SF6: PLZ - TRI 3:1

SF6: PLZ - TRI 3:1 - Nekončíme! O finalistovi rozhodne až sedmý semifinálový duel

Třinečtí Oceláři se vydali do Plzně, aby se v Home Monitoring Aréně střetli s domácími indiány v šestém semifinálovém utkání. Modrobílí museli vyhrát, aby se série protáhla do sedmého rozhodujícího zápasu. Po dvou třetinách vedla Škodovka 2:0, ve třetí se oba celky trefily jednou. Indiáni tak důležitý zápas zvládli.

HC Škoda Plzeň - HC Oceláři Třinec

3:1
1:0, 1:0, 1:1

Branky a nahrávky: 6. Pour (Gulaš, Čerešňák), 36. Indrák (V. Němec), 60. Gulaš (Kovář) – 50. Polanský (Adamský).

Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Rozhodčí: Pešina, Šír – Ondráček, Špůr

vyloučení
4:5
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
25:25
Zblokované střely
11:6
Hity
7:5
Vhazování
38:30
Diváci
6 116

HC Škoda Plzeň

Frodl (Miltchakov) – Moravčík, Čerešňák, Pulpán, Jones, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Jan Kovář (A), Gulaš (C) – V. Němec, Kracík, Indrák (A) – Stach, Nedorost, Kratěna – Straka, Kodýtek, Eberle – Preisinger

HC Oceláři Třinec

Hrubec (Kantor) – Dravecký, Gernát, Galvinš, D. Musil, Husák, M. Doudera, M. Adámek – Chmielewski, P. Vrána, Martin Růžička (A) – Werek, Marcinko (A), Hrňa – Adamský (C), Polanský, Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 27 1 26 96,30 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 0 1 1 1 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 1 1 2 1 4
Miroslav Indrák 1 0 1 0 0
Nick Jones 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 1 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jan Kovář 0 1 1 1 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 2
Ondřej Kratěna 0 0 0 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Václav Nedorost 0 0 0 1 0
Vojtěch Němec 0 1 1 0 0
Jakub Pour 1 0 1 0 2
Miroslav Preisinger 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
David Stach 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 0 0

komentář

V první třetině šestého semifinálového klání mezi indiány a Oceláři byl k vidění ofenzivní hokej, oba celky si vytvořily během úvodních dvaceti minut několik slibných příležitostí. Pěkně popořádku. Prvotní závar si připravili Slezané, když Marcinko tvrdě pálil, Frodlovi puk propadl výstrojí a povaloval se v brankovišti. Plzeňští jako první kotouč dojeli a odpálil ho do bezpečí. Z následné akce dva na jednoho na druhé straně nic nebylo, neboť Němec nedosáhl na pas Kracíka. Poté modrobílí nevyužili přesilovku, ale kráte po ní už udeřili. Milan Gulaš zavezl puk do útočného pásma, od Čerešňáka se k němu kotouč vrátil, domácí kapitán ho ihned zase posílal před brankoviště. Tam byl připravený Jakub Pour, který se z voleje trefil přesně, střelou o tyčku poslal Plzeňany i pošesté v sérii do vedení, byla to jeho pátá trefa v play-off.

O minutu později Moravčík hned po buly střílel na gólmana Hrubce, k dorážce se dostal ještě Straka, který málem trefil dobře postaveného Eberleho, puk nakonec projel brankovištěm a Oceláři tuto šanci přežili. I hosté se v desáté minutě přihlásili o slovo, aktivní Vrána chtěl nahrát mezi kruhy, kde byl chvíli volný Chmielewski, před ním včas zapracovala domácí defenziva. Ani Adamský se v následné akci ke kotouči nedostal. Poté byl k vidění vyrovnaný hokej, o něco aktivnějším týmem byli domácí Západočeši. Kovář v oslabení Třince vystihl vyhození soupeře, byl sám před Hrubcem, leč v pádu ho bekhendem neprostřelil. Záhy si připsal dobrou šanci Indrák, Hrubec znovu zasáhl vyrážečkou, hostující brankář si poradil i s následnou tečí. Poslední šanci prvního dějství si připsal Václav Nedorost, jenž z otočky pálil těsně vedle. Po dvaceti minutách Oceláři v Plzni prohrávali 0:1.

Druhá třetina zápasu nenabídla tolik ofenzivních výpadů, jak tomu bylo v třetině první, ale i tak se hrál svižný hokej. V první polovině prostřední části se ani jeden celek nemohl dostat do pořádného zakončení, když už tomu tak bylo, poradili si oba gólmani, kteří puky jen minimálně vyráželi. Třinečtí si zahráli první plnohodnotnou přesilovou hru, v ní si však žádnou tutovku nevypracovali. Ani indiáni se nemohli dostat do šance, defenziva Ocelářů byla hodně pozorná a snažila se nedopouštět chyb.

Jedno okénko se pak objevilo v obraně Západočechů. Werek dlouho operoval a napadal za brankou Plzně domácí beky, pak se dostal k puku, který nakonec propadl na vrchol brankoviště, kde byl na chvíli úplně nekrytý Martin Adamský. Hostující kapitán zkusil zakončit bekhendem, ale Dominik Frodl se vytasil s bravurním zákrokem lapačkou, za který mu fanoušci tleskali vestoje. Poté se připomněli i indiáni, po střele Indráka dobře zasáhl Hrubec betony, poradil si i následným prudkým projektilem Vráblíka. Dravecký pak vyhodil puk mimo hřiště a Slezané šli do čtyř. Během přesilovky se Plzni vůbec nedařilo, Škodovka se nemohla pořádně dostat do útočného pásma. Občas to tak bývá, že právě taková přesilovka je nakonec využita. Přišla ona zmiňovaná chybka v defenzivě Třince, Adamský si v obranném pásmu nevšiml puku a Němec ho ihned poslal do ohně. Miroslav Indrák se s kotoučem probojoval až před Hrubce a trefil se naprosto přesně do vzdálenější šibenice. Po dvou třetinách vedla Škoda 2:0.

Zkraje třetí třetiny se ani jeden tým nedokázal úspěšně popasovat s přesilovou hrou. Po skončení té plzeňské se Oceláři vydali kupředu. Martin Růžička dostal nebezpečně moc prostoru, obkroužil okolo branky Frodla veliký půlměsíc, kotouč však za domácího gólmana procpat nedokázal. O chvíli později se tentýž útočník Třince dostal po přečíslení dva na jednoho a pasu Vrány ke střele, Dominik Frodl se mrštně přemístil a předvedl další vynikající zákrok. A další šanci znovu počítali hostující hráči, Aaron Chmielewski pálil z první mezi nohy, ale ani on nebyl střelecky úspěšný.

Třinec se díky aktivní hře dočkal snížení stavu v 50. minutě. Od modré čáry přišlo nahození na plzeňskou bránu, kde se po šermovačku jako první ke kotouči dostal Adamký a ještě po něm Jiří Polanský, který kotouč doklepl za bezmocného Frodla. Škodováci poté vyšachovali při přečíslení dva na jednoho hostující obranu. Němec našel před brankou Pulpána, kterému hosté na poslední chvíli zablokovali hůl, proto domácí bek netrefil prázdnou bránu Třince. Na druhé straně měl velikánskou šanci Gernát, ale bránu vůbec netrefil. Slezané se pak v závěru hodně snažili, ale nemohli se dostat k pořádné tutovce. Naopak Moravčík pálil hodně tvrdě z levé strany, Hrubec jeho bombu 56 sekund před koncem základní hrací doby udržel ve výstroji. Indiáni se nakonec přece jenom prosadili, hned po buly v útočném pásmu střílel po pěkné akci Milan Gulaš a od tyče se kotouč došoural za Hrubce.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Chtěli jsme začít aktivně, dobře bruslit a napadat. Dařilo se nám to a šli jsme brzy do vedení, důležitý byl gól na 2:0. Věděli jsme, že to stále nebude jednoduché, ve třetí třetině tam byly dobré pasáže, ale také velmi nervózní se ztrátami puku. Soupeř to vycítil a snížil. Ačkoliv jsme inkasovali a soupeř byl na koni, tak jsem rád, že jsme následné minuty ustáli a vrátili jsme se k naší hře. Hráli jsme více na puku. Chtěl bych moc pochválit tým. Po psychické stránce to nebylo nic jednoduchého, ale zvládli jsme to perfektně a rozhodne se až v Třinci.

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): Mrzí nás nepovedený začátek. Sice jsme měli první šanci, kotouč poskakoval na brankové čáře, ale gól jsme nedali. Domácí nás rozebrali akcí po přesilové hře. Nedaří se nám nikdy skórovat jako první. Ve druhé části se hra srovnala, Plzeň však výborně bruslila a napadala. Ve třetí části jsme to nezabalili, vytvořili jsme si dobré šance, ale zkrátka jsme je nedokázali využít. Mohlo to tam padnout, nepadlo, takový je sport. V semifinále jsou zápasy vždy vyrovnané. Rozhodne se až v sedmém zápase v pondělí a my se na to dobře připravíme.