JUN SF3: PLZ - SPA 2:3sn

JUN SF3: PLZ - SPA 2:3sn - Plzeňští junioři jsou bronzoví!

Plzeň - Po úvodní porážce na ledě soupeře včera plzeňské mladé pušky přetlačily Spartu 3:2 a vynutily si tím rozhodující třetí utkání hrané opět na plzeňském ledě. Velkou bitvu musely nakonec rozhodnout samostatné nájezdy, ve kterých měla více štěstí pražská Sparta.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

2:3sn
0:0, 0:0, 2:2 - 0:0

Branky a nahrávky: 46. Slanina (Malát), 53. Eret – 53. Rousek (Prymula, Bláha), 59. Schwamberger (Pšenička, Rousek), rozh. náj. Pšenička

Průběh utkání: 0:0, 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3

Rozhodčí: Horák, Petružálek – Klouček, Komárek

vyloučení
4:4
Využití
0:0
střely na branku
37:37
Diváci
300

HC Škoda Plzeň

K. Kolář (Beran) – Kovářík, Lokajíček (A), Šilhán, Kremláček, Šiller, Malák – Roubal, F. Kolář, Balín, Kolda (C), Slanina, Matiášek, Adamec, Rohla, Malát, Procházka, Eret, Princl (A)

HC Sparta Praha

Škorpík (Mičán) – Klodner, Poizl, Bláha, Pika (A), Havlín, Prchal, Gajdoš – Prymula, Klimo, Schwamberger (C), Rousek, Slavíček, Pšenička, Konečný, Kropáček, Arnošt, Čech (A), Vitouch

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Kristián Kolář 70 37 2 35 94,59 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Václav Adamec 0 0 0 -1 0
Petr Balín 0 0 0 0 0
Petr Eret 1 0 1 0 0
Filip Kolář 0 0 0 0 0
Matěj Kolda 0 0 0 1 0
Filip Kovářík 0 0 0 2 0
Vladimír Kremláček 0 0 0 0 0
Martin Lokajíček 0 0 0 -2 0
Daniel Malák 0 0 0 -1 2
Sebastián Malát 0 1 1 1 0
Jan Matiášek 0 0 0 1 0
Marek Princl 0 0 0 -1 0
Jakub Procházka 0 0 0 0 0
Adam Rohla 0 0 0 -1 0
Josef Roubal 0 0 0 0 4
Jan Slanina 1 0 1 0 0
Adam Šilhán 0 0 0 1 0
Albert Šiller 0 0 0 0 0

komentář

Utkání začalo velmi zostra, jako první vlétl do útočného pásma domácí Petr Eret, ale svou střelou trefil jen nohy sparťanského obránce. O pár vteřin později dostal Klimo dvě plus deset za vražení na hrazení a před Škodovkou byla první přesilová hra. V té napřáhl na pravém kruhu opět Eret, ale proti jeho střele zasáhl Škorpík reflexně betonem. O necelou půl minutu později vypálil Princl, puk se po jeho střele odrazil ideálně na hokejku Šillera, ale oni on první branku zápasu nevstřelil. Sparta první oslabení přečkala a vzápětí i ona dostal výhodu o jednoho muže navíc. Do zajímavé šance se dostal Pšenička, jenž vyslal nebezpečnou střelu, ale gólman Plzně s pomocí obrany vše přečkali. Ba navíc mohla Škodovka i udeřit v oslabení ale Škorpík si střelu Ereta pohlídal. Krátce za polovinou úvodní třetiny vystřelil i hned po buly hrdina včerejšího zápasu Malát, ale mezeru mezi betony nenašel. V patnácté minutě měl největší šanci Ondřej Pšenička. Hostující hráč si zpracoval touš mezi kruhy, nicméně poloodkrytou část brány netrefil, jelikož se fantasticky stačil přemístil brankář indiánů. I další velká šance šla přes Pšeničku, ten nyní nedokázal přestřelit Kolářův beton a z následné dorážky se puk otřel o pravou tyč. Žádná další šance už ani na jedné straně nepřišla, a tak skóre po první třetině zůstalo bezbrankové.

Hned zkraje druhé části měl velkou šanci hostující David Vitouch, ale branku z mezikruží netrefil. Škodovka odpověděla velkou šancí Roubala, ten si vybruslil zpoza brány až před Škorpíka, kterého ovšem nepřekonal. O půl minuty pálil opět Roubal, puk se po jeho střele odrazil před brankou k Eretovi, ale domácí snajpr dorážkou gólmana nepřekonal. Z velké domácí převahy pramenil i faul Sparty, nicméně ve vlastním oslabení měl velkou šanci Schwamberger. Ten si nabruslil do útočného pásma podél mantinelu, na pravém kruhu nahodil brzdu, napřáhl až ke stropu haly, ale pumelicí jen vyprášil beton Koláře. Hra se přelévala ze strany na stranu a z rychlého protiútoku se dostal do úniku opět Eret, ale v tváří tvář brankáři nebyl ten úspěšný. Těsně před polovinou utkání si našel puk Jakub Procházkou, ovšem z mezikruží ho poslal táhlou střelou vedle brány, Škorpík se jen ohlédl. Ve 33. minutě našel Rousek před brankou Schwambergera, ten se neunáhlil, rychlou předávkou ještě oslovil na druhé tyči Havlína, jenže ten branku přestřelil. Indiánům se následně otevřela dobrá možnost, po faulech hráčů Sparty měla k dispozici 43 vteřin dlouhou přesilovou hru pět na tři, jenže tou hráči doslova pohrdli. Poslední dobrou šanci měl opět agilní Eret, ale po stahovačce ho poslal těsně vedle pravé tyče. Utkání tak i po čtyřiceti minutách bylo bezbrankové.

Zkraje třetí části dostala Sparta přesilovou hru. Lukáš Rousek už se chystal objet branku, aby puk zasunul puk do prázdné brány, ale za záchranou brzdu zatáhl brankář Kolář a útočníka podrazil. V nabídnuté přesilové hře se objevil Prymula sám před bránou, ale i po jeho střele se na stadioně čekalo na první branku. Plzeň početní nevýhodu přečkala bez újmy, ba navíc po skončení oslabení mohla udeřit. Sebastián Malát se dostal do úniku, ale Škorpíka bekhendovou kličkou nepřekonal. O dvě minuty už se aréna dočkala a ruce plzeňských fanoušků mohly vyletěl vzhůru. Malát se nyní objevil v roli nahrávače, přesným pasem našel na druhé vlně najetého Jana Slaninu, který se trefil přesně mezi betony. 1:0. Hostům v tu chvíli nezbývalo nic jiného než všechny síly poslat do útoku. Tomáš Schwamberger nebezpečně střílel přes obránce, stadionem to jen zašumělo. V 53. minutě už se Sparta dočkala. Lukáš Rousek dostal hodně prostoru kolem sebe a z mezikruží poslal kotouč nechytatelně do levého horního rohu Kolářovy brány. 1:1. Vedení pražského celu trvalo jen třicet vteřin. To si puk vzal Petr Eret a krátce za modrou čárou ho poslal švihem naprosto přesně pod horní tyčku. 2:1. Chvilku na to dostal Roubal dvě minuty za podražení a hosté mohli skóre opět dorovnat. Nicméně početní výhoda se hostům vůbec nepovedla, k ohrožení branky se hráči vůbec nedostali. Dvě minuty před koncem si vzala oddechový čas, aby trenér hráčům nakreslil poslední plán na vyrovnání. Sparta ve hře bez brankáře vyhrála buly v útočném pásmu, po následné střele Pšeničky od modré čáry se puk odrazil k Tomáši Schwambergerovi, který pohotovou dorážkou poslal utkání do prodloužení. 2:2. Plzeň byla 61 vteřin od finále. 

V desetiminutovém prodloužení byla více aktivní Sparta, nicméně žádnou svou šanci nevyužila a tak o postupujícím do finále musely rozhodnout samostatné nájezdy. V úvodní sérii se prosadil za domácí Roubal a za Spartu rychle srovnal Prymula. Následujících pět nájezdníků se neprosadilo a tak si slovo vzal Ondřej Pšenička, který puk poslal přesně pod horní tyčku. Jakub Procházka musel následně dát, což se nepovedlo a tak do finále postupuje po velké bitvě Sparta Praha. 

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Je to škoda, nyní převládá velké zklamání. Byli jsme minutu od finále, takže se mi to těžko hodnotí. Celá sezóna z našeho pohledu byla výborná, vynikající a jsme rádi, že takhle dobře už juniorka pracuje třetím rokem. Každý rok někdo nakoukne do A-týmu a to je vlastně cíl naší práce. "

Tomáš Slaviček (HC Sparta Praha): "Byl to hrozně těžký zápas, na obou týmech byla vidět nervozita, opatrnost, nikdo se nechtěl dopustit zbytečné chyby. Tušili jsme, že ta jedna chyba rozhodne a udělali jsme ji první my. Sice jsme dostali branku na 1:0, ale kluci měli po většinu zápasu tlak a ten se vystupňoval na konci té třetí třetiny. Dokázali jsme vyrovnat, vzápětí jsme opět dostali branku po chybě na modré čáře, ale šli jsme do power-play, do risku a vyšlo nám to. Prodloužení bylo opatrné, měli jsme tam mírnou převahu. Nájezdy už byla loterie, Škorpas to vychytal výborně. Je to tam, jdeme do finále a my musíme pokračovat ve stejné hře."