PLZ - KLA 8:5

PLZ - KLA 8:5 - Třináctigólový podvečer vrátil Plzeň na druhou příčku!

Plzeň - Indiáni na svém ledě přivítali poslední Kladno a hned v první třetině viděli fanoušci v zaplněné LOGSPEED CZ Aréně pět branek.

HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno

8:5
2:3, 1:0, 5:2

Branky a nahrávky: 1. Kantner (Mertl, Gulaš), 11. Čerešňák (P. Zdráhal, Pulpán), 27. Kodýtek (Straka, Pulpán), 41. Gulaš (Mertl), 49. Jánošík (Gulaš), 56. Pulpán (P. Zdráhal, Kodýtek), 57. L. Kaňák, 60. Kodýtek (Pour) – 6. Š. Bláha (T. Kaut, Hajný), 10. Vampola, 18. O'Donnell (Austin), 42. J. Strnad (Machač), 48. Zikmund (Jágr).
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 4:3, 4:5, 8:5.

Rozhodčí: Horák, Mrkva – Gerát, Hynek

vyloučení
4:4
Využití
0:1
V Oslabení
0:0
střely na branku
42:22
Zblokované střely
12:16
Hity
11:5
Vhazování
24:37
Diváci
7536

HC Škoda Plzeň

Frodl (Král) – Jank, Čerešňák, Pulpán (A), Jánošík, Vráblík, L. Kaňák – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – P. Zdráhal, V. Němec, Rob – Straka, Kodýtek, Pour – Vracovský, Kolda, Heřman.

Rytíři Kladno

Godla (Stahl) – Austin, Nash, Kehar, Lakos, Zelingr, Barinka (A), Zajíc – Zikmund, Stach, Jágr – Melka, Vampola, J. Strnad (C) – O'Donnell, Machač, Redlich – Š. Bláha, T. Kaut (A), Hajný.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 21 5 16 76,19 2

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 1 1 2 4 0
Milan Gulaš 1 2 3 1 0
Martin Heřman 0 0 0 0 0
Bohumil Jank 0 1 1 0 0
Adam Jánošík 1 0 1 -1 0
Lukáš Kaňák 1 0 1 1 0
Matyáš Kantner 1 2 3 1 0
Petr Kodýtek 2 1 3 2 0
Matěj Kolda 0 0 0 0 0
Tomáš Mertl 0 1 1 2 0
Vojtěch Němec 0 0 0 0 0
Jakub Pour 0 1 1 1 0
Lukáš Pulpán 1 2 3 2 0
Luboš Rob 0 0 0 2 0
Petr Straka 0 1 1 2 0
Roman Vráblík 0 0 0 1 2
Tomáš Vracovský 0 0 0 0 0
Patrik Zdráhal 0 2 2 2 2

komentář

Utkání začali ve velkém stylu indiáni. Po již čtyřiadvaceti vteřinách hry zůstal sám před brankou Kladna Matyáš Kantner a zavěsil přesně pod břevno. Jenže Kladno poměrně brzy odpovědělo. Kaut našel na brankovišti Štěpána Bláhu, který šikovně protečoval černý nesmysl do sítě. Obrat v utkání dokonal Petr Vampola, jenž přesně zamířil z pravého kruhu. Jenže vedení Středočechů vydrželo jen něco přes minutu. To na modré čáře našteloval svůj kanón Peter Čerešňák a propálil vše, co mu stálo v cestě. U branky asistoval také Lukáš Pulpán, pro kterého se jednalo o stou extraligovou přihrávku v kariéře. Do trháku málem poslal své barvy z levé strany Němec, jenž mířil až příliš přesně, do bližší tyče. A tak znovu udeřilo na druhé straně, když se z přesilovkového tlaku z osy hřiště prosadil Brendan Arthur O'Donnell. Indiáni tedy po pětigólové periodě ztráceli na poslední extraligový tým jeden zásah.

Prostřední část načal z mezikruží Straka, avšak Godla zvládl vyrazit. Stejný hráč a stejná pozice znamenala po chvilce vyražení puku k Petru Kodýtkovi, který již měl snadnou úlohu. Dokonat obrat v utkání mohl rovněž z osy hřiště Gulaš, dostal se i k dorážce, muž s maskou zakročil. Betonem zase vykopl jedovku Mertla z podobné palebné pozice. Kladno nechávalo před svou svatyní indiánům spoustu místa, nedokázal ho však využít ani Zdráhal z otočky a Jank, který si sjel na spojnici kruhů od modré. Vše tak mohl potrestat O'Donnell, jenž dostal nabito křižnou příhrou na pravou stranu, Frodl se stihl bleskurychle přesunout. V přesilové hře Středočechů si paradoxně největší šanci vypracovali Západočeši, v sólu ale svižnou střelou na vyrážečku neuspěl Pour. Později ani značně tísněný Mertl. O druhé přestávce tak bylo skóre vyrovnané, Plzeň přitom vedla na střely 28:11.

Devětadvacátá střela ale již gólová byla. Milan Gulaš po čtyřiatřiceti vteřinách protančil až před Godlu, kterého překonal po ledě mezi betony bekhendem. Plzeňský kapitán tím vyrovnal klubový rekord Františka Černého – 34 gólů v sezóně. Rytíři se ovšem nehodlali vzdát a brzy našel krásnou přihrávkou z otočky od tyče k tyči Machač Jakuba Strnada a začínalo se tak znovu od nuly, tedy čtyř. Jágr mohl přidat v početní výhodě pátý gól, když se vymotal k levé tyči a vznikl velký závar, muž s maskou indiánů své barvy podržel. Nachytal ho však David Stach z ostrého úhlu z levé strany střelou na bližší tyč. Jenže přestřelka pokračovala. Za devětatřicet sekund totiž dorážel ránu Gulaše z levé strany na brankovišti Adam Jánošík. Půltucet následně málem v podobné pozici trefil Mertl po bekhendové kličce. Sudí poté prominuli hostům hru v pěti v oslabení a emoce navíc vzplanuly, když vzápětí přísně vyloučili Frodla za podrážení, přestože byl sám spíše atakovaný. Zlomit duel mohl po chvilce Kantner, jenže z mezikruží z první minul. Nakonec ale udeřil obránce – Lukáš Pulpán – který zavěsil pod břevno z vrcholu levého kruhu. Gólů jako trpaslíků zařídil za dalších třiatřicet vteřin opět bek, tentokrát se z druhé strany prosadil Lukáš Kaňák. Tři minuty před koncem duelu sáhli Kladenští ke hře bez brankáře, ovšem sami se o lepší výsledek připravili, protože místo v šesti hráli dokonce v sedmi. V přesilové hře tak ještě stihl upravit z mezikruží na konečných 8:5 Petr Kodýtek.

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "Kladno vůbec nebylo jednoduchým soupeřem. My s nimi v obranném pásmu měli obrovské problémy, jejich útočníci se dobře drželi na puku. My na góly měli větší štěstí, duel se mohl vyvíjet úplně jinak. Výsledek je pro nás zlatý. Letos je extraliga specifická přímým sestupem a i mančafty dole nedávají nic zadarmo. Myslím si, že z obou stran bylo utkání nepřesné, nervózní."

David Čermák (Rytíři Kladno): "Já již bohužel nevím, jak to zhodnotit. Stalo se nám to již podruhé venku. I v Liberci jsme třikrát vedli. Okamžitě jsme však vždy vedení ztratili. Nevím, jestli už je to v hlavách, ale když vedeme v polovině poslední třetiny 5:4, nemůžeme ihned vzápětí inkasovat a prohrát 5:8."