Ani Plzeň Sazka Arénu neudolala

Přesto, že do poloviny zápasu trval bezbrankový stav, odjela nakonec Plzeň z Prahy s třígólovým nášupem. Vítěznou branku si připsal v polovině utkání Tomáš Vlasák, který jako první překonal skvěle chytajícího Tomáše Dubu. Ten po celé utkání držel své spoluhráče ve hře o body, ale jim chybělo štěstí a klid v koncovce. Trestné střílení neproměnil ani Martin Straka, a tak odjížděli západočeši ze Sazka Arény s nulou na kontě vstřelených branek i bodů.

HC Slavia Praha - HC Škoda Plzeň

3:0
0:0, 1:0, 2:0

Branky a nahrávky: 31. Vlasák (Stümpel), 51. Sup (M. Kopecký, Žabka), 59. Antoš (J. Novák). Rozhodčí: Mikula - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:7, navíc Beránek (Slavia) a Michal Straka (Plzeň) oba 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7235.

HC Slavia Praha

Franěk - J. Novák, Kolařík, P. Kadlec, Klouček, Žabka, Graňák, D. Pojkar - Duda, J. Beránek, Sup - Vlasák, Stümpel, Tomica - D. Hruška, Vašíček, Antoš - M. Kopecký, P. Martinec, R. Dlouhý - Sobotka.

HC Škoda Plzeň

Duba - Nedoma, Trnka, M. Výborný, Jindřich, Výtisk, Špaček - Martin Straka, J. Straka, Cibák - Paroulek, Kracík, Matějovský - Adamský, Michal Straka, D. Pospíšil - F. Mrázek, Kraft, Důras.

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 59 37 2 35 94,59 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Martin Cibák 0 0 0 -1 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Milan Kraft 0 0 0 -1 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 2
František Mrázek 0 0 0 -1 2
Milan Nedoma 0 0 0 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 -1 0
Michal Straka 0 0 0 0 12
Martin Straka 0 0 0 -2 0
Josef Straka 0 0 0 -1 2
Jaroslav Špaček 0 0 0 -1 2
Pavel Trnka 0 0 0 -1 2
Martin Výborný 0 0 0 -1 0
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Plzeň, kterou do Sazka Areny přijela podpořit téměř polovina ze 7235 diváků, se od úvodu do Slavie zakousla a neznalý fanoušek by si mohl udělat úsudek, že je domácím týmem. V první slibné šanci se ocitl ve 2. minutě Pospíšil, který s pomocí clonícího spoluhráče zkoušel překvapit z úhlu Petra Fraňka. O chvíli později na druhé straně vypálil tvrdě Boris Žabka a po ne úplně jistém zákroku Duby puk jen těsně minul branku. Plzeňané pak Slavii dostali na několik minut pod tlak a gólman domácích si na nedostatek práce rozhodně nemohl stěžovat. V 11. minutě se po Graňákově příležitosti dostal do rychlého protiútoku Cibák a najednou byl zcela sám před Fraňkem. Zakončit celou akci gólem však nedokázal. Vzápětí si hosté mohli zahrát přesilovku, poté co byl potrestán Milan Antoš. Oslabení Slavia přestála bez úhony a ve 14. minutě mohla jít do vedení. Hruška po vhazování zůstal nepokrytý před Dubou, jenže ten se na hruškách nachytat nenechal. O dvě minuty později se blýskl pohotovým zákrokem proti střele Josefa Straky jeho protějšek. V 19. minutě zůstal po střetu s Graňákovým kolenem ležet na ledě Mrázek a hlavní rozhodčí Mikula ohodnotil faul domácího beka dvěma minutami. Hosté však početní převahu nehráli dlouho, neboť vzápětí si pomohl v rozporu s pravidly Josef Straka.

Zatímco v první části byli aktivnější hosté, druhá třetina patřila svěřencům Vladimíra Růžičky. Ve 21. minutě se dostala do přečíslení dvojice Stümpel - Vlasák, první jmenovaný nakonec volil střelu, která si ovšem cestu za Dubova záda nenašla. O chvíli později bylo rušno před Fraňkem, poté co využil zaváhání domácí obrany hbitý Martin Straka. Plzni dělala problémy především útočná formace Josefa Stümpela. Ve 25. minutě to dokumentovala šance Vlasáka. Mezitím se v hledišti strhla bitka mezi pořadatelskou službou a příznivci hostí, kteří nerespektovali její pokyny. V polovině zápasu přehnal důraz u mantinelu Mrázek a rozhodčí Mikula jeho počínání penalizoval dvouminutovým trestem. Na trestné lavici však seděl pouhou minutu. V čase 30:35 se dostal k vyraženému puku Tomáš Vlasák a střelou do odkryté brány otevřel gólový účet zápasu. Již za minutu ale mohlo být vyrovnáno, když si Franěk Jindřichovu střelu málem srazil za vlastní záda. Ve 35. minutě mohl přidat druhý gól domácích Tomica, kotouč však zůstal ležet v brankovišti a následně ho ukryl Duba do bezpečí. Stav 1:0 platil i po čtyřiceti minutách.

Na začátku třetí dvacetiminutovky se do sebe pustili Vašíček se Špačkem, za což rozhodčí udělil oběma po dvou minutách. Vzápětí vystrašil domácí všudybyl Martin Straka. Ve 44. minutě protáhl Fraňka střelou z pravého kruhu Milan Nedoma, o minutu později vykopnul slávistický brankář pro změnu pokus Josefa Straky. Plzeňané začali svírat Slavii stále těsněji v jejím obranném pásmu, sevření pak mělo znásobit ještě vyloučení Žabky. Slávisté oslabení zvládli a po nedovoleném zákroku Michala Straky na Antoše se jim naskytla stejná výhoda. Přesně v čase 49:00 ale zapomněli na Pospíšila, kterého musel zastavit jen za cenu faulu Josef Stümpel. Ačkoliv se vše stalo těsně za modrou čarou a Pospíšil nebyl úplně osamocen, rozhodčí Mikula k údivu všech nařídil trestné střílení. Navíc za protesty potrestal deseti minutami Josefa Beránka. Exekuce nájezdu se ujal Martin Straka, naštěstí pro domácí nastřelil jen betony Petra Fraňka. A tak přišlo na řadu otřepané "nedáš - dostaneš". V 51. minutě přečíslilo obranu Plzně duo Kopecký, Sup a nejlepšímu střelci Slavie minulé sezóny po ideální přihrávce od svého spoluhráče stačilo trefit jen prázdnou bránu. Na ledě se pak ještě více přiostřilo, z čehož vyplynulo vyloučení Trnky. V přesilovce mohli zasadit soupěři definitivní ránu postupně Kopecký, Kadlec a Stümpel, jenže Duba čaroval. Slavia nepotrestala ani další faul Matějovského, a tak stále naděje hostí žily. Chvíli po návratu bývalého slávisty z trestné lavice měl na holi kontaktní gól Josef Straka. Dvě minuty před koncem si Miroslav Přerost vyžádal oddechový čas a Plzeň to zkusila bez brankáře. Když za zahákování soupeře usedl na trestnou lavici Michal Sup, hráli hosté dokonce v šesti proti čtyřem. Minutu před koncem však dokázal Novákovo vyhození dobruslit Milan Antoš a střelou do prázdné brány definitivně rozhodl o výsledku utkání.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Slavia): "Plzeň nás v úvodu zaskočila, skvěle forčekovala a vytvořila si řadu šancí. My jsme se později zvedli, kluci si dnes hrábli na dno, a v závěru zápas gradoval. K výkonu rozhodčího se dnes vyjadřovat nesmím, takže nebudu. Zítra si o tom trestném střílení můžeme popovídat."

Jiří Kučera (Plzeň): "Zahájili jsme velmi dobře, vytvořili jsme si spoustu šancí a zase jsme nedali góly. V cestě nám ale stál výborný brankář Franěk, který pro nás po celý zápas představoval nepřekonatelnou překážku. Klíčovým momentem bylo pochopitelně naše neproměněné trestné střílení. I přes výsledek 0:3 musím hráčům za nasazení a bojovnost poděkovat."