SDO: PLZ - SPA 3:2pp

Dorostenci udolali Spartu v prodloužení a stále vládnou extralize

Plzeň - Vedoucí tým ligy přivítal na svém ledě pražskou Spartu. V první třetině měli hosté hlavně díky přesilovkám mírnou převahu, do vedení šli přesto domácí. Druhá třetina změnu skóre nepřinesla, ale na začátku té třetí dokázali hosté velmi rychle vývoj zápasu otočit. Jenže domácí přidali, utkání srovnali a vynutili si prodloužení, ve kterém po pouhých 17 vteřinách vstřelili vítězný gól. Všechny branky Plzně zaznamenal Martin Lang.

HC Plzeň 1929 - HC Sparta Praha

3:2p
1:0, 0:0, 1:2 - 1:0

Branky a nahrávky: 15. Lang (Mužík), 54. Lang (Hajšman), 61. Lang (Mužík, Šiller) – 41. Vitouch (Arnošt, Pšenička), 44. Obadal (Kasanda, Bláha). Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Rozhodčí: Šindel - Zimmermann, Charvát

vyloučení
5:5
Využití
0:0
střely na branku
25:29
Diváci
50

HC Plzeň 1929

Altrichter – Kaňák, Kovářík, Šilhán, Šiller, Staněk, Kremláček – Adamec, Malát, Krýner, Princl, Rohla, Kolář, Hajšman, Procházka, Lang, Hasman, Šeba, Mužík

HC Sparta Praha

Mičán – Bureš, Najman J., Tůma, Havlín, Bláha, Lis, Gajdoš – Najman N., Prymula, Pšenička, Kasanda, Dani, Obadal, Flídr, Smola, Arnošt, Čech, Vitouch

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Martin Altrichter 61 29 2 27 93,10 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 0 0
Kamil Hajšman 0 1 1 1 0
Josef Hasman 0 0 0 0 0
Nicholas Kaňák 0 0 0 -1 0
Filip Kolář 0 0 0 0 0
Filip Kovářík 0 0 0 0 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 1 0
Jaroslav Krýner 0 0 0 -1 0
Martin Lang 3 0 3 2 2
Sebastián Malát 0 0 0 -1 4
Radek Mužík 0 2 2 2 0
Marek Princl 0 0 0 0 2
Jakub Procházka 0 0 0 0 0
Adam Rohla 0 0 0 0 2
Ondřej Staněk 0 0 0 0 0
Richard Šeba 0 0 0 -1 0
Adam Šilhán 0 0 0 -1 0
Albert Šiller 0 1 1 2 0

komentář

Hosté od začátku dali vědět, že na led lídra nepřijeli pouze bránit. Pomohla jim k tomu i fůra chyb, které domácí vytvořili. Vitouch se hned ve 2. minutě dostal k puku těsně před Altrichterem, zblízka ale na plzeňského gólmana nevyzrál. Ve čtvrté musel Altrichter likvidovat nájezd Kasandy, který se na něj řítil sám po dobře sehraném přečíslení 3 na 2. Vytrčená hokejka plzeňského gólmana šanci Sparty překazila. Domácí nadále chybovali, ale ani hosté si s pukem úplně nerozuměli a tak následovala dlouhá pasáž bez výraznějšího ohrožení jedné nebo druhé branky. V polovině třetiny si nejprve Mičán málem sám srazil lapačkou puk do branky, jenže ten těsně minul tyčku a do protiútoku se vyřítili hosté. Opět se jim podařilo sehrá dobře přečíslení 3 na 2 a Altrichterovi proklouzal puk mezi betony až do brankoviště, kde zůstal dlouho bez povšimnutí ležet. Nakonec jej hosté dorazili do branky, jenže sudí gól neuznal a pouze vyloučil domácího Langa za sekání. Přesilovka Sparty byla zcela bezzubá. A tak udeřili jako blesk z čistého nebe na druhé straně domácí. Mužík vyhrál buly na hokejku Langa, který na nic nečekal a napálil puk do sparťanské branky. 14:36 – 1:0. Hosté mohli hned vzápětí snížit v další přesilovce, jene s ní naložili stejně jako s tou první. Sparta si sice opět v závěru třetiny vytvořila mírný tlak, ale vyloženou šanci si již hosté nevytvořili a s pokusy od modré neměl Altrichter větší starosti.

Hned v úvodu druhé části domácí opět faulovali a hosté tak dostali k dispozici svoji třetí přesilovku. Tu už sehráli o poznání lépe než dvě předchozí. V obrovské šanci mezi kruhy byl Čech, ale Altrichter jeho střelu lapil. Pak se ale aktivity ujali domácí. Adamec dvakrát nezpracoval dostatečně rychle puk a jeho šance tak hosté stačili zmařit. Dvakrát tečovaný puk pak málem skončil za zády Mičána a Vitouch musel nebezpečnou situace před svým brankářem hasit faulem. Přesilovka se ale Plzni vůbec nepovedla. Po návrutu do plného počtu se začali pro změnu do útoku talčit hosté, ale Plzeň pozorně bránila a k ničemu Sparťany nepustila. Ve 33. Minutě ale chyboval Kovářík a Gajdoš se dostal do samostatného nájezdu. S bekhendovým blafákem ale proti Altrichterovi neuspěl. Na druhé straně se zase do brejku dostával Hasman a Burešovi nezbylo než jej faulovat. Další přesilovka Plzně už byla povedenější. Z levé strany páli po křížné přihrávce Lang. Hostující gólman však byl na místě. Už za rovnovážného stavu hráčů střílel z podobné pozice po další pěkné kombinaci Procházka. Ale Mičán svůj tým opět podržel. Z tlaku domácích vyplynulo další vyloučení Sparty. Opět z levé strany střílel Hasman, ale ani on na hostujícího gólmana nevyzrál. V samém závěru třetiny nechali domácí ujet do brejku Prymulu, který se vrátil z trestné lavice. Ten ještě hledal prudkou přihrávkou před brankou Havlína, který ale puk před obkrytou brankou minul. Druhá třetina tak žádný gól nepřinesla.

Domácí zcela zaspali úvod třetí části. Zpoza branky nahrál Arnošt zcela volnému Vitouchovi, který střelou přesně pod horní tyčku nedal Altrichterovi šanci. 40:15 – 1:1. Hosté si navíc vybojovali přesilovku. Ta se jim příliš nedařila, jenže domácí zřejmě z uspokojení, že oslabení přestáli, naprosto přestali hrát. Sparta tak mohla vystřelit a dvakrát dorážet, aniž by jí v tom Plzeňští nějak vehementně bránili. Druhý dorážející Obadal už měl velmi snadnou práci, protože před ním byla zcela prázdná branka. 43:09 – 1:2. Rychlé otočení zápasu domácí zaskočilo a hra byla jasně v režii hostů. Až v polovině třetiny se Plzeňští vzpamatovali a začali si vytvářet šance. Nejprve Mužík s Hajšmanem sami před brankou nedokázali dostat puk za Mičána, poté Mužík nahrával zpoza branky, ale Hajšman odkrytý roh netrefil. Poté se do útoku vydali pro změnu hosté, ale zapomněli na zadní vrátka. Do brejku se tak dostal Lang, který z pravé strany překonal pražského gólmana a vyrovnal. 53:03 – 2:2. Oba týmy si ještě do konce hrací doby vytvořili několik šancí, ale nepřesnost v koncovce způsobila, že zůstaly nevyužité. O utkání tak muselo rozhodnout prodloužení. To trvalo ale pouze pár vteřin. Hned v první akci poslal Mužík do brejku Langa a ten zblízka zkompletoval hattrick a zajistil svému týmu výhru.60:17 – 3:2.

Ohlasy trenérů

Michal Straka (HC Plzeň 1929): Byl to vyrovnaný zápas, to prodloužení bylo asi zasloužené. Přestože jsme měli v první třetině několik oslabení dostali jsme se do vedení. Ve druhé části jsme zase hráli několik přesilovek my, ale nedokázali jsme odskočit na rozdíl dvou gólů. Začátek třetí třetiny jsme zaspali. Jsme rádi, že jsme nakonec zápas dotáhli do prodloužení a v něm nakonec vstřelili vítězný gól.