DOR: PLZ - SPA 6:2

Dorostenci na úvod ligy nadělili Spartě půltucet!

Plzeň - Je to tady, začala nová sezóna Eliod extraligy. Na úvod přijela do LOGSPEED CZ Arény pražská Sparta a plzeňské mladé pušky ji vůbec nešetřily. V polovině utkání domácí vedli již 5:0, Spartě se ve třetí třetině sice povedlo dát dvě branky, ale poslední slovo měli v poslední minutě opět indiáni.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha

6:2
2:0, 3:0, 1:2

Branky a nahrávky: 4. Korčák (Hauser, Soukup), 9. Jánský (Houdek, M. Soukup), 25. Hodinář (Páník, Dáňa), 28. Marcel (Korčák, Hodinář), 30. D. Soukup (Václavík, Páník), 60. Hauser (Šiler) – 55. Holl (Senčák, Zembol), 56. Theimer (Mácha, Červenka)

Průběh zápasu: 0:0, 5:0, 5:2, 6:2

Rozhodčí: Martin Němec – Radim Charvát, Pavel Sedláček

vyloučení
5:4, navíc Marcel 10. min OT
Využití
2:0
střely na branku
35:20
Diváci
61

HC Škoda Plzeň

Bočan (Lokajíček) – Houdek, Kanta, Hodinář, Špaček (A), Páník, Jánský – Steinbrücker, Šiler, Dáňa, Hauser, D. Soukup (A), Korčák, Marcel (C), M. Soukup, Matoušek, Václavík, Holý

HC Sparta Praha

Hrabal (od 30. Dlouhý) – Tomov (A), Ludvík, Ducháč, Menzel, Adamec (C), Horáček – Broš (A), Mácha, Holl, Krupička, Straka, David, Potůček, Červenka, Zembol, Theimer, Vitouch, Senčák

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
David Bočan 60 20 2 18 90,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Josef Dáňa 0 1 1 -1 0
Petr Hauser 1 1 2 0 0
Jan Hodinář 1 1 2 0 0
Jakub Holý 0 0 0 -1 0
Matěj Houdek 0 1 1 1 0
Martin Jánský 1 0 1 2 0
Jonáš Kanta 0 0 0 0 0
Matěj Korčák 1 1 2 2 2
Marcel Marcel 1 0 1 2 14
Aleš Matoušek 0 0 0 1 0
Adam Páník 0 2 2 1 0
Marek Soukup 0 1 1 2 0
Dominik Soukup 1 1 2 0 0
Milan Steinbrücker 0 0 0 -1 0
Jakub Šiler 0 1 1 0 0
David Špaček 0 0 0 0 0
Tomáš Václavík 0 1 1 1 4

komentář

Domácí hokejisté do nové sezóny vletěli ve velkém stylu. Již ve druhé minutě vybojoval Marcel Marcel v rohu puk, ten následně předal na pravý kruh Matěji Korčákovi, který se ještě neunáhlil, přihrál volnému Martinu Jánskému, ten ovšem trefil jen pravou tyč. Plzeň v úvodu Spartu k ničemu nepustila, navíc ve třetí minutě dostala první možnost přesilové hry. A tu také Škodovka využila. Petr Hauser našel na ose hřiště volného Matěje Korčáka, kterému sice první rána ještě nevyšla, ale napodruhé už trefil poodkrytou část klece. 1:0. Sparta si první střelu na bránu připsala až v páté minutě, to pozornost Bočana vyzkoušel střelou zápěstím Ludvík, ale střela neměla velké gólové parametry. V sedmé minutě vystihl Jan Krupička přihrávku Dominika Soukupa, hostující hráč si nabruslil až před brankáře, ale střelou na vyrážečku nepochodil. Stejný hráč mířil na Bočana i o půl minuty později a i tentokrát si vylámal zuby na plzeňském brankáři. Hra se opět přesunula na druhou stranu, kde Michael Hrabal předvedl skvělý zákrok. V situaci dvou na jednoho našel Steinbrücker před brankou Jakuba Holého, kterého fantasticky Hrabal i s pomocí tyčí vychytal. O minutu později se už ale domácí přeci jen radovali. K puku se dostal na modré čáře Martin Jánský, jehož střela skončila až za zády brankáře Hrabala. 2:0. Sparta mohla následně snížit na rozdíl jediné branky, když dostala dvě přesilové hry krátce za sebou, ale v nich si vedla prach bídně. Navíc domácí Jakub Holý ujel v oslabení sám na brankáře, ale střelou mezi betony Hrabala nepřekonal. Více toho už úvodní dvacetiminutovka nenabídla a tak spokojenější odcházeli do kabin plzeňští indiáni. 

Plzeň do druhé části hry vstoupila stejně aktivně, už po pár vteřinách mohl navýšit skóre Jakub Šiler, ale střela mu nesedla. V páté minutě druhé třetiny se už ale skóre pohnulo. Indiáni dostali k dispozici početní výhodu, na modré čáře dostal nabito Jan Hodinář, který tvrdou ranou propálil vše co mu stálo v cestě. 3:0. Další velkou šanci dostal Adam Páník, který zůstal nepokrytý mezi kruhy, ale hráč s indiánem na prsou poslal puk nad branku. Ve 28. minutě si vzal ve středním pásmu puk Marcel Marcel, na modré čáře se vyhnul dvou bránícím hráčům a následnou střelou pod horní tyčku nedal šanci ani brankáři Hrabalovi 4:0. Nepopulárního "bůra" zasadil Spartě o dvě minuty později Dominik Soukup. Toho našel před brankou volného Tomáš Václavík a plzeňský šikula poslal puk přesně mezi betony. 5:0. To už bylo na brankáře Hrabala příliš a tak své místo přenechal Janu Dlouhému. Krátce za polovinou utkání mohli hosté snížit, z přečíslení dvou na jednoho pálil Andrej Adamec, plzeňský brankář puk zastavil reflexně betonem. Hráči z hlavního města následně dostali k dispozici 26 vteřin přesilové hry pět na tři, ale v té se prakticky nedostali ani ke střele. Krátce po jejím skončení dostal zpětnou přihrávku Adam Mácha, ten ovšem z vrcholu pravého kruhu trefil jen levou tyč. Poslední dobrou příležitost před odchodem do šaten měl Aleš Matoušek, ale trefil jen brankáře Dlouhého do hrudi.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval tvrdou střelou sparťanský Adam Mácha, ale plzeňský brankář ji chytil jakoby nic. Na druhé straně mohl domácí náskok navýšit Matěj Korčák, který dorážel střelu z předbrankového prostoru, ale Jan Dlouhý i s velkou dávkou štěstí také zůstal nadále nepřekonán. To platilo i po akci kapitána Marcela, jenž se opět dostal ze středního pásma až před brankáře, ale bekhendovou kličkou tentokrát nebyl úspěšný. První branku nedal Sparty nedal ani Jakub Zembol, který pálil v situaci dvou na jednoho po přihrávce Vitoucha nepřesně. Když už se zdálo, že se utkání jen dohraje, přišel pro domácí menší šok. David Senčák našel před brankou volného Sebastiána Holla, který bekhendem procpal puk mezi betony do sítě. 5:1. A to nebylo vše. O minutu později našel Adam Mácha před brankou Otu Theimara, který střelou zápěstím přidal druhou branky Sparty. 5:2. Tři minuty před koncem dohrál nevybíravě Filip Ducháč u mantinelu Aleše Matouška, ale dle rozhodčích čistým způsobem. Tahle situace uvolnila emoce a do zbytku utkání bylo vidět spoustu zákroků. To ovšem nemohlo nic změnit na plzeňském vítězství, navíc v poslední minutě našel Jakub Šiler před brankou Petra Hausera, který trefil přesně šibenici a dal výsledku definitivní podobu. 6:2.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "První zápas, navíc se Spartou, která je velice těžký soupeř. Vstoupili jsme dobře do utkání, první třetina byla velmi dobrá, hráli jsme aktivně, což po hráčích chceme. Nedávali jsme soupeři žádný prostor, navíc nám tam napadaly nějaké branky. Když jsme vedli 5:0, tak kluci zápas trošku podcenili, tvořili zbytečné chyby. Na tom musíme zapracovat, aby se příště neopakovaly. Celkově to hodnotím jako povedený vstup do soutěže."

Darek Stránský (HC Sparta Praha): "Z naší strany nepovedený zápas. Domácí hráli velice dobře, ale my jsme dneska působili takovým zakřiknutým dojmem, nevím z jakého důvodu. Nebyli jsme důrazní v osobních soubojích a soupeř nás hlavně ve druhé třetině jasně přehrál. Vypracovali si jednoznačný náskok a my jsme potom už měli v plánu ve třetí třetině jen utkání dohrát s lepším pocitem, což se povedlo, ale nemění to nic na tom, že nás Plzeň dnes zaslouženě porazila."