JUN: SPA - PLZ 4:2

Junioři po velkém boji nakonec z Prahy odjíždějí s prázdnou

Plzeň - Mladí indiáni poprvé v nadstavbě nebodovali. Ve vyrovnaném duelu chybělo v závěru málo, modrobílí nastřelili tyč, nakonec ale domácí svůj led uhájili.

HC Sparta Praha - HC Plzeň 1929

4:2
1:1, 2:0, 1:1

Branky a nahrávky: 1. Pšenička (T. Jandus, Eliáš), 21. Pšenička (Procházka), 38. Procházka (Sedliský, T. Jandus), 60. Procházka – 10. Vracovský (Kodýtek, Kantner), 54. Rubner (Kaňák, Chalupa). Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Rozhodčí: Micka – Frodl, Ondráček

vyloučení
4:3
Využití
1:1
střely na branku
40:38
Diváci
63

HC Sparta Praha

Škorpík (Hofmann) – M. Jandus, Janda, Jeřábek, Sedliský, Eliáš "A", Hanuš – T. Jandus "A", Schwamberger, Nacházel, Fabiánek, Bílek, Komárek, Larsen, Procházka, Pejchal, Chlouba, Kropáček, Pšenička, Dubský "C", Wojnar

HC Plzeň 1929

Beran (Kolář) – Kvasnička, Houdek, Staněk, Váchal "A", Kaňák, Sysel, Lokajíček – Kantner, Chalupa, Hanzlík, Kodýtek, Vavřička, Pour, Roubal J., Přikryl, Vracovský, Eret, Roubal D., Rubner

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Adam Beran 59 39 3 36 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Petr Eret 0 0 0 0 0
Štěpán Hanzlík 0 0 0 -1 0
Michal Houdek 0 0 0 1 0
Matěj Chalupa 0 1 1 -1 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 -3 0
Matyáš Kantner 0 1 1 -1 0
Petr Kodýtek 0 1 1 -1 0
David Kvasnička 0 0 0 -2 0
Martin Lokajíček 0 0 0 1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Filip Přikryl 0 0 0 0 2
Josef Roubal 0 0 0 -1 2
David Roubal 0 0 0 -1 0
Marek Rubner 1 0 1 0 0
Filip Staněk 0 0 0 0 0
Jakub Sysel 0 0 0 -1 2
Jakub Vavřička 0 0 0 0 0
Tomáš Vracovský 1 0 1 -1 0

komentář

Úvodní branka na sebe nenechala dlouho čekat, už po 30 sekundách hry se prosadili domácí. Zcela volného Tomáše Pšeničku na středu zpoza brány našel Tomáš Jandus a účastník šesti extraligových utkání prostřelil hostujícího Berana mezi betony. Nešlo o nijak prudkou střelu, Beran měl navíc úplně čistý výhled, a tenhle gól tak jde z velké části na jeho vrub. Obdržená branka ale nastartovala hosty k tlaku. Spartu zatlačili do pásma a brankáře Škorpíka zasypávali střelami. V desáté minutě převaha Plzně vygradovala v zasloužené srovnání, tečí se prosadil Tomáš Vracovský. Ve 12. minutě přišlo na řadu první vyloučení, na lavici hříšníků se odebral sparťanský Komárek. Plzeň přesilovku sehrála dobře, nejnebezpečněji pálil dvakrát Rubner. V 15. minutě dostala početní výhodu i Sparta, té se ale naopak vůbec nepovedla. V jejím průběhu se navíc nechal vyloučit Martin Jandus, takže se síly na ledě srovnaly.


I druhou dvacetiminutovku začali domácí rychlou brankou. Pražané si přenesli z první periody přesilovou hru a v čase 20:24 ji gólem zhodnotil Tomáš Pšenička. Na rozdíl od zahajovací části, kdy po gólu následoval tlak Plzně, se otěží chopili domácí a prostřední štace patřila jim. Už 24 vteřin po brance na 2:1 mohl potřetí rozvlnit plzeňskou síť Janda, tváří v tvář Beranovi ale vyhořel. Následovaly další šance Chlouby či Pšenička. A právě duo Pšenička – Tomáš Jandus hostům nejvíce zatápělo. Vytvářeli si plno příležitostí a plzeňský Beran se proti nim musel mít na pozoru. Ve 38. minutě se do úniku dostal Ondřej Procházka a střelou již rozvlnil síť. Do druhé sirény se už nic nestalo, a oba mančafty tak odkráčely do útrob haly za stavu 3:1.


Závěrečná třetina se nesla ve vyrovnaném duchu. Ve 44. minutě se do velké šance dostal sparťanský Dubský, na novice v plzeňské brance - Koláře - si ale nepřišel. O půl minuty později bylo ale horko domácím. Škorpík se rozhodl vyjet pomoci bekům až do mezikruží, to se ale neukázalo jako šťastné rozhodnutí. Puk nezískal a jen díky štěstí se z druhé trefy neradovali hosté. 49. minuta přinesla velmi nepříjemný moment. Chybnou rozehrávku Sparty vystihl Vavřička a vyslal střelu na sparťanskou bránu. Do rány ale skočil Pejchal a puk ho trefil přímo do brady. Ihned se svalil na led a na pomoc mu s ručníkem přispěchali lékaři. Nakonec se ale zvedl a s ručníkem přitisklým k obličeji zmizel v kabině. Podle vyjádření trenéra má ránu sešitou a měl by být v pořádku. Pokračovalo se šancemi na obou stranách, oba brankáři ale drželi. V 54. minutě už ovšem nevydržel Škorpík. Plzeň dostala k dispozici další přesilovou hru a díky přesnému projektilu k tyči vyslanému z modré čáry Markem Rubnerem ji využila – 3:2. Následovaly další příležitosti Západočechů, v 57. minutě dokonce orazítkovali tyč. Na poslední minuty odvolali brankáře. Jenže všechno marné, k vyrovnání to nevedlo. Naopak 41 vteřin před koncem pojistil do prázdné branky svým druhým dnešním gólem výsledek Ondřej Procházka.

Ohlasy trenérů

Jiří Zelenka (HC Sparta Praha): "Jsme šťastní, že jsme porazili Plzeň. Myslím si, že má suveréně nejlepší tým, který v lize je. Povedlo se nám vyhrát a chtěli bychom klukům poděkovat, protože dneska to bylo doopravdy sparťanský srdce. Padali do střel, bojovali od začátku až do konce a za to mají od nás velký dík."

František Černý (HC Plzeň 1929): "Myslím si, že to bylo dobré utkání, které mělo tempo. Bohužel my jsme neproměnili šance, kterých jsme měli dost. Dostali jsme, dá se říct, hloupé góly vždycky na začátku třetiny. To si myslím, že rozhodlo o celém utkání."