DOR: PLZ - HKM 2:4

Dorost vedl o dvě branky, přesto ze zápasu s Mountfieldem nemá ani bod

Plzeň - První část sezóny je minulostí. Na úvod druhého dějství zavítal do LOGSPEED CZ Arény hradecký Mountfield. Souboj dvou vítězů skupin rozehráli lépe plzeňští, vedli 2:0. Nicméně hosté díky čtyřem brankám skóre zcela otočili a z Plzně si odvezli cenné tři body.

HC Škoda Plzeň - Mountfield HK

2:4
2:0, 0:2, 0:2

Branky a nahrávky: 4. Šiler (Jánský, M. Soukup), 20. D. Soukup (Holý, Dáňa) – 25. Ma. Beneš (Giesl), 40. Giesl (Pajer, Budina), 48. Giesl (Novotný, Jerman), 60. Pajer (Mi. Beneš, Budina)

Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:4

Rozhodčí: Martin Němec – Josef Zimmermann, Lukáš Matys

vyloučení
7:6
Využití
0:1
V Oslabení
1:0
střely na branku
28:24
Diváci
63

HC Škoda Plzeň

Bočan (Lokajíček) – S. Schindler, Houdek, Kanta, M. Matoušek, Hodinář, Jánský – Steinbrücker, Šiler, Dáňa (C), Hauser, D. Soukup (A), M. Soukup, A. Matoušek, N. Schindler, Kreuzman, Holý (A)

Mountfield HK

Tichý (Žalčík) – Táborský, Beran, Boukal, Havlíček (C), Pelda, Jerman – Giesl, Budina (A), Pajer, Jirků, Ma. Beneš, Novotný, Souček, Brožek, Mi. Beneš (A)

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
David Bočan 60 23 3 20 86,96 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Josef Dáňa 0 1 1 0 0
Petr Hauser 0 0 0 -2 0
Jan Hodinář 0 0 0 -2 0
Jakub Holý 0 1 1 0 4
Matěj Houdek 0 0 0 -2 2
Martin Jánský 0 1 1 1 2
Jonáš Kanta 0 0 0 0 0
Jaroslav Kreuzman 0 0 0 0 0
Michal Matoušek 0 0 0 2 0
Aleš Matoušek 0 0 0 0 0
Samuel Schindler 0 0 0 0 0
Nicolas Schindler 0 0 0 -1 0
Marek Soukup 0 1 1 -1 0
Dominik Soukup 1 0 1 -1 0
Milan Steinbrücker 0 0 0 0 4
Jakub Šiler 1 0 1 -1 0

komentář

Zápas začal pěkně zostra, hned po půl minutě pálil hostující obránce Boukal, ale Bočan se překvapit nenechal. Další akci si hosté mohli vypracovat v početní výhodě, avšak byl to sám Hradec, kdo inkasoval jako první. Ve vlastním oslabení si puk na osu hřiště navedl Jakub Šiler, aby ho záhy poslal přímo do levého horního rohu. Mountfield odpověděl ránou Matěje Peldy, domácí brankář byl opět na svém místě. Následně se před domácími otevřela obrovská příležitost ke skórování. Dva fauly krátce za sobě znamenaly dlouhou přesilovou hru pět na tři. V té měl největší příležitost autor první trefy Šiler, nicméně hosté jeho pokus stačili před prázdnou bránou ztečovat mimo klec. Lépe si nevedl ani Jakub Holý, jenž se dostal do samostatného úniku, svou ránu ale namířil jen do připraveného brankáře Tichého. Podobnou akcí se prezentoval na opačném koutu Matěj Havlíček, ten se prodral až před gólmana, ale na pořádné zakončení už mu nezbylo příliš prostoru. Hosté nevyrovnali ani po následných dvou přesilových her krátce po sobě. A tak si vzali slovo opět domácí. Nejprve dobrou šancí pohrdl Marek Soukup, avšak v poslední minutě se jeho jmenovec Dominik Soukup prokličkoval až před gólmana, kterého prostřelil mezi betony.

Druhé dějství odšpuntoval střelou Lukáš Pajer, domácí brankář stále držel nulu. Vzápětí se hostům podařilo ubránit další oslabení. Navrátilec z trestné lavice Matěj Beneš poté dostal puk před branku, odkud poprvé v utkání propálil Bočana. Vstřelená branka dodala hostům více sebevědomí a utkání bylo zcela vyrovnané. Zápas byl velmi bohatý na vyloučení, po dalším z nich měl dobrou šanci v oslabení opět Jakub Šiler, plzeňský útočník po hezké stahovačce rychle vystřelil, do černého však nezamířil. V polovině utkání dvakrát po sobě zkusil své štěstí od modré čáry Marek Pelda, Bočan ač s problémy držel své mužstvo. Vyrovnat mohl o pár chvil později Matyáš Budina, jenž dostal spoustu prostoru, nicméně betony domácího gólmana sklaply včas. Další chybu indiánů už ale hosté potrestali. V poslední minutě zůstali před Bočanem dva volní hráči, Pajer přihrál Matěji Gieslovi, který už měl snadnou práci. Po čtyřiceti minutách tak svítilo na kostce vyrovnané skóre.

Poslední dvacetiminutovka začala velmi opatrně, bylo znát, že ani jedno z mužstev nechce udělat zbytečnou chybu. Jako první zahrozili hosté, ale ostrou ránu od modré čáry vykryl Bočan. Ten si poradil i s ránou Novotného ve vlastním oslabení. Plzeň reagovala šancí Milana Steinbrückera, ten ovšem po zpětné přihrávce od zadního mantinelu trefil jen boční síť. Misky vah se nakonec překlopily na hostující stranu, v početní výhodě vystřelil z ostrého úhlu Matěj Giesl a trefil se přesně do šibenice. Škodovka mohl opět srovnat krok, Jakub Šiler byl držen v samostatném úniku a hlavní rozhodčí i hned zkřížil ruce nad hlavou. K nařízenému nájezdu se rozjel Dominik Soukup, ale střelou mezi betony se neprosadil. Krátce na to si puk vzal opět Šiler, ale bekhendem jen pozdravil Tichého. Náskok Východočechů mohl zdvojnásobit Matěj Beneš, který se dostal za záda obránců, ale ruským nájezdem Bočana nepřekvapil. Čas nicméně ubíhal velmi rychle, v závěru to domácí zkusili v šesti, ale tentokrát risk neznamenal zisk. Osm vteřin před koncem Lukáš Pajer dovezl kotouč do opuštěné klece, čímž dal razítko na výhře z východu Čech.

Ohlasy trenérů

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Zápas jak jsme předvídali, nyní už to budou jen těžké zápasy. My sice máme trošku marodku, skládáme tým jak se dá. Začali jsme dobře, dostali jsme se do vedení 2:0, nicméně v kabině jsme upozorňovali kluky, že je před námi ještě těžkých čtyřicet minut. Paradoxně ve druhé třetině jsme přežili nějaké oslabení a díky našim přesilovým hrám, které jsme neproměnili, jsme se dostali do menšího útlumu. Soupeř nás zkušeně potrestal a ve třetí třetině už to byl vabank. Druhá a třetí třetina z naší strany nebyla vůbec dobrá. Góly, které jsme inkasovaly, byli výsledkem individuálních chyb našich hráčů. Kluci musí do dalších zápasů o hodně víc přidat a začít plnit věci, které po nich chceme."

Martin Štohanzl (Mountfield HK): "Dneska jsme sehráli první utkání nadstavby, bylo to velmi těžké utkání. K vidění byl parádní hokej, na obou stranách sice chybělo pár hráčů, ale to těžkosti zápasu neubralo. Plzeň do zápasu vstoupila daleko lépe než my, nám se první třetina vůbec nepovedla, byli jsme všude pozdě a zaslouženě jsme prohrávali o dvě branky. Museli jsme si o přestávce k tomu v kabině něco povědět, změnit styl hry, nebýt ustrašení a hrát hokej, který nás zdobil celou základní část. Ve druhé třetině jsme se vrátili do zápasu tím, že jsme do utkání dostali více černé práce, která nám tam předtím chyběla. Těsně před koncem druhé periody se nám podařilo i vyrovnat a ve třetí třetině jsme výsledek dokázali přetočit na naší stranu. Dneska týmu patří velká pochvala."