PLZ - JYP 4:2

PLZ - JYP 4:2 - Velká výhra pro Plzeň! Indiáni porazili finskou Jyväskylu

Plzeň - Do Home Monitoring Arény dorazil tým JYP Jyväskylä, jeden z nejtěžších kalibrů v soutěži, loňský vítěz celé CHL. Jenže domácí se svého soka nezalekli, o zisku tří bodů rozhodli v prvních dvou třetinách. Výhra zařídil perfektní týmový výkon, čtyři přesní střelci a výtečný výkon gólmana Dmitrije Milčakova. V hokejové Lize mistrů jsou Západočeši po dvou kolech stoprocentní.

HC Škoda Plzeň - JYP Jyväskylä

4:2
2:1, 2:1, 0:0

Branky a nahrávky: 3. Indrák (Kratěna), 5. Kratěna (Stach), 32. Stach (Nedorost), 35. Němec (Kracík) – 3. Kolehmainen (Vainio), 35. Tomášek (Turkulainen, Louhivaara). Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Vyšší tresty: Tomášek (JYP) DKU za nesportovní chování

Rozhodčí: Hodek, Sewell – Brejcha, Hynek

vyloučení
5:10
Využití
1:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
28:25
Zblokované střely
11:22
Vhazování
30:36
Diváci
3 844

HC Škoda Plzeň

Miltchakov (Frodl) – J. Kindl (A), Čerešňák, Allen, Kaňák, Pulpán, Vráblík – Kantner, Nedorost, Gulaš (C) – Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour

JYP Jyväskylä

Voutilainen (Laurikainen) – Kalteva, Honka, Kuukka, Vainio, J. Jokinen, Ikonen, Allén – Tuppurainen, Immonen (A), Perrin – Turkulainen, Tomášek, M. Jokinen – Ratinen, Hytönen (C), Louhivaara (A) – Kolehmainen, Lahti, Rooba – Tamminen

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dmitri Miltchakov 60 25 2 23 92,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Conor Allen 0 0 0 -1 0
Peter Čerešňák 0 0 0 3 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 0 0 0 2
Miroslav Indrák 1 0 1 2 2
Lukáš Kaňák 0 0 0 1 2
Matyáš Kantner 0 0 0 0 0
Jakub Kindl 0 0 0 2 2
Denis Kindl 0 0 0 1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 0
Ondřej Kratěna 1 1 2 2 0
Václav Nedorost 0 1 1 -1 0
Vojtěch Němec 1 0 1 1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 2
David Stach 1 2 3 1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 -1 0

komentář

Utkání mezi Plzní a Jyväskylou začalo v pěkně vysokém tempu. Už v první minutě rozhodčí poslali na trestnou lavici domácího beka Jakuba Kindla, takže finský tým dostal příležitost zahrát si brzkou přesilovou hru. Během ní se Západočeši dlouho dobře bránili, ale s blížícím se návratem plzeňského beka do hry přišel gól. Po šťastných odrazech se kotouč nakonec dostal na levou stranu, kde stál velmi příhodně připravený Janne Kolehmainen. Ten do puku rychle plácl a Dmitri Miltchakov, který v tomto duelu hájil bránu Škody, se nestihl přemístit. Mužstvu JYP však vedení vydrželo jen 23 sekund. David Stach se prohnal kolem pravého mantinelu, přihrál touš do jízdy na Miroslava Indráka, který si už věděl rady a ve třetí minutě rychlou střelou srovnal na 1:1!

A již v páté minutě se indiánům povedlo skóre dokonale obrátit, znovu v tom měla prsty druhá útočná formace Plzně. Jako přes kopírák – Stach z pravé strany poslal kotouč před brankoviště, kde si ho našel nikým nekrytý Ondřej Kratěna. Plzeňská 22 velice dobře věděla, co má s pukem udělat. Kratěna vytáhl z rukávu svůj excelentní krátký blafák do bekhendu a gólman Voutilainen musel podruhé lovit kotouč ze své sítě. Jyväskylä záhy naplno ukázala svou obrovskou kvalitu, jenom minutku po vedoucí trefe Západočechů mohl srovnat Jani Tuppurainen, leč proti němu brilantně zasáhl Miltchakov. Oba celky poté nevyužily přesilové hry, takže po první části se šlo do kabin za stavu 2:1 pro domácí.

Do druhé třetiny nastoupili hostující hráči ve velkém stylu. Finský tým zatlačil indiány, kteří se museli v obranném pásmu dost ohánět, aby zamezovali šancím soupeře. A Dmitri Miltchakov se v bráně také rozhodně nenudil. Louhivaara se zjevil na chvíli volný na pravé straně, běloruský se bleskurychle přesunul a sklapl včas betony k sobě. Další tři brilantní zákroky si domácí brankář připsal ve dvacáté sedmé minutě, kdy se skvěle vytáhl proti střelám Immonena, Perrina a Rooba. V polovině utkání doplatila Jyväskylä na tvrdou hru, indiáni měli k dispozici přesilovou hru pět na tři.

Modrobílí branku Voutilainena mocně ostřelovali, Kratěna ani Gulaš ale neskórovali, nakonec si vzal puk do správy Nedorost, který ho skrz brankoviště poslal na Davida Stacha, jenž si kotouč zpracoval a poslal ho neomylně pod břevno. Hosté se ve třicáté páté minutě dostali do šance, po mohutném dorážení procpal puk za záda bezmocného Miltchakova český útočník ve službách JYP David Tomášek. Ale Západočeši se v tomto duelu vytasili s bleskovými odpověďmi. Běžela ta samá minuta, když se Jaroslav Kracík procpal před bránu Jyväskyly, gólman Voutilainen jeho pokus vyrazil před sebe, puk si našel jako první Vojtěch Němec, jenž ho bez potíží dorazil do prázdné klece. Po čtyřiceti minutách vedli domácí 4:2.

Ve třetí třetině si indiáni drželi dvougólový náskok. V přesilové hře ho mohli ještě zvýšit, ale Stach z velkého úhlu brány JYP netrefil, v téže přesilové hře vyslal na bránu hostí neskutečnou pumelici Ondřej Kratěna, leč puk šel těsně vedle tyče. Dlouho se poté hrál nesmírně vyrovnaný hokej, indiáni skvěle bránili, nechtěli soupeře pustit do šancí.

V jedné takové se hned po buly objevil Tuppurainen, ten nakonec svou tvrdou ranou bránu Miltchakova netrefil. Plzeňský gólman si připsal další fantastický zákrok lapačkou pět minut před koncem základní hrací doby, když lapil ránu Kuukky. Hosté to ještě v samém závěru zkusili v šesti, ale indiáni už svou druhou výhru v soutěži nepustili.

(📸 Petr Fryba) #ChampionsGoBeyond

Příspěvek sdílený Champions Hockey League (@championshockey),

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Jsme rádi, že jsme vždy dokázali reagovat na obdrženou branku, to bylo důležité. Oni hráli přesilovky velmi dobře a zejména v první části z nich pořádně tlačili. Byl to těžký zápas, hosté výborně bruslili, hráli skvěle na puku, ale kluci to zvládli skvěle v defenzivě a navíc jsme v ofenzivě proměnili šance.

Lauri Merikivi (JYP Jyväskylä): Ve čtvrtek jsme odstartovali výborně, ale dnes jsme první třetinu nezvládli. Nebyl to náš zápas. Ve druhé a třetí části jsme se lehce zlepšili, ale srážely nás časté fauly. Nemůžeme vyhrát proti takovému týmu s tolika vyloučeními.