DOR: MHK - PLZ 5:1

Dorost i podruhé v sezóně prohrál s Mountfieldem

Hradec Králové - Souboj druhého celku se třetím, to byl tahák kola dorostenecké ELIOD extraligy. Plzeň, kdyby vyhrála, vystřídala by domácí mužstvo na druhém místě, nicméně ti zápas ovládli a po jasné výhře odskočili na šest bodů.

Mountfield HK - HC Škoda Plzeň

5:1
3:1, 2:0, 0:0

Branky a nahrávky: 8. Novotný (Boukal, Táborský), 8. Moravec (Pelda), 19. Pinkas (Michal Beneš, Budina), 25. Pinkas (Matěj Beneš), 32. Moravec (Pelda, Matěj Beneš) – 9. Hauser (Marek Soukup)

Průběh utkání: 0:0, 2:0, 2:1, 5:1

Vyšší tresty: Herman (HKM) - 5 min + DKO (Naražení zezadu)

Rozhodčí: Martin Kratochvíl – Ondřej Bohuněk, Tomáš Jiruška

vyloučení
8:6
Využití
0:0
střely na branku
29:33
Diváci
111

Mountfield HK

Tichý (Lequin) – Táborský, Beran, Boukal, Havlíček (C), Pelda, Jerman, Pinkas – Giesl, Budina, Jirků, Matěj Beneš (A), Novotný, Souček, Koblížek, Brožek, Moravec, Michal Beneš (A)

HC Škoda Plzeň

Lokajíček (21. Bočan) – S. Schindler, Houdek, Hodinář, Špaček (A), Páník, Jánský – Steinbrücker, Šiler, Dáňa (C), Hauser, D. Soukup (A), Korčák, M. Soukup, N. Schindler, Kreuzman, Holý

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
David Bočan 40 17 2 15 88,24 0
Jan Lokajíček 20 12 3 9 75,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Josef Dáňa 0 0 0 -2 0
Petr Hauser 1 0 1 0 0
Jan Hodinář 0 0 0 -2 0
Jakub Holý 0 0 0 -2 0
Matěj Houdek 0 0 0 -3 0
Martin Jánský 0 0 0 0 0
Matěj Korčák 0 0 0 -2 4
Jaroslav Kreuzman 0 0 0 -1 0
Adam Páník 0 0 0 -1 0
Samuel Schindler 0 0 0 0 0
Nicolas Schindler 0 0 0 -1 0
Marek Soukup 0 1 1 0 0
Dominik Soukup 0 0 0 -3 0
Milan Steinbrücker 0 0 0 -1 0
Jakub Šiler 0 0 0 0 2
David Špaček 0 0 0 -2 6

komentář

Utkání začalo opatrně. První vážnější šanci měl na konci šesté minuty Jakub Šiler, jenomže z pravého kruhu jen nechal vyniknout domácího brankáře. Zato Mountfield svou šancí nepohrdl. Matěj Novotný si na levé straně hřiště nabruslil až před brankáře Lokajíčka, kterého překonal přesnou ranou. Uběhlo pouhých třicet vteřin a náskok Východočechů už byl dvojnásobný, do černého zamířil Petr Moravec. Střelecké hody pokračovaly, za dalších dvacet jedna sekund se opět měnil stav. Na plzeňské straně napřáhl Petr Hauser a náskok domácích byl pouze jednobrankový. Plzeň měla šanci vyrovnat, nicméně z následné přesilové hry nezapršelo. Krátce po jejím skončení ujížděl sám na Lokajíčka Brožek, ale v nejméně vhodný moment mu puk přeskočil hokejku. Další rána Moravce propadla plzeňskému brankáři za svá záda, leč než puk stačil překročit brankovou čáru, tak obránce indiánů puk odpálil. Dvě minuty před koncem úvodní periody vystřelil od modré čáry Matěj Pinkas a ten tvrdou ranou vrátil lvům dvoubrankový polštář. 

Do druhé třetiny nastoupil v plzeňském brankovišti místo Lokajíčka Bočan. Hosté mohli opět zdramatizovat utkání, k dispozici dostali dlouhou početní výhodu o dva muže. Nejprve se prudkou ránou prezentoval Josef Dáňa, ovšem na gólmana Tichého si nepřišel. To se povedlo podruhé v zápase Petrovi Hauserovi, avšak nejproduktivnější hráč extraligy nyní orazítkoval pouze tyč. A hosty to mohlo mrzet o to víc, když už při rovnovážném stavu Beneš vyhrál buly přímo na hůl Matěje Pinkase, který puk poslal pod horní tyčku. Domácí byli stále při chuti, krátce za polovinou utkání si sjel mezi kruhy Petr Moravec a střelou zápěstím vstřelil pátou branku Mountfieldu. Další zajímavé věci se událi na konci druhé třetiny. Napřed Jakub Šiler nedokázal snížit, poté co ujížděl sám na Tichého, vzápětí se ostrým zákrokem uvedl Jakub Herman, jenž za nevybíravý faul dostal pět minut plus do konce zápasu. 

Zkraje poslední dvacetiminutovky měla Škodovka dlouhou početní výhodu, ale nevyužila jí, čímž se utkání zřejmě rozhodlo. Ba navíc, Giels při hře v pěti na obou stranách dostal výborný pas mezi kruhy, ale Bočan předvedl skvělý zákrok lapačkou. Utkání se prakticky jen dohrávalo, šancí ubývalo. Za zmínku stojí pokus Brožka, jenž se v oslabení dostal až před Bočana, toho ovšem střelou nepřekonal. Poslední šanci zápasu měli opět domácí, před Budinou se objevila zcela prázdná hostující svatyně, avšak domácí hráč nedokázal zkrotit neposedný kotouč a skóre se již nezměnilo. Hradec Králové díky tříbodové výhře odskočil právě Západočechům na šest bodů. Škodovka má ovšem oproti Mountfieldu stále jeden zápas k dobru. 

Ohlasy trenérů

Jiří Janoušek (Mountfield HK): "V úvodu zápasu bylo znát, že se hraje duel po delší pauze. Myslím si, že od osmé minuty první třetiny jsme hráli velmi slušně. Jak v obranném, tak útočném pásmu jsme byli silní na kotouči. V úvodu měla Plzeň tři čtyři náznaky šancí, tam nás podržel Kuba Tichý, dal nám klid na hokejky. Prvním gólem a poté rychlým druhým jsme získali jistotu a hráli dobrý hokej. Zaslouženě jsme dneska 5:1 vyhráli, mužstvu patří za tento zápas dík."

Petr Kořínek (HC Škoda Plzeň): "Dostali jsme lekci v produktivitě. Myslím si, že jsme měli spoustu šancí, několik přesilovek... Bohužel jsme byli neproduktivní, řešili věci velmi špatně. Šance jsme si vytvářeli, ale soupeř nás z minima potrestal. Třetí třetina se už jen dohrávala, protože stav 5:1 byl hodně složitý. Musím pogratulovat soupeři, protože v produktivitě nás předčil. My si musíme zase sednout na zem a zlepšit koncovku, protože ta byla v dnešním utkání žalostná."