PLZ - LIT 2:0

PLZ - LIT 2:0 - Škodovka vynulovala Litvínov a bere tři body!

Druhé extraligové kolo poprvé v nové sezóně přiválo zápas do plzeňské LOGSPEED CZ Arény, kde domácí indiáni přivítali celek HC VERVA Litvínov. Západočeši nakonec svého soka zdolali v poměru 2:0!

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov

2:0
1:0, 0:0, 1:0

Branky a nahrávky: 20. Mertl (V. Němec, Gulaš), 57. Gulaš (Pour). Průběh utkání: 0:0, 2:0.

Rozhodčí: Pražák, Veselý – Brejcha, Jelínek

vyloučení
4:10
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
41:11
Zblokované střely
8:5
Hity
8:7
Vhazování
31:25
Diváci
5 736

HC Škoda Plzeň

Frodl (Kolář) – Pulpán (A), Čerešňák, Moravčík, L. Kaňák, Budík, Vráblík – Pour, Mertl (A), Gulaš (C) – Rob, Přikryl, Indrák – V. Němec, R. Vlach, Kantner – Straka, Kodýtek, Eberle – Heřman

HC Verva Litvínov

Janus (Honzík) – Kubát, Jánošík, Ščotka, J. Říha, Baránek, L. Doudera, Trončinský – Trávníček (C), Helt, Jurčík – F. Lukeš, V. Hübl (A), Válek – Kašpar (A), Myšák, Jarůšek – M. Hanzl, J. Mikúš, Gerhát

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 12 0 12 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 1 1 2 1 4
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Miroslav Indrák 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Matyáš Kantner 0 0 0 0 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 1 2
Michal Moravčík 0 0 0 0 0
Vojtěch Němec 0 1 1 0 0
Jakub Pour 0 1 1 1 0
Filip Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 1 0
Luboš Rob 0 0 0 0 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vlach 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 0 0

komentář

Úvodní třetina zápasu mezi Plzní a Litvínovem se notně protáhla, stalo se v ní obrovské množství událostí. Celému utkání předcházel ceremoniál, během kterého se Ondřej Kratěna rozloučil přímo na ledě s nedávno skončenou hokejovou kariéru, během parádní poklony tomuto velkému hráči tleskali fanoušci vestoje. Pak se šlo na hokej, indiáni do duelu vlétli, dlouho nepouštěli hostující tým z obranné třetiny, leč Severočeši se vytasili s pevnou defenzivou, kterou podpořil i gólman Janus. Oba celky si záhy zahrály první přesilovky. V litvínovské početní výhodě šikovně tečoval puk Hübl, ale Dominik Frodl se překonat nenechal. Ve 12. minutě dostali hosté puk po střele od modré čáry do sítě, ale hlavní sudí ihned rezolutně rozpažil a signalizoval, že gól nebude platit kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti. Litvínovští si vyžádali trenérskou výzvu k přezkoumání celé situace, ale sudí se po rozboru situace shodli na tom, že branka skutečně platit nebude.

O dvě minutky později dopravili kotouč do sítě také domácí. Vojtěch Budík střílel od modré čáry, před brankovištěm jeho pokus tečovali Kodýtek se Strakou. Také v tomto případě sudí jasně rozpažil, ale ihned ukázal, že půjde telefonovat. Videorozhodčí mu dal zapravdu, ani trefa Plzně nemohla být uznána, a sice kvůli teči vysokou holí. Po tomto momentu na ledě vládli indiáni. Přišla další teč, když Indrák změnil směr Vráblíkovy střely, puk zastavilo břevno Janusovy klece. Následně měli velké šance Mertl, Kodýtek a Přikryl, ale hostující gólman byl oporou svého týmu. V úplném závěru první třetiny si Západočeši zahráli přesilovku pět na tři. Gulaš s Němcem našli Tomáše Mertla v prostoru mezi kruhy, ten ranou z první poslal svůj tým do vedení 1:0.

Prostřední třetinu jasně ovládli indiáni, kteří svého soupeře přestříleli v poměru 13:5. Ale hlavně si připsali daleko více příležitostí ke skórování. První obrovskou šanci připravil Roman Vlach pro Čerešňáka, který byl ve skvělé pozici, leč gólman Janus sklapl betony včas. Druhou možnost ke skórování ve druhé části zaznamenali modrobílí paradoxně ve vlastním oslabení. Eberle výtečně udržel puk, poslal ho na Straku, který zabojoval, aby mohl oslovit ještě lépe postaveného Michala Moravčíka. Domácí bek utaženou ranou trefil břevno litvínovské branky, byla to druhá horní tyč Plzně v duelu.

Krátce po polovině utkání brankář Frodl několik sekund signalizoval směrem k sudím, že jeho branka je posunutá, aby přerušili hru. To se stalo až v momentě, kdy Kašpar jel sám na domácího gólmana, který očividně nebyl v ideálním postavení, přesto útočníkův pokus ukryl do lapačky. A následovaly další šance Škodovky. Aktivní Němec našel před brankovištěm Vlacha, který ve vynikající pozici přestřelil. Modrobílí pak uzamkli svého soupeře v obranné třetině, během velkého tlaku ale Přikryl s Mertlem ani kapitán Plzně Gulaš kotouč za Januse neprocpali. Právě Milan Gulaš byl po odehrání puku nepříjemně a tvrdě atakován hostujícím Jurčíkem, ale rozhodčí toto počínání neposoudili jako faul. Gulaš zůstal ležet na hrací ploše, poté si na střídačce ledoval krk, zatímco sledoval, jak druhá třetina končí za stavu 1:0 pro indiány.

Třetí třetina přinesla velké vzrušení na obou stranách během dalších přesilových her. V té domácí nejprve Peter Čerešňák nahazoval kotouč do chumlu od modré, před Janusem střela nejspíše změnila mírně směr, nakonec puk skončil na horní tyči. Pro domácí již potřetí v duelu. Na druhé straně se Severočeši v přesilovce natlačili ve čtyřech před brankoviště Frodla, Jan Ščotka bleskovou ranou také napálil břevno. A jak jinak než v přesilovce střílel nejdřív Rob a po něm dorážel Mertl, Janus skvěle vytrčil svůj beton a kotouč zastavil. A záhy přišll na řadu čtvrté plzeňské břevno, opět ho trefil domácí bek Michal Moravčík. Tři minuty před koncem základní hrací doby Pour dobře udržel kotouč a posunul ho do brankoviště, kde úřadoval Milan Gulaš. Plzeňský kapitán si posunul si puk na bekhend a zasunul ho za beton Jaroslava Januse, indiáni zvýšili na 2:0. Tímto výsledkem zápas i skončil.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): „Pokud opomenu naší střeleckou aktivitu, jsme rádi za tři body a vítězný konec. Měli jsme spoustu šancí, dali jsme čtyři tyčky, avšak bylo z toho drama do poslední chvíle… Musíme si i přes výhru spoustu věci rozebrat. Bylo tam pár hluchých míst, toho se chceme příště vyvarovat. Poté se zaměříme na přesilové hry – 5 na 3 jsme sice využili, ale těch nevyužitých 5 na 4 bylo moc.“

Jiří Šlégr (HC Verva Litvínov): „Nastupovali jsme proti velice silnému soupeři, což nám Plzeň ukázala na Spartě. Dali jsme sice branku na začátku, bohužel neplatila. Soupeř nás nicméně tlačil po celou dobu zápasu. My jsme jednu třetinu strávili na trestné lavici, což nás stálo hodně sil a znemožnilo nám to poté s utkáním v závěru něco udělat.“