PLZ - OLO 0:3

PLZ - OLO 0:3 - Indiáni na domácím ledě nestačili na Olomouc

Do LOGSPEED CZ Arény se vrátil extraligový hokej, indiáni v rámci 20. kola přivítali tým HC Olomouc. Hostující celek si ve druhé třetině vypracoval náskok, který poté ubránil a pojistil trefou do prázdné brány, proto Plzeňané zůstali bez bodu.

HC Škoda Plzeň - HC Olomouc

0:3
0:0, 0:2, 0:1

Branky a nahrávky: 23. Irgl (Handl, Vodný), 31. Kolouch (Irgl, Strapáč), 59. Nahodil (V. Tomeček). Průběh utkání: 0:3.

Rozhodčí: Pražák, Veselý – Brejcha, Jelínek

vyloučení
2:5
Využití
0:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
40:21
Zblokované střely
21:13
Hity
8:7
Vhazování
36:23
Diváci
5 742

HC Škoda Plzeň

Frodl (Kolář) – Budík, Moravčík, Houdek, Čerešňák, Jank, Vráblík, L. Kaňák – Pour, Mertl (A), Gulaš (C) – Straka (A), Kracík, V. Němec – Kantner, Kodýtek, Eberle – Kolda, R. Vlach, Rob

HC Olomouc

Lukáš (Konrád) – Ondrušek (A), Jaroměřský, Švrček, Valenta, Vyrůbalík (C), Dujsík, Škůrek – Strapáč, Kolouch, Irgl – Burian, Nahodil, Klimek – Olesz, J. Knotek (A), V. Tomeček – Vodný, Handl, Skladaný

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 59 21 2 19 90,48 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 0 0 0 0
Peter Čerešňák 0 0 0 -1 0
Jan Eberle 0 0 0 -1 0
Milan Gulaš 0 0 0 -2 0
Michal Houdek 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 0 0 -1 0
Matyáš Kantner 0 0 0 -2 2
Petr Kodýtek 0 0 0 -2 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 2
Tomáš Mertl 0 0 0 -1 0
Michal Moravčík 0 0 0 -2 0
Vojtěch Němec 0 0 0 -1 0
Jakub Pour 0 0 0 0 0
Luboš Rob 0 0 0 -1 0
Petr Straka 0 0 0 0 0
Roman Vlach 0 0 0 0 0
Roman Vráblík 0 0 0 -1 0

komentář

Před začátkem duelu mezi Plzní a Olomoucí převzal památeční dres útočník Tomáš Mertl, který ve svém posledním domácím odehraném utkání proti hradeckému Mountfieldu odehrál 600. zápas v extralize. Pak se šlo na hokej, indiáni, kteří kromě Mertla mohli počítat už i s Jankem, Gulašem a Eberlem, nastoupili do duelu hodně aktivně. Převážně čtvrtá útočná formace Plzeňských hodně zaměstnávala obranu Mory. Gólmana Lukáše prověřil Kolda, následně střílel Rob těsně vedle. Po nich stříleli ještě Vráblík s Jankem, hlavně pokus druhého jmenovaného byl hodně nebezpečný.

Na druhé straně to pak zkoušel od levého mantinelu Lukáš Nahodil, ale domácí brankář Frodl byl pozorný a ukryl puk do výstroje. Pak byla vidět zase domácí Plzeň. Gulaš poslal dopředu Tomáše Mertla, který na levém kruhu napřáhl k mohutné střele, Jan Lukáš ramenem skvěle zachránil čisté konto hostí. Pak se do úniku dostal Petr Straka, jenž zakončoval rychle mezi betony gólmana, puk se odšoural pryč z brankoviště těsně kolem tyče. Pak si Mora zahrála přesilovou hru, ve které toho ale příliš nevymyslela. Kantner se záhy vrátil z trestné lavice, zjevil se před Lukášem, který jeho pokus vyrazil betonem. A když se opět na druhé straně neprosadil ani Strapáč, šlo se do kabin za stavu 0:0.

I do druhé třetiny vstoupili aktivněji domácí, kteří však paradoxně jako první inkasovali. Ve 23. minutě se hostující hráči nacpali před brankoviště Plzně, po velkém závaru si puk našel Zbyněk Irgl, který bekhendovou střelou otevřel skóre. Na opačné straně kluziště pak Kracík šikovně tečoval pokus Budíka, Jan Lukáš ale stál na správném místě, takže kotouč zastavil.

Krátce po polovině základní hrací doby se Olomouc dostala do vedení o dva góly. Petr Kolouch obdržel puk na pravý kruh, kde měl hodně času na zakončení. Švihem vypálil, puk se od vzdálenější tyče odrazil za Frodlova záda. Plzeň pak v duelu působila zakřiknutě. Sice se snažila něco vymyslet, ale hosté všechny akce Škody dokázali eliminovat, sami naopak hrozili více. Frodl však třetí gól nepustil, a tak se šlo do kabin za stavu 2:0 pro Moru.

Ve třetí třetině to bylo bušení do zavřených vrat. Indiáni se snažili hrát co nejvíce v útočném pásmu, ale obrana Olomouce fungovala skvěle, domácí se do šancí nedostávali. Ani v přesilových hrách, které zvládali hosté ubránit s naprostým přehledem. Jedinou vážnější střelu si připsal Luboš Rob, ale gólman Lukáš byl i na tento pokus připravený. Olomouc se do obranného pásma Škody dostávala jen sporadicky, ale takový průběh závěrečné třetiny hostům bohatě stačil. 

Až v početní výhodě Olomoučtí zahrozili. A to pořádně. Zbyněk Irgl zachoval před brankovištěm chladnou hlavu, stáhl si kotouč do bekhendu, ale Frodl předvedl skvělý zákrok vyrážečkou. Tři minuty před koncem základní hrací doby odvolali domácí gólmana a zkusili hru v šesti. V čase 58:11 se do prázdné brány trefil Lukáš Nahodil, který tak stanovil finální výsledek na 3:0 pro Olomouc.

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "My jsme odehráli velice slušnou první třetinu, měli jsme tam gólové šance, které jsme ale neproměnili. Po obdržené brance bych musel hodně pátrat v paměti, kdy jsme předvedli tak mizerný výkon. Olomouc už poté byla ta stará dobrá, odolná. Hráči blokovali střely, byli houževnatý, přesně tak jak je známe z minulých sezón. Za dnešní prohrou stojí ale náš špatný výkon, především hra s kotoučem."

Zdeněk Moták (HC Olomouc): "Musím pogratulovat Janu Lukášovi, hlavně on stojí za naším dnešním výkonem, ale celé mužstvo podalo velice dobrý výkon. Za bojovnost, nasazení, morálku si dnes body zasloužíme. Měli jsme problémy v první třetině, kdy jsme domácím dovolili pár nějaké přečíslení, ale brankář Lukáš chytal velice dobře. Ve druhé třetině si myslím jsme byli lepší, Plzeň se k ničemu moc nedostala, snad jen v přesilových hrách. Hodně jsme faulovali, to nás mohlo i stát body, z toho se musíme poučit. Musím hráčům dnes poděkovat."