ČF7: PLZ - OLO 3:2

ČF7: PLZ - OLO 3:2 - Plzeň potřetí za posledních pět let rozrazila bránu do semifinále!

Plzeň - Veledůležité utkání dnes čekalo na indiány v sedmém duelu čtvrtfinále. Prohra by totiž znamenala konec sezóny.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

3:2
3:0, 0:1, 0:1

Branky a nahrávky: 1. Pour (Gulaš, Moravčík), 6. Gulaš (Jones), 11. Kodýtek (Straka, Čerešňák) – 29. Nahodil (J. Knotek, Ostřížek), 58. Švrček. Průběh utkání: 3:0, 3:2.

Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Lhotský, Svoboda

vyloučení
7:7, navíc Pour (PLZ) 10 min.
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
34:21
Zblokované střely
14:8
Hity
8:4
Vhazování
34:24
Diváci
6888

HC Škoda Plzeň

Frodl (Miltchakov) – Moravčík, Jones, Pulpán, Čerešňák, Allen, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – V. Němec, Kracík, Indrák (A) – Kantner, Nedorost, D. Kindl – Straka, Kodýtek, Eberle.

HC Olomouc

Konrád (11. Lukáš) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Ondrušek (A), J. Galvas, Švrček, Dujsík, Matai – Ostřížek, J. Knotek (A), Jergl – Burian, Strapáč, Irgl – Laš, Nahodil, Skladaný – J. Káňa, Kolouch, Holec.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 21 2 19 90,48 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Conor Allen 0 0 0 0 0
Peter Čerešňák 0 1 1 1 0
Jan Eberle 0 0 0 1 0
Milan Gulaš 1 1 2 1 2
Miroslav Indrák 0 0 0 0 2
Nick Jones 0 1 1 1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Matyáš Kantner 0 0 0 0 0
Denis Kindl 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 1 0 1 1 0
Jan Kovář 0 0 0 0 2
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 1 1 2 2
Václav Nedorost 0 0 0 0 0
Vojtěch Němec 0 0 0 0 2
Jakub Pour 1 0 1 0 12
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Petr Straka 0 1 1 1 0
Roman Vráblík 0 0 0 -1 2

komentář

Plzeň do utkání doslova vlétla. Milan Gulaš se protáhl mezi kruhy, jeho pokus Konrád pouze vykopl a dorážkou zvedl diváky již po osmadvaceti vteřinách hry ze sedaček Jakub Pour. Po chvilce mohutně napřáhl pár kroků za modrou Vráblík a hostující gólman měl plnou vyrážečku práce. Olomouc zahrozila Irglem, který dostal příhru zpoza branky před ní, ale rána byla zablokována. Následovala často nevídaná situace, sice hra tři na tři prakticky v délce plných dvou minut. Ta více vyhovovala indiánům, když se před Konráda dostal po přistrčení Jonese Milan Gulaš a prosadil se ranou mezi betony. Zahrozil také Kracík, jehož ránu z mezikruží muž s maskou hostů krotil s velkými obtížemi. Naopak pohotově vyrazil dělovku Vráblíka z podobné pozice, kterou si plzeňský hráč ještě zvládl i dorazit. Nestačil ale na zakončení Petra Kodýtka z vrcholu brankoviště po přiťuknutí jmenovce Straky od zadního mantinelu. Trenéři Olomouce sáhli k oddechovému času, jejich tým totiž do té doby nevyprodukoval ani jednu střelu! Zároveň poslali mezi tři tyče Lukáše, který ihned pouze přihlížel milimetrové příhře od levého mantinelu k pravé tyči, kterou ale Kovář usměrnil těsně mimo. Vzápětí z jízdy nebezpečně vypálil z pravého kruhu Straka, vzdálenější tyč minul o vlásek. Západočeši tak do rozhodujícího duelu vstoupili pravou nohou – při skóre 3:0 a poměrem střel 14:2.

Oba celky si v úvodu prostřední periody vyzkoušely hru v početní výhodě. Zatímco Olomouc nejprve prakticky branku Frodla neohrozila, indiáni spustili velký kolotoč. Nejprve Gulaš z první trefil z levého kruhu vnější tyč, poté Nedorost na brankovišti zamířil jen do středu branky. Osamocený Kovář zase u levé tyče sice Lukáše překonal mezi ruku a tělo, puk se ovšem vykutálel mimo. Tlak Plzně nekončil ani při rovnovážném stavu. Kodýtek pláchl všem na ledě a gólman kohoutů svižnou ránu vytěsnil nad vyrážečkou. Lapačkou zase vyškrábl zakončení Nedorosta, který se na něj řítil rovněž zcela sám. Olomouc tou dobou donutila Dominika Frodla pouze ke třem zákrokům. I to ale hostům stačilo ke gólu naděje. Rychlý přesilovkový ťukes totiž ranou z první z mezikruží usměrnil k levé tyči Lukáš Nahodil. Rychle odpovědět mohl Pour, jehož oslovil na brankovišti Kovář, plzeňský mladík byl však Lukášovi příliš blízko. Muž s maskou kohoutů skvěle zareagoval i proti Strakově ráně z mezikruží, která mířila mezi ruku a tělo. Nebezpečně vypálil také Kovář z pravého kruhu a Moravčík pár kroků za modrou, oba pohořely na betonech brankáře Olomouce. V závěru třetiny se také do provozní teploty dostal Frodl. Nejprve betonem vyrážel ránu Irgla z osy hřiště, poté se na něj řítil Kolouch. I díky tomu kohouti navýšili svůj střelecký zápis po dvou třetinách na devět.

Poslední část načal Němec dvěma ranami z mezikruží, bekhend i forhend ale dokázal Lukáš vytěsnit. Poradil si s Eberlem, který se na něj řítil sám z pravé strany. Včas zase sklapl betony proti Gulašovi pálícímu z osy hřiště přes obránce. Z podobné pozice pálil na druhé straně i Jergl, minul však zařízení. Lépe si vedl Irgl, který dorážel na brankovišti ránu Dujsíka od modré, Frodl však předvedl parádní rozklek a zachránil modrobílé od pohromy. Naopak na druhé straně mohl v přečíslení tři na jednoho definitivně stvrdit postup Západočechů Moravčík, zblízka ale těsně minul. Necelé tři minuty pak přišel pro Plzeň šok. Jan Švrček napřáhl ještě před svou obrannou modrou, Frodl pokus podcenil a drama bylo na světě. Devadesát vteřin před třetí sirénou tak Olomouc odvolala gólmana, první indiánská letka ovšem následně hosty zamkla v jejich pásmu a duel bez problémů dovedla do zdárného konce. Plzeň je tak podruhé v řadě (potřetí za pět let) v semifinále play-off!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "Měli jsme dobrý vstup do utkání, hráli jsme aktivně, chtěli jsme se tlačit hodně do brány. Samozřejmě 3:0 po první třetině pro nás bylo hodně dobré, ale pořád jsme věděli, že máme před sebou čtyřicet minut práce a nebude to nic lehkého. Kluky jsem nabádal, že Olomouc nevzdá a stejně jako Mora bojovala celou sezónu, tak bojovala i teď. Vůbec to nebylo jednoduché, snížili nám ve druhé části na 3:1, nicméně ty dvě třetiny z naší strany byly velice slušné, soupeře jsme vůbec nepouštěli do šancí, vyjma té jedné střely, kdy dali branku. Ve třetí třetině jsme věděli, že si budeme muset výsledek pohlídat, ve druhém zápase jsme tu dvoubrankové vedení ztratili a nechtěli jsme do toho vstoupit znova stejně. Logicky jsme trošku zatáhli střední pásmo, soupeř se na nás začal tlačit a bylo jasný, že si nějaké šance vytvoří. Po té brance nás čekaly krušné chvíle, ale kluci to odehráli skvěle. Přitlačili jsme Olomouc za jejich bránou a odehráli jsem tu poslední minutu velmi dobře." 

Zdeněk Moták (HC Olomouc): "Špatně jsme vstoupili do utkání a celé dvě třetiny jsme hráli špatně. Z naší strany to byl bojácný výkon. Až ve třetí třetině jsme se vrátili ke své hře, která nás zdobila většinu naší sezónu. Domácí mužstvo jsme přitlačili do defenzivy, bohužel jsme stihli dát už jen jednu branku. Co se týče play-off, gratuluji Plzni. Zasloužili si postoupit, chtěl bych jim poděkovat za fér hru, která tuhle čtvrtfinálovou sérii zdobila. Dále bych chtěl poděkovat všem mým hráčům, hráli výborně, zasloužili si to čtvrtfinále, zasloužili ti takovou sérii, ze které můžou do budoucna těžit. Hráči získali potřebné zkušenosti. Snad budeme příští sezónu zase o malý krůček lepší."