ČF1: KOM - PLZ 0:3

ČF1: Mladší dorost vyloupil Brno a je krůček od postupu!

Plzeň - Mladí indiáni vstoupili do vyřazovacích bojů pravou nohou, když s čistým štítem dobyli Brno. Mají tak nyní dvě možnosti před svými fanoušky stvrdit postup, série se totiž hraje pouze na dva vítězné duely. Další utkání je na pořadu dne v úterý od 13:30 hod. v Home Monitoring Aréně, rozhodující případně o den později na stejném místě od 15:00 hod..

HC Kometa Brno - HC Plzeň 1929

0:3
0:0, 0:1, 0:2

Branky a nahrávky: 34. Soukup (Hamšík, Jiříček), 56. Adamec (Soukup, Kremláček), 59. Slanina (Malát, Hollar). Průběh utkání: 0:0, 0:3.

Rozhodčí: Vepřek – Bubela, Zedník

vyloučení
6:9
Využití
0:1
V Oslabení
0:1
střely na branku
21:31
Diváci
188

HC Kometa Brno

Vystavěl (Bizoň) – Řehák, Holcman, Mikulec, Holemý, Běhůnek, Fajmon, Furch, Němec – Žák, Brabenec, Bartes, Kalčík, Holotík, Sedláček, Kos, Malý, Rašovský, Harmim, Vyroubal, Masař.

HC Plzeň 1929

Čech (Prchlík) – Pánik, Hamšík, Pánek, Jiříček, Kremláček, De Sousa, Vajner, Malák – Kaiser, Slanina, Soukup, Hollar, Altrichter, Marcel, Adamec, Václavík, Malát, Ženíšek, Kuchárik, Kvasnička.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Karel Čech 60 21 0 21 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 1 0 1 1 0
Jakub Altrichter 0 0 0 0 0
Maxmilián De Sousa 0 0 0 1 0
Jakub Hamšík 0 1 1 0 0
Tomáš Hollar 0 1 1 1 0
David Jiříček 0 1 1 0 2
Daniel Kaiser 0 0 0 0 4
Vladimír Kremláček 0 1 1 1 0
Daniel Kuchárik 0 0 0 0 2
Vlastimil Kvasnička 0 0 0 0 2
Daniel Malák 0 0 0 0 2
Sebastián Malát 0 1 1 1 4
Marcel Marcel 0 0 0 0 2
Tomáš Pánek 0 0 0 1 0
Adam Páník 0 0 0 1 0
Jan Slanina 1 0 1 1 0
Dominik Soukup 1 1 2 1 0
Tomáš Václavík 0 0 0 0 0
Adam Ženíšek 0 0 0 0 0

komentář

Úvodní minuty utkání se nesly ve znamení vzájemného oťukávání. Plzeň se sice dostala hned ve 2. minutě do slibné příležitosti, když Pánik zachytil kotouč na útočné modré čáře a poslal jej před branku Slaninovi, ten však se svou střelou na vzdálenější tyč neuspěl. Kometa pak měla v úvodu utkání možnost početní výhody, ale pozorně bránici čtveřice Západočechů nepřipustila prosazení domácích borců. Přesilovou hru od času 7:37 zahrávala také Plzeň, ale největší příležitost si vypracoval domácí tým, když Rašovský ujížděl s Žákem do přečíslení dva na jednoho, brněnský kapitán nakonec volil zakončení, které hostující brankář Čech vyrazil, Hašovský se ještě pokoušel o dorážku, ale na plzeňského brankáře si nepřišel.

Plzeň pak měla opět možnost další početní výhody, ale ani tentokrát se červené světlo za zády brankáře Vystavěla nerozsvítilo. Největší příležitost si Západočeši vypracovali při hře pět na pět, když Altrichter našel před brankou zcela volného Kuchárika, ten okamžitě střílel z voleje, ale pohotovým přesunem se vyznamenal domácí brankář Vystavěl. Následovala vyloučení na obou stranách a při hře ve čtyrech na obou stranách se do střelecké pozice dostal plzeňský Kvasnička, jenž z pravého kruhu trefil horní tyč brněnské branky. Také Kometa si ještě do konce první třetiny připravila brankovou příležitost, Rašovský přihrávkou od mantinelu vybídl ke skórování Furcha, jenže tomu se v bezprostřední blízkosti plzeňské branky nepodařilo kotouč ideálně trefit, a první třetina tak končila za bezbrankového stavu.

V úvodu druhé třetiny se favorizovaná Plzeň snažila zařadit vyšší rychlostní stupeň, sama si však situaci komplikovala zbytečnými vyloučeními. Nejprve byli diváci opět svědky hry čtyři na čtyři, ale pak se dvakrát vylučovalo na plzeňské straně. Kometa tak získala ideální možnost pro otevření skóre, když prakticky čtyři minuty hry hrála v početní výhodě. Brňané se však v koncovce trápili, jejich pokusy mnohdy brankář Čech ani nemusel řešit, protože mířily mimo plzeňskou branku. Po polovině základní hrací doby se Západočechům podařilo hru při vyrovnaném počtu hráčů uklidnit a v čase 33:05 si Západočeši vynutili přesilovou hru. Psal se čas 33:31, když se červené světlo rozsvítilo poprvé, Plzeň dokázala uzamknout soupeře v obranné třetině a puk se od Hamšíka dostal na modrou čáru, odkud vypálil Dominik Soukup a přízemní střelou propálil Vystavěla mezi betony. Vstřelená branka pokropila Plzeň živou vodou a hosté pokračovali v budování náporu. Kometa v závěru druhé třetiny musela sáhnout k faulu a v přesilové hře se po přihrávce Soukupa octl před Vystavělem osamocený Malát, snažil se brněnského brankáře vykoupat, ale Vystavěl zachoval ledový klid a plzeňského útočníka vychytal. Po čtyřiceti minutách tak Plzeň držela jednobrankové vedení.

V samotném závěru druhé třetiny byl ještě vyloučen hostující Kuchárik a domácí dostali hned od začátku třetí třetiny možnost početní výhody. Dlouho se zdálo, že Kometa se v přesilovce vůbec nedostane ke slovu, ale v jejím úplném závěru dokázal Sedláček poslat kotouč Kosovi do střely z voleje, kterou však hbitým přesunem dokázal Čech zlikvidovat. Plzeň se nadále prezentovala nedisciplinovanou hrou a Kometě pak povolila ještě dvě další početní výhody. Kometa však nedokázal zlomit své trápení v koncovce a nadále vycházela z klíčových přesilovek naprázdno. Ve čtvrté početní výhodě třetí třetiny Kometa přitlačila, Vyroubal dostal kotouč na plzeňskou brankou a puk poskakoval v brankovišti, kam se snažili sjet snad všichni hráči Komety, ale nikdo z domácích na něj nedosáhl, první u kotouče byl totiž plzeňský obránce Kremláček, jenž jej poslal do jízdy Soukupovi, ten dojel až do útočného pásma, kde přesnou přihrávkou našel Václava Adamce, jenž dokázal kotouč zavěsit do brněnské branky.

Kometa věděla, že je zle, přesto se snažila bojovat až do závěrečných minut, domácí dokonce sáhli ke hře bez brankáře, ale hra v power-play Brňanům nevyšla. Třetí branku Plzně obstaral do odkryté branky Jan Slanina, čímž pečetil první vítězství Plzně v této sérii, která v odvetě na domácím ledě může stvrdit postup do dalšího kola.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Myslím si, že utkání mělo velice kvalitní úroveň. Oba celky hrály dobrý hokej a výsledek byl dlouho na vážkách. Prohrávali jsme 0:1, ale měli jsme stejně jako soupeř dostatek šancí, které jsme však bohužel neproměnili. V závěru utkání se soupeři podařilo odskočit na rozdíl dvou branek, což už jim stačilo a utkání už dohráli. Myslím si však, že to bylo kvalitní utkání z obou stran a ještě bych chtěl vyzdvihnout výkon našeho brankáře.

Petr Vojan (HC Plzeň 1929): Myslím si, že prvních čtyřicet minut zápasu jsme dominovali, bohužel se nám nepodařilo proměnit naše šance, takže soupeř byl pořád na dostřel. Zkomplikovali jsme si zápas zbytečnými vyloučeními, bylo jich až moc. Soupeř měl tak hodně přesilovek, ve druhé půlce zápasu jich měl celkem šest, což nás stálo v závěru zápasu hodně sil, ale ustáli jsme to, bereme první bod a jdeme dál.