyložených šancí dostali, netrefili jsme branku nebo jsme zazvonili o tyče. Sparta byla v zakončení efektivnější než my. Myslím si, že když budeme pokračovat v tomto výkonu a budeme jednodušeji řešit koncovku, mohlo by to být už dobré."