JUN: KVA - PLZ 2:4

Skvělý vstup do ligy! Junioři ovládli západočeské derby!

Plzeň - Junioři jako první ze všech kategorií načali nový extraligový ročník. A to hned pěkně zostra! Na půdě svého západočeského rivala.

HC Energie Karlovy Vary - HC Škoda Plzeň

2:4
0:1, 1:0, 1:3 - N 0:0 - 1:0

Branky a nahrávky: 26. Tureček (Prošek), 51. Holub (Prošek, Klejna), rozh. náj. Klejna – 4. Malát (Roubal, Matiášek), 50. Roubal (Reitspies, Malák), 58. Šilhán (Hasman, Kolda), 60. Roubal. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4.

Rozhodčí: Zubzanda – Gerát, Fiala

vyloučení
4:3, navíc Křemen (KVA) 10 min.
Využití
0:1
střely na branku
33:31
Diváci
138

HC Energie Karlovy Vary

Kašpar (Bednář) – Bernáth, Klejna, Kořán, Ptáček, Tureček, Novák (A) – Záruba, Maydl, Novotný, Prošek, Rozhon, Halberštát, Jiskra, Petrov, Křehlík, Holub (C), Černý, Křemen (A).

HC Škoda Plzeň

Kolář (Čech) – Houdek, Lokajíček (A), Šilhán, Kremláček, Šiller, Malák – Kvasnička, Reitspies, Rohla, Kolda (C), Slanina, Matiášek, Adamec, Roubal (A), Malát, Procházka, Hasman, Princl.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 65 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 -2 0
Josef Hasman 0 1 1 1 0
Michal Houdek 0 0 0 2 0
Matěj Kolda 0 1 1 1 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 -1 0
Vlastimil Kvasnička 0 0 0 0 0
Martin Lokajíček 0 0 0 0 0
Daniel Malák 0 1 1 0 2
Sebastián Malát 1 0 1 -2 0
Jan Matiášek 0 1 1 2 0
Marek Princl 0 0 0 1 0
Jakub Procházka 0 0 0 0 0
Vít Reitspies 0 1 1 2 0
Adam Rohla 0 0 0 0 0
Josef Roubal 2 1 3 2 2
Jan Slanina 0 0 0 -2 0
Adam Šilhán 1 0 1 1 0
Albert Šiller 0 0 0 0 2

komentář

Do utkání naskočily oba týmy velmi aktivně, ovšem po pár minutách převzala Plzeň vedení. Již ve čtvrté minutě se prosadil po přesné přihrávce Šillera od levé tyče do prostoru před Kašpara Sebastián Malát. Netrvalo dlouho a naskytla se další velká šance Plzně, kdy Malát dostal z předbrankového prostoru přihrávku k pravé tyči, ale štěstí nepřálo, podjela mu brusle, a tak se z další branky hosté neradovali. Situaci Energii zpříjemnila až přesilová hra v 16. minutě, ale ani během ní se domácím nepodařilo překonat gólmana Koláře. O dvě minuty později se indiáni v plném počtu pustili do palby. Kašpar měl plné ruce práce. Nejkritičtější situace zřejmě nastala v posledních čtyřiceti vteřinách, kdy při skrumáži u karlovarské branky doráželo na Kašpara několik hráčů a kotouč byl už téměř za brankovou čarou.

Druhé dějství bylo vyrovnanější, Karlovarští se vzpamatovali z nezdařilého začátku zápasu. Hra se často přelévala z pásma do pásma a o kotouč se hrálo převážně ve střední zóně. Ve 26. minutě stav utkání vyrovnal přesnou střelou od modré David Tureček. Energetiky tato branka povzbudila a začali hrát více aktivně, Plzni nedávali příliš prostoru pro vytvoření šancí. Jejich dobře našlápnutou hru jim nepřekazilo ani oslabení ve 32. minutě. Obrana energetiků totiž byla nekompromisní a brankář Kašpar si navíc připsal několik skvělých zákroků. V závěru této třetiny bylo vidět více individuálních akcí, jelikož ani jednomu z týmů se nedařilo udržet si útočné pásmo.

Poslední minuta druhé třetiny přinesla ještě vyloučení na straně Plzně, a tak poslední dvacetiminutovku započali domácí přesilovou hrou. Ve 46. minutě byli na kotouči dominantnější hosté, což se také potvrdilo dalším vstřeleným gólem. V 50. minutě se po pěkné kombinaci v útočném pásmu prosadil Josef Roubal. Odpověď domácích však na sebe nenechala dlouho čekat. O pár vteřin později znovu vyrovnal stav utkání zakončením u levé tyče branky hostů David Holub. Konec třetí dvacetiminutovky ale patřil hostům. V 58. minutě vstřelil třetí branku svého týmu Adam Šilhán, o dvě minuty později skóroval Josef Roubal, jenž poslal při karlovarské snaze v šesti kotouč od modré do prázdné branky.

Jelikož s novou sezonou přišla také nová pravidla herního systému, pokračovalo se v prodloužení, při němž se však týmům vstřelit vítězný gól nepodařilo. Vše tak rozhodly až samostatné nájezdy, ve kterých zvítězila karlovarská Energie, autorem vítězného nájezdu byl František Klejna. Hostující tým odjel spokojen se třemi body na úvod a v Karlových Varech zůstal tedy alespoň bod za vyhrané nájezdy.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): „Myslím si, že naše porážka byla naprosto zasloužená. Hlavě v první třetině jsme předváděli takový retro hokej, byli jsme pomalí při otáčení hry, přidržovali jsme kotouče, naše hra neměla rychlost, směr dopředu a soupeř nás dobře forčekoval. Druhá třetina znamenala mírné zlepšení, ale nemohli jsme se dostat do zápasu a celkově si myslím, že pro vítězství potřebujeme pracovat více a lépe, potřebujeme charakterní práce a v tom nás dnes Plzeň předčila, my ji můžeme pouze pogratulovat.“

Matěj Kolda (kapitán týmu HC Škoda Plzeň): „Očekávali jsme podobný typ zápasu, bylo to velmi vyrovnané utkání. Karlovy Vary na nás často tlačily, ale my jsme jim dokázali vzdorovat a být jim rovnocenným soupeřem. Chvílemi jsme je však i značně přehrávali.“