PLZ - MHK 4:1

PLZ - MHK 4:1 - Indiáni na domácím ledě porazili hradecký Mountfield!

Do západočeské LOGSPEED CZ Arény se vrátila Tipsport extraliga, domácí indiáni v rámci 16. kola přivítali celek Mountfield HK. Šlo o vyrovnaný duel, se šancemi na obou stranách, hokej to byl vážně atraktivní. Zápas nakonec na svou stranu urvala Škodovka!

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

4:1
1:1, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 15. Rob (Kracík, Vráblík), 30. Gulaš (Rob, Moravčík), 55. Rob (Budík, Vracovský), 59. Kantner (Gulaš, Mertl) – 7. Smoleňák (M. Chalupa, Rosandić)

 Průběh utkání: 0:1, 4:1.

Rozhodčí: Bejček, Šír – Jelínek, Komárek

vyloučení
3:2
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
30:33
Zblokované střely
8:7
Hity
9:2
Vhazování
39:25
Diváci
6 312

HC Škoda Plzeň

Frodl (Kolář) – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, L. Kaňák, T. Voráček – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Vracovský, Kracík, Rob – Straka (A), Kodýtek, Eberle – Pour, R. Vlach, Kolda

Mountfield HK

Š. Lukeš (D. Dvořák) – Linhart, Zámorský, Cibulskis, Nedomlel, Rosandić, F. Pavlík, Allen – M. Chalupa, Koukal, Smoleňák (C) – R. Pavlík, Cingel, Vincour – Červený (A), Kubík, Jergl – Perret, Rákos, Paulovič

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 32 1 31 96,88 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 1 1 0 0
Peter Čerešňák 0 0 0 1 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 1 1 2 1 2
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 0 0
Matyáš Kantner 1 0 1 1 2
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Matěj Kolda 0 0 0 -1 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 2 0
Tomáš Mertl 0 1 1 1 2
Michal Moravčík 0 1 1 2 0
Jakub Pour 0 0 0 -1 0
Luboš Rob 2 1 3 2 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vlach 0 0 0 -1 0
Tomáš Voráček 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 1 1 1 0
Tomáš Vracovský 0 1 1 2 0

komentář

Do utkání proti hradeckému Mountfieldu nastoupil po dvouzápasové pauze i centr elitního útoku indiánů Tomáš Mertl, který si tak připsal svůj 600. zápas v Tipsport extralize proti svému bývalému týmu. Mertl hned v první minutě sledoval svého kolegu z formace Milana Gulaše, jak se natlačil za obranu hostí. Hradecký gólman Lukeš si dokázal s ošemetnou situací poradit, Kantner už se k dorážce nedostal. Pak už byli v úvodních minutách aktivnější hráči Mountfieldu, brankář Frodl se rozhodně nenudil. Ve třetí minutě ujel všem po důrazném pohybu Jergl, rychlou kličkou do bekhendu se nakonec neprosadil, pod Frodlovým betonem se puk odrazil od tyčky. Pak sice ujeli do brejku Západočeši, Petr Straka přihrál mezi kruhy Kodýtkovi, který rychle zkusil kličku bekhendem. Lukeš si poradil betonem, a pak už zlobili opět hosté.

V sedmé minutě si Mountfield vytvořil v útočném pásmu tlak, domácí se nechali přetlačit u mantinelu, takže nemohli vyhodit kotouč. Roman Smoleňák stál příhodně u branky Plzně, odrazila se k němu přihrávka Matěje Chalupy, a hradecký kapitán doklepl puk do odkryté sítě. Indiáni se po inkasované brance mírně zvedli, v útočném pásmu si počínali agresivněji. V patnácté minutě se jim to vyplatilo. Jaroslav Kracík exkluzivně zavezl puk do útočného pásma, už mohl zakončovat, ale našel ještě lépe postaveného Luboše Roba, který se nemohl nemýlit - 1:1. Přesná asistence byla Kracíkovým 300. kanadským bodem za Plzeň. Nedomlel se pak objevil v další dobré příležitosti, ale Frodl si dokázal poradit lapačkou, proto se šlo do kabin za nerozhodného stavu. 

Ani prostřední třetina nebyla na šance rozhodně skoupá. Jako první se do velké příležitosti hnal kapitán Plzně Gulaš, jeho bekhendové zakončení nakonec dokázal gólman Lukeš s námahou udržet ve výstroji. Pak přišlo první vyloučení v utkání, přesilovou hru si zkusil hostující Mountfield. Aleš Jergl, který loni trápil Plzeňany v dresu Olomouce během play-off, dostal přesný pas na levý kruh, vypálil z první, ale Frodl předvedl bezvadný zákrok, poradil si i s dorážkou dobře postaveného Smoleňáka. Poté si i v dalším průběhu početní výhody vytvořili hosté velký tlak, ale obětaví domácí hokejisté svou branku uchránili. 

I Škodovka si pak zahrála přesilovku. V polovině zápasu se domácí rozestavěli v obranném pásmu soupeře, aktivní Rob využil prostoru, aby oslovil Milana Gulaše, který vypálil typicky z první. Jeho neskutečná bomba zaplula přesně k tyči, Lukeš neměl šanci se včas přesunout. Plzeň vedla 2:1 a její kapitán si připsal bod v 15. utkání v řadě. Jordan Perret pak na druhé straně obdržel skvělou přihrávku přes obránce a rázem byl ve vynikající pozici, mířil pod horní tyč, ovšem plzeňský gólman Frodl vyrazil kotouč ramenem. Opět na druhé straně zakončoval bleskový brejk a přečíslení Jakub Pour, ale gólman Lukeš znovu podržel svůj celek. Po čtyřiceti minutách vedla Škoda 2:1. 

Ve třetině třetí si nejprve dvě velké šance připravili hostující hráči. Radek Smoleňák se prokličkoval přes beky do velké šance, ale domácí defenziva se štěstím odolala. Následně to zkoušel i Vincour, ale ani on nedokázal uspět. Hradec si v útočném pásmu vytvořil další solidní tlak, ale nedokázal toho využít. Mountfield ale fauloval, a tak se do příležitostí dostala i Škodovka. Dvě rány Gulaše zblokovala obrana hostí, Vlach mohl poté zakončovat po pasu Kracíka do prázdné brány, ale obětavě zasáhl obránce Nedomlel. Poté držel indiány nad vodou i nadále gólman Dominik Frodl. I Lukeš na druhé straně, hostující brankář si musel poradit s nepříjemnou střelou švihem v podání Tomáše Vracovského. 

Pět a půl minuty před koncem základní hrací doby využili modrobílí okénka v obraně Mountfieldu. Vojtěch Budík od levého mantinelu v přečíslení našel přesně čepel Luboše Roba, který bekhendem procpal puk do sítě. Druhý gól pro domácí forvarda, indiáni vedli 3:1. Šedesát sedm sekund před závěrečnou trefil prázdnou branku Mountfieldu Matyáš Kantner, který tak stanovil stav zápasu na 4:1. 


Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "My jsme měli v zápase velmi hluchá místa, kdy jsem mohli zápas jasně ztratit. Na začátku utkání měl soupeř mraky šancí, nicméně z toho dal pouze jeden gól. Podobně tomu bylo na začátku poslední části. Jinak to byl vyrovnaný zápas, v mých očích byl Hradec nejlepší soupeř, co se týče herního projevu, se kterým jsme letos hráli. Na rozdíl od soupeře jsme své šance využili a těch tří bodů si strašně moc vážíme."

Petr Svoboda (Mountfield HK): "Odehráli jsme dobrou první třetinu, bohužel jsme nevyužili naše dobré šance a po bylo to po ní jen 1:1. Odehráli jsme ji slušně, bohužel až na tu jednu chybu, kterou Plzeň potrestala. Ve druhé třetině se zápas lámal, my jsme tam měli šance v přesilové hře, nevyužili jsme je. Naopak domácí jedinou početní výhodu využili. V dnešním utkání jsme neměli to pověstné štěstíčko, puk nám tam poskakoval po brankové čáře a my nebyli schopni ho dotlačit do brány. Hokej se hraje na góly a Plzeň byla efektivnější."