SF1 DOR: PLZ - MHK 1:5

Dorost tlačil, ale zapomínal na zadní vrátka

Plzeň - Mladí indiáni dnes odehráli první duel semifinále, ve kterém vyzvali na svém ledě Mountfield. Přestože po většinu utkání svírali soupeře před jeho svatyní, ten dokázal rozhodnout ze smrtících úniků.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

1:5
0:3, 0:1, 1:1

Branky a nahrávky: 58. D. Soukup (Korčák, Šiler) – 1. Pajer (Slafkovský, Marha), 4. Havlíček (Marha), 17. Pajer (Marha), 40. Pajer (Slafkovský, Pelda), 44. Slafkovský (Pelda, Pajer). Průběh utkání: 0:5, 1:5.

Rozhodčí: Kostourek – Dědek, Štěpánek

vyloučení
6:3, navíc Jiříček 5+DKU
Využití
0:1
střely na branku
31:24
Diváci
80

HC Škoda Plzeň

Bočan (21. Vondraš) – Hodinář, Jánský, Jiříček (A), Plecitý, Špaček, Páník (C), Houdek – Hauser, D. Soukup (A), Korčák, Dvořák, Marcel, Dáňa, M. Soukup, Holý, Václavík, Šiler, Kupčo

Mountfield HK

Tichý (Žalčík) – Táborský, Boukal, Havlíček (C), Řehák, Pelda (A), Jerman, Pinkas – Giesl, Gaspar (A), Budina, Pajer, Jirků, Beneš, Novotný, Souček, Slafkovský, Brožek, Marha.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
David Bočan 20 9 3 6 66,67 0
Jakub Vondraš 40 15 2 13 86,67 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Josef Dáňa 0 0 0 0 0
Adam Dvořák 0 0 0 -1 0
Petr Hauser 0 0 0 -2 2
Jan Hodinář 0 0 0 -1 2
Jakub Holý 0 0 0 -1 0
Matěj Houdek 0 0 0 0 0
Martin Jánský 0 0 0 0 0
David Jiříček 0 0 0 -1 29
Matěj Korčák 0 1 1 0 0
Lubomír Kupčo 0 0 0 -1 0
Marcel Marcel 0 0 0 -2 0
Adam Páník 0 0 0 -2 0
Dominik Plecitý 0 0 0 -1 0
Marek Soukup 0 0 0 -1 0
Dominik Soukup 1 0 1 1 2
Jakub Šiler 0 1 1 -1 2
David Špaček 0 0 0 0 0
Tomáš Václavík 0 0 0 -2 0

komentář

Duel začal pěkně zostra. Již po patnácti vteřinách hry pláchl domácí obraně Lukáš Pajer a uspěl střelou k pravé tyči nad beton. Domácí poté svého soupeře zamkli v obranném pásmu, jenže ten se vydal na rychlý protiútok, který z pravé strany nenápadným pokusem využil Matěj Havlíček. Třetí trefu mohl osamocený na pravém kruhu přidat Budina, vzdálenější tyč minul. Východočeši následně dostali výhodu jednoho muže v poli, naložili s ní však prachbídně. V největší šanci se tak zjevil domácí Holý, který se trhl po levé straně, z kruhu si ale na Tichého nepřišel. Ten se činil i vzápětí, když sklapl včas betony proti Korčákovi na brankovišti. Pak se ke dvěma střelám z mezikruží dostali v rychlém sledu Dominik Soukup a Hauser, ani oni snížení pro své barvy nepřinesli. Zkusil to zblízka i Dáňa bekhendem, muž s maskou Mountfieldu zakročil ramenem. Nadvakrát zase krotil schovanou střelu Páníka od modré a vzápětí, když již byl překonán, pomohli mu obránci. V největším tlaku Plzně ovšem udeřili opět Východočeši. Zablokovali ránu od modré, čímž vzniklo přečíslení dva na jednoho. Marha ho vzal na sebe, Bočen jeho pokus z levého kruhu pouze vyrazil a dorážkou dílo zkázy pro Plzeň dokonal Lukáš Pajer. Jedna z nejhorších třetin v sezóně indiánů tak byla dokonána.

Do prostřední části nahradil mezi třemi tyčemi Bočana Vondraš a hned musel čelit samostatnému úniku Pajera v oslabení, výsledkem bylo nastřelené břevno. Přesilovou hru si následně zahráli i hosté, avšak nenaložili s ní vůbec dobře. Až v polovině utkání uzmul na levé straně černý nesmysl Beneš a orazítkoval vzdálenější tyčku. Oba týmy si poté opět vyměnily po přesilové hře, ale šancí bylo jako šafránu. Přesto se diváci v Home Monitoring Aréně branky nakonec dočkali. Čtrnáct vteřin před sirénou totiž pláchl do dalšího samostatného úniku Lukáš Pajer a zkompletoval hattrick.

Poslední dějství načali hosté ve více než minutové dvojnásobné přesilové hře, kterou využili přesně s návratem prvního vyloučeného na led. Vondraš pouze vyrazil ránu Peldy a s dorážkou přispěchal Juraj Slafkovský. Poté indiáni museli na pět minut do čtyř, ale faul Pajera na ledě vyrovnal síly. Více prostoru mezi mantinely nejprve zkusil využít Špaček, z vrcholu pravého kruhu našel lapačku Tichého. Poté sám před Vondrašem zamířil mimo Novotný. Lépe si v závěru utkání vedl Dominik Soukup mezi kruhy, který využil ranou z první pobídky Korčáka zpoza brány. Série se tak nyní stěhuje na východ Čech, kde se hraje v úterý. Pokud by duel zvládli lépe indiáni, vynutí si rozhodující střetnutí na stejném místě o den později. 

Ohlasy trenérů

Petr Vojan (HC Škoda Plzeň): "Dneska bylo všechno špatně. Uděláme za tím velkou tlustou čáru a nebude se v tom pachtlat. Musíme se připravit lépe na další zápas."

Petr Luštinec (Mountfield HK): Trenér Východočechů bude hodnotit až celou sérii po jejím skončení.