ZLN - PLZ 7:2 - Obránci nechali Málka na holičkách

Hokejisté Lasselsbergeru začali semifinále podobně jako čtvrtfinále - vysokou porážkou na ledě soupeře. Zápas přitom měli rozehraný dobře - už ve 2.minutě napřáhl za modrou Vostřák a Murína tvrdou střelou pod břevno zaskočil. Pak se ale rozjela domácí mašina - Medvědi do konce třetiny otočili na 2:1 a třemi góly během pěti minut ve druhé třetině zápas rozhodli. Před sirénou se ještě prosadil individuální akcí Josef Straka, to ale bylo ze strany Plzně vše. Ve 49.minutě vyhnal Okál Málka střelou mezi betony na střídačku a mladíka Freylacha v brance Lasselsbergeru při jeho extraligové premiéře čtyři minuty poté "pokřtil" Veselý. Roman Málek tak stále čeká na první výhru na zlínském ledě v životě a ani výsledky Plzně v této sezóně na stadionu Luďka Čajky nejsou právě lichotivé - 3:0, 5:0 a 7:2 z pohledu Medvědů.

PSG Berani Zlín - HC Škoda Plzeň

7:2
2:1, 3:1, 2:0

Branky a nahrávky: 10. Macholda (Tesařík, Barinka), 15. Barinka (Jenáček, M. Hlinka), 31. Balaštík (M. Hamrlík, Leška), 35. M. Okál, 36. Barinka (Tesařík, Jenáček), 49. M. Okál (D. Nosek, Zubíček), 53. Veselý (Balaštík) - 2. Vostřák (Mazanec, Michal Straka), 38. J. Straka (Michal Straka, Andrašovský). Rozhodčí: Bolina, Homola - Český, Kostka. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. Diváci: 5376. Stav série: 1:0.

PSG Berani Zlín

Murín - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, Macholda, D. Nosek, Zubíček - Balaštík, Leška, Veselý - Barinka, M. Hlinka, Jenáček - M. Okál, Vlach, Kapusta, od 44. navíc Weissmann, Martin Čech I, Záhorovský. Trenéři: Bokroš, Stuchlík.

HC Škoda Plzeň

Málek (49. Freylach) - Nedoma, Krajíček, Dobroň, Mazanec, Cartelli, M. Výborný - M. Dvořák, Špaňhel, Kracík - Vostřák, Michal Straka, Matějovský - Paroulek, J. Straka, Andrašovský, od 33. navíc Šaffer, od 36. navíc Švík, Důras, od 41. navíc Jaroslav Polák. Trenéři: Přerost, Kučera.

Statistiky nejsou k dispozici.

komentář

Darek Štalmach - Plzeňští hráči si z úvodního zápasu semifinálové série odnesli těžký debakl v podobě sedmi branek v jejich síti. Oproti vyhecované sérii s Pardubicemi zápas vypadal, jako by do něj naskočilo zcela jiné mužstvo. Západočeši byli všude o krok později, naprostá absence jakéhokoliv napadání dovolovala domácím v poklidu zakládat další a další útočné akce, které udržovaly Romana Málka v neustálé pohotovosti.

První čtyři písmena abecedy mohou symbolizovat největší rozdíly mezi oběma kluby. Agresivita, Bruslení, Cílevědomost, Důraz. Zlínští hráči všechny tyto atributy splňovali, hosté po nich jen neduživě pokukovali. A přitom jim od samého začátku hrálo vše do karet. Pouhých jedenašedesát vteřin napočítala časomíra na zlínském stadiónu Luďka Čajky od začátku utkání, když se na modré čáře napřáhl ke střele Pavel Vostřák. Jeho projektil se zastavil až v síti za zády zlínského brankáře Murína a plzeňští fanoušci jásali.

Vostřákova branka však byla jen jedním z mála světlých okamžiků plzeňských hokejistů v tomto zápase. Ševce inkasovaný gól nepoložil. Důsledným forčekingem rušili rozehrávku hostujících hráčů a jejich snaha o střelbu z každé pozice vyvolávala před Málkovou brankou nebezpečné závary. Plzeňští hráči spoléhali spíše na rychlé protiútoky a individuální akce, které se snažili zakončovat z bezprostřední blízkosti Murínovy svatyně. Jejich taktika jim však vycházela jen ojediněle. V polovině šesté minuty se tak mohli prosadit Martin Paroulek s Dušanem Andrašovským, o tři minuty později zlínský brankář jen se štěstím odvracel Paroulkův pokus o dorážku, s nímž by se plzeňský útočník mohl úspěšně ucházet o angažmá v profesionální baseballové lize.

První vážnější šance domácích přišla až na začátku desáté minuty. Ustupující obranné řady Západočechů využil Macholda, jeho pokus Romanu Málkovi proskočil mezi betony a mířil k brankové čáře. Tam však zaskočil pozorný Josef Straka, jenž odpálil nebezpečný touš pryč z brankoviště. Nebezpečná situace však ještě neměla konec. Za napadení střílejícího Macholdy byl vyloučen Dušan Andrašovský a domácím stačilo pouhých čtyřiatřicet vteřin ke srovnání skóre. Faul na vlastní osobu potrestal střelou od modré právě Macholda a jeho pokus naznačil průběh dalšího zápasu.

Domácí hráči stříleli branky jako podle kopíráku. Na překonání Romana Málka našli dva způsoby, které bohatě využili. Rychlou střelu zápěstím od modré čáry, kterou se útočníci snažili tečovat doplňovala důsledná práce před brankovištěm, kde jako supi kroužili moravští útočníci, čekající na odražené puky. A jejich snaha byla odměněna. Díky důslednosti před brankou vsítil třetí gól po Hamrlíkově střele od modré Balaštík, pátý zářez přidal stejným způsobem po Tesaříkově výzvě Barinka.

Díry v plzeňské obraně dostávaly fanoušky Hamé do varu. Po samostatném úniku se v deváté minutě závěrečného dějství prosadil střelou mezi Málkovy betony Okál, který tak zaznamenal již druhý úspěch večera. Poprvé se radoval pět minut před koncem prostřední části, kdy se jeho přihrávka odrazila od Andrašovského nohy přímo za záda překvapeného Málka.

Druhý Okálův úspěch poslal plzeňskou jedničku předčasně na střídačku. Šest branek za děravou obranou bylo na Romana Málka moc. A není se čemu divit. Při zlínských dorážkách absentující obránce Západočechů mohl zastoupit jednou, možná i dvakrát, ale pokud jeho protivník dostal tolik času, jako například Peter Barinka při druhé brance, nikdo by se nemohl divit, kdyby za mantinelem zmizel podstatně dříve. Jeho nástupce, Jan Freylach, který si dnes odbyl extraligovou premiéru, inkasoval již jen jednou. Při nájezdu dvou hráčů na jednoho jej lišácky prostřelil Ondřej Veselý. Labutí písní hráčů Lasselsbergeru byla osmnáctá minuta druhé třetiny, kdy se v přesilovce prosadil drzým průnikem Josef Straka, avšak za stavu 5:2 bylo o výsledku prakticky rozhodnuto a tak se plzeňští hráči za případným zvratem ani příliš nehrnuli.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Obávali jsme se toho, abychom neinkasovali jako první, ale vývoj se nám podařilo otočit a hráčům můžeme jen poděkovat. Kromě úvodu zápasu jsme byli po dvě třetiny lepším týmem, brankář Murín nás podržel a v klíčových okamžicích měl i dobře postavené tyče. Vysoké vítězství však nechceme přeceňovat, síla Plzně je nesporná."

Jiří Kučera (Plzeň): "Domácí dnes vyhráli zaslouženě. My jsme naopak byli v jakési euforii, z níž se ale musíme rychle vrátit na zem a k hokeji, který nám přináší úspěch. Nebyli jsme dnes dostatečně ukáznění a soupeř nás za to dvakrát potrestal. Málkovi jsme řekli už po čtvrté brance, ať si sám rozhodne, jestli bude chtít zůstat nebo kdy bude chtít střídat. Nechtěli jsme, aby se v brance trápil."