PLZ - VIT 6:3

PLZ - VIT 6:3 - Tři body zůstávají doma! Indiáni přehráli Vítkovice

V pátek doma s Brnem, už v sobotu pak Plzeňané na domácím ledě přivítali Vítkovice. Po velkém boji nakonec Západočeši v každé třetině dvakrát úřadovali, proto se mohou radovat z výhry 6:3.

HC Škoda Plzeň - HC Vítkovice Ridera

6:3
2:1, 2:0, 2:2

Branky a nahrávky: 3. Kodýtek (Jiříček, Vráblík), 6. Kracík (P. Musil), 24. Stach (Gulaš, Kracík), 31. Kodýtek (Stach, Vráblík), 56. Kantner (Pour), 60. Čerešňák – 16. Marosz (Polášek), 41. Schleiss (Lakatoš), 45. Marosz (Dej). Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:3, 6:3

Vyšší tresty: Schleiss (VIT) 10 min

Rozhodčí: Pešina, Šindel – Šimánek, Zíka

vyloučení
6:4
Využití
2:0
V Oslabení
1:1
střely na branku
32:40
Zblokované střely
13:9
Hity
7:9
Vhazování
42:24
Diváci
hráno bez

HC Škoda Plzeň

Pavlát (Frodl) – L. Kaňák, Čerešňák, Lang, Stříteský, Vráblík, Jiříček, Kvasnička – Suchý, Mertl (A), Gulaš (C) – P. Musil, Kracík, Malát – Pour, Stach, Kantner – Straka (A), Kodýtek, Eberle

HC Vítkovice Ridera

Dolejš (Mi. Svoboda) – Štencel, R. Polák (C), L. Kovář, Polášek, Trška, R. Černý, Koch – Schleiss (A), Hruška (A), Lakatoš – Dej, Marosz, Šišovský – Dočekal, J. Mikyska, Mallet – Lednický, Werbik, Bernovský

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Dominik Pavlát 60 39 3 36 92,31 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Peter Čerešňák 1 0 1 1 0
Jan Eberle 0 0 0 0 0
Milan Gulaš 0 1 1 -2 0
David Jiříček 0 1 1 1 0
Lukáš Kaňák 0 0 0 1 0
Matyáš Kantner 1 0 1 1 2
Petr Kodýtek 2 0 2 0 2
Jaroslav Kracík 1 1 2 1 0
David Kvasnička 0 0 0 1 0
Viktor Lang 0 0 0 -1 2
Sebastián Malát 0 0 0 1 0
Tomáš Mertl 0 0 0 0 0
Pavel Musil 0 1 1 1 0
Jakub Pour 0 1 1 1 0
David Stach 1 1 2 -1 2
Petr Straka 0 0 0 0 0
Matěj Stříteský 0 0 0 -1 0
Filip Suchý 0 0 0 -1 2
Roman Vráblík 0 2 2 1 2

komentář

Indiáni do druhého utkání ve dvou dnech vlétli. Od úvodního buly měli v mači proti Vítkovicím skvělý pohyb, díky kterému si v útočném pásmu vytvářeli souvislejší tlak. Rychlý brejk nejprve nevyšel Kantnerovi, ale domácí si alespoň vybojovali buly před bránou Daniela Dolejše, gólmana hostí. Po vhazování si kompletní formace Plzně vybojovala puk, od modré čáry ho k bráně Ostravanů nahodil narozeninový oslavenec David Jiříček. Jeho střelu nadvakrát do sítě procpal poctivý Petr Kodýtek, indiáni tak od třetí minuty vedli. Už o dvě minuty později pro ně bylo ještě veseleji. Druhá útočná lajna Škodovky se neodbytně usadili v útočném pásmu, po několika pasech si kotouč vzal do své správy Pavel Musil a přihrál ho skrz brankoviště na Jaroslava Kracíka. Ten neomylně trefil odkrytou síť za zády Dolejše. Vítkovičtí trenéři si po této trefě vyžádali trenérskou výzvu kvůli údajnému postavení hráče v brankovišti. Rozhodčí ale na plzeňské akci neshledali nic, co by odporovalo pravidlům, a tak se Západočeši regulérně dostali do vedení 2:0. 

Následně byl na dvě minuty poslán na trestnou lavici domácí Viktor Lang, Vítkovice tak mohly rychle zkorigovat skóre. Přesilovku hosté ale nevyužili, indiáni se ubránili bez větších problémů. Několik zákroků na rozehřátí si připsal gólman Dominik Pavlát, který se v probíhající sezóně podruhé postavil do plzeňské brány, poprvé to pak bylo doma. Strážce domácí svatyně kapituloval až v šestnácté minutě. Ihned po buly v útočném pásmu střílel obránce Polášek, jeho nahození bylo jemně tečované, tak Pavlát musel kotouč vyrazit před sebe betonem. Tam už číhal osamocený Rostislav Marosz, který nadvakrát propasíroval puk do brány. Vítkovice snížily, ale v závěru třetiny mohly inkasovat potřetí. Milan Gulaš to zkusil nepříjemně bekhendem z mezikruží, po něm střílel i od modré Stříteský, ale Dolejš již další kotouč do své brány nepustil.

Do prostřední třetiny základní hrací doby vstoupily Vítkovice nedisciplinovaně. V krátkém sledu šli hosté dvakrát na trestnou lavici, domácí si tak mohli zahrát přesilovku pět na tři. Tu Petr Kodýtek nejprve nevyužil, protože se Dolejš rychle přesunul proti jeho střele z bezprostřední blízkosti. Poté už se indiáni v klasické početní výhodě prosadili. David Stach zastoupil v přesilovkovém komandu Pavla Musila, který kvůli zranění opustil arénu na nosítkách. A právě Stach stál na pravém místě, aby do prázdné brány dorazil bombu Milana Gulaše, Západočeši tak vedli znovu o dva góly. O chvilku později si Kracík parádně vyměnil puk s Kantnerem, ale druhý jmenovaný svou druhou letošní trefu nepřidal, střelu z mezikruží lapil Dolejš.

Až krátce po polovině duelu se indiáni opět radovali. A znovu v přesilové hře. Ta už pomalu končila, když domácí rychle přejeli do útočného pásma, Vráblík našel na pravé straně Stacha, jenž křižnou přihrávkou oslovil Petra Kodýtka. I on pálil do odkryté brány, přidal tak svůj druhý zásah, Plzeňští vedli 4:1. Následně se po hodně nepřehledné situaci radovali na druhé straně i Vítkovičtí. Štencel pálil, okolo brankoviště se pohyboval i Marosz, ale po konzultaci s videem gól hostí uznán nebyl. Poté to ještě zkoušeli Pour s Gulašem, nicméně po druhé třetině šli do kabin s vedením o tři trefy domácí.

V samém úvodu třetí třetiny dokázali Vítkoviští snížit na rozdíl dvou tref. Před bránu si najel útočník Jan Schleiss, obdržel přihrávku, která šla zpoza klece, a šikovně zamířil přesně pod břevno. Pavlát tak podruhé v duelu kapituloval. Následně hráli domácí přesilovku, ale hostující tým se dostal dopředu v rychlém brejku. Rostislav Marosz vypálil, Pavlát vyrazil kotouč před sebe, a tak ho hostující útočník rychle dojel a doklepl do sítě. V oslabení tak Ostravané snížili na 3:4. Větší klid po velkém boji ve třetí části přidal indiánům čtyři minuty před koncem základní hrací doby Matyáš Kantner. Ten si vzal kotouč ve středním pásmu, najel si neohroženě mezi kruhy a střelou švihem nedal Dolejšovi šanci. Následně ujel v oslabení Jan Eberle, toho však hostující Dolejš dokázal vychytat. Vítkovice krátce před koncem duelu odvolaly gólmana Dolejše, do prázdné brány pečetil výhru Plzně 6:3 Peter Čerešňák!

Ohlasy trenérů

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "Velice slušné dvě třetiny z naší strany. Oproti včerejšímu zápasu jsme měli ve hře lepší pohyb, kontrolovali jsme puk a po právu jsme šli do vedení. Vstup do třetí třetiny a hned jsme dostali po minutě gól, následně jsme inkasovali ve vlastní přesilové hře a z utkání bylo drama. Naše výkonost je taková křehká, dnešní zápas jsme si měli zkušeněji pohlídat. Dostal nás z toho až gól Matyáše Kantnera na 5:3, který byl hodně důležitý."

Mojmír Trličík (HC Vítkovice Ridera): "My jsme měli špatných prvních pět minut v utkání, kdy jsme hráli velice špatně a inkasovali jsme dva góly. Následně jsme to herně srovnali, brankou jsme se dostali na kontakt a ve druhé třetině jsme mohli i srovnat. Plzeň se vrátila do hry našimi třemi fauly krátce po sobě, dvě početní výhody využila a v prostřední části naprosto dominovala. Před třetí periodou jsme věřili, že i manko tří branek se dá dohnat. Opět jsme se dostali až na rozdíl jediné trefy. Na spadnutí bylo i vyrovnání, bohužel se to nepodařilo a Plzeň z brejku a gólem do prázdné brány pak rozhodla."