CHL: PLZ - HPK 5:4p

CHL: PLZ - HPK 5:4p - Zlaté dva body! Škodovka dokonala obrat proti Hämeenlinně v prodloužení

I letos se Plzni dostala ta čest, že byl na jejím ledě rozehrán úplně první zápas nového ročníku Champions Hockey League! Indiáni v LOGSPEED CZ Aréně přivítali finského šampiona HPK Hämeenlinna. Skvělý duel nakonec dospěl do prodloužení, které ovládli domácí hokejisté.

HC Škoda Plzeň - HPK Hämeenlinna

5:4p
0:0, 1:3, 3:1 - 1:0

Branky a nahrávky: 33. Kracík (Rob, Indrák), 42. Čerešňák (Němec), 51. Mertl, 57. Pour (Gulaš, Kaňák) – 22. Innala, 23. Nikkilä (Cornet, Puustinen), 36. Lahtela, 46. Nenonen (Innala), 62. Straka. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:4, .

Rozhodčí: Ansons, Pražák – Svoboda, Zíka

vyloučení
1:7
Využití
1:0
V Oslabení
0:0
střely na branku
44:23
Zblokované střely
13:5
Vhazování
29:36
Diváci
5 135

HC Škoda Plzeň

Frodl (Pavelka) – Moravčík, Kaňák, Budík, Vráblík, Pulpán (A), Čerešňák – Pour, Mertl (A), Gulaš (C) – Němec, Vlach, Kantner – Rob, Kracík, Indrák – Straka, Kodýtek, Eberle – Přikryl

HPK Hämeenlinna

A. Karjalainen (Voutilainen) – Friman (C), M. Karjalainen, Laatikainen (A), Latvala, Nurmikanta, Eronen, Nikkilä (A) – Lahtela, Kunyk, Innala, Tikka, Krivosik, Nenonen, Ruokonen, Seppälä, Tavi, Kanninen, Puustinen, Cornet, Lucenius

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Frodl 60 23 4 19 82,61 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Vojtěch Budík 0 1 1 2 0
Peter Čerešňák 1 0 1 -1 0
Jan Eberle 0 1 1 1 0
Milan Gulaš 0 1 1 0 2
Miroslav Indrák 0 1 1 0 0
Lukáš Kaňák 0 1 1 -2 0
Matyáš Kantner 0 0 0 -2 0
Petr Kodýtek 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 1 0 1 0 0
Tomáš Mertl 1 0 1 0 0
Michal Moravčík 0 0 0 -3 0
Vojtěch Němec 0 1 1 -1 0
Jakub Pour 1 0 1 -1 0
Filip Přikryl 0 0 0 0 0
Lukáš Pulpán 0 0 0 0 0
Luboš Rob 0 0 0 1 0
Petr Straka 1 0 1 1 0
Roman Vlach 0 0 0 -2 0
Roman Vráblík 0 0 0 1 0

komentář

Úvodní buly duelu sice vyhráli indiáni, ale ti velice brzy ztratili kotouč ve středním pásmu a finský celek se neskutečnou rychlostí přesunul v přečíslení do úvodní šance střetnutí. Gólman Škodovky Dominik Frodl si dobře vyjel proti zakončujícímu Laatikainenovi, který po střele švihem trefil tyčku domácí klece. Brzké varování pro indiány, kteří si ho ihned vzali k srdci. Od první minuty pak byli po zbytek třetiny aktivnějším týmem domácí. Modrobílí v pohodě přečkali úvodní oslabení, záhy šel do čtyř i hostující tým. Během přesilovky pálil z mezikruží Tomáš Mertl, brankář Antti Karjalainen si ale ve dvou případech dokázal poradit a vyrazit puk betonem.

Hämeenlinna si nakonec v úvodní třetina připsala jen tři střely – jedna šla do tyče, jedna mimo a jednu indiáni zblokovali, Frodl si tak nepřipsal ani jeden zásah. Naopak Plzeňané vypálili 24 střel, z toho 13 na bránu. Postarali se o to i borci ze čtvrtého škodováckého útoku. Jan Eberle šikovně nahodil puk na bránu, který musel hostující gólman vyrazit betonem před sebe, Petr Straka však svou bekhendovou dorážku poslal těsně vedle branky. O pár sekund později, když už Západočeši načali střídání, se k puku po napadání dostal Milan Gulaš, tvrdě vypálil a gólman HPK kotouč na poslední chvíli vytěsnil ramenem nad bránu. A když se v další početní výhodě po svižné střele neprosadil ani Roman Vlach, šlo se do kabin po dvaceti minutách za stavu 0:0.

V třetině druhé přišly na řadu velké šance i góly. Hned ve 22. minutě se zničehonic dokázali prosadit hosté. Jere Innala projel do útočného pásma, naznačoval přihrávku na střed hřiště, ale najednou překvapivě vystřelil švihem. Brankář Frodl máchl lapačkou, ale puk zapadl přesně pod horní tyčku, takže se finský celek dostal do vedení. Jaroslav Kracík záhy na druhé straně připravil pozici pro Indráka, který střílel z první z prostoru mezi kruhy, leč indiáni se brzkého vyrovnání nedočkali. A tak opět udeřilo na druhé straně. Petteri Nikkilä si sjel od modré čáry do podobné pozice jako Indrák, dostal přihrávku zpoza branky, vystřelil z voleje a trefil se přesně do pravého horního rohu brány – 2:0 pro HPK.

Nemuselo zůstat u toho. Modrobílým se v další početní výhodě příliš nedařilo, a tak se do samostatného úniku dostal hostující Filip Krivošík. Slovenský forvard střílel mezi betony, ale na Dominika Frodla si nepřišel, ten je sklapl včas a poradil si i s další ošemetnou situací kolem vlastní brány. Ve 33. minutě indiáni snížili. Jaroslav Kracík obdržel puk, nabruslil s ním do útočného pásma a v tomto případě nepřihrával. Zkusil rychlou střelu švihem z levého kruhu a trefil se dokonale nad lapačku gólmana Karjalainena. Bylo sníženo, ale jen na tři minuty. Západočeši ztratili puk při rozehrávce, do které se přimotal i jeden z hlavních sudích, díky čemuž se sám před brankou Škody zjevil Mikko Lahtela, jenž se prosadil po bekhendovém blafáku. Po 40 minutách vedl finský tým o dva góly.

Na začátku třetí třetiny indiáni sice nevyužili zbývající část početní výhody, ale hned po jejím skončení už se prosadili. Peter Čerešňák vystřelil švihem od modré čáry, před Karjalainenem byl celkem provoz, a proto hostující gólman máchl jen do prázdna. Střela slovenského beka skončila pod horní tyčkou a Plzeň se dočkala snížení stavu duelu. Ale Hämeenlinna si opět vzala dvoubrankové vedení rychle zpět. Markus Nenonen získal puk ve středním pásmu, prodral se do toho útočného a opět pálil nad lapačku gólmana Frodla. Devět minut před koncem třetí třetiny už se Škodovka dočkala využité přesilové hry. Po střele kapitána Gulaše se před brankou hostí HPK vytvořila obrovská skrumáž, během dní puk do sítě doslova procpal Tomáš Mertl - 3:4.

Necelé čtyři minutky před koncem základní hrací doby duelu už bylo vyrovnáno! Jakub Pour se po kombinaci se svými kolegy prohnal do útočného pásma, první střelu mu zblokovali protihráči, ale s následným pokusem už hokejisté finského celku nic nezmohli, domácí forvard srovnal stav zápasu. Duel nakonec došel do prodloužení, které rozhodl Petr Straka, který rozhodl o výhře Plzně!

Ohlasy trenérů

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): "My jsme věděli na jakého jdeme soupeře. Je to velice silný, mladý, bruslivý mančaft, vítěz finské ligy a to se určitě počítá. První třetina v našem podání byla velice dobrá, měli jsme dobrý pohyb, hráli jsme s pukem, ale bohužel góly z toho nepadly. V prostřední části nás finský celek jasně vyškolil, byli trpělivý, počkali si na svou šanci, zatímco my jsme dělali hrubé individuální chyby. Některé góly jsme soupeři darovali. Ve třetí dvacetiminutovce ukázal tým charakter, proti takto silnému soupeři dokázal vyrovnat. Prodloužení už je vabank, v něm to skvěle zahrál Petr Straka a pro nás je to velice cenné vítězství."

Antti Pennanen (HPK Hämeenlinna): "Gratuluji soupeři k vítězství, Plzeň je velice silný protivník. Ze začátku jsme měli velice těžký rozjezd, ale ve druhé třetině už se to zlepšilo, ale brzdila nás častá vyloučení, která nás stála spoustu sil."