PLZ - PCE 4:1 - Výhra z Jihlavy potvrzena - zlý sen Pardubických pokračuje!

P l z e ň - Po vyhraném zápase na Vysočině bylo více než sedm tisíc diváků zvědavo, zda Plzeňští potvrdí vítězství i v domácím duelu s trápícími se Pardubicemi. Hráči je nezklamali, předvedli soustředěný výkon, který korunovali i pohlednými brankami. Navíc vše zezadu pohlídal vynikající Tomáš Duba. To vše dohromady znamenalo důležité tři body. Rozjásaný stadion tak slavil poprvé v domácím prostředí vítězství obvyklou "děkovačkou" s hráči. Branky domácích vstřelili Pavel Trnka, Martin Adamský, David Pospíšil a Pavel Šrek.

HC Škoda Plzeň - HC Dynamo Pardubice

4:1
2:0, 2:1, 0:0

Branky: 5. Trnka (Pospíšil), 12. Adamský (Pospíšil), 38. Pospíšil (Adamský), 40. Šrek (Výtisk, Mich. Straka) - 34. Divíšek (Sýkora). Rozhodčí: Jebavý - Bláha, Kareš. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 092. střely na branku: . Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

HC Škoda Plzeň

Duba - Výborný, Šrek, Jindřich, Trnka, Výtisk, Špaček - Mich. Straka, Kraft, Mar. Straka - Šaffer, J. Straka, Andrašovský - Mrázek, Kracík, Důras - Adamský, Pospíšil, Matějovský

HC Dynamo Pardubice

Kameš - Linhart, Mudroch, Novotný, Pácal, Snopek, Havíř, Vyhlídal, Čáslava - Razingar, Dopita, Blažek - Hejduk, Bulis, Hemský - Sýkora, Divíšek, Rolínek - Koukal, Mikeska, Průcha

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 60 38 1 37 97,37 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 1 1 2 2 0
Dušan Andrašovský 0 0 0 1 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Petr Havelka 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 1 1 2 0
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Milan Kraft 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 1 1 2 0
František Mrázek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 1 2 3 2 0
Michal Straka 0 1 1 1 0
Martin Straka 0 0 0 0 2
Josef Straka 0 0 0 1 0
Adam Šaffer 0 0 0 0 0
Jaroslav Špaček 0 0 0 0 0
Pavel Šrek 1 0 1 1 0
Pavel Trnka 1 0 1 2 0
Martin Výborný 0 0 0 0 2
Jan Výtisk 0 1 1 1 2

komentář

Trápící se Pardubice v letošní sezóně zatím nebodovaly, navíc nemohly počítat se zraněným brankářem Lašákem, kterého nahradil Jaroslav Kameš. Plzeňská sestava po výhře v Jihlavě příliš změn nedoznala.
Utkání začali aktivněji hosté z Pardubic. Divíšek přenechal puk Petru Sýkorovi, který se protáhl až před Dubu. Hned vzápětí o sobě dal poprvé vědět i Milan Hejduk. Školu produktivity v praxi ale předvedli domácí, když skórovali hned z první akce v zápase. V páté minutě Pospíšil naservíroval přesnou přihrávku na modrou čáru najíždějícímu Pavlu Trnkovi, který svým prvním gólem v extralize otevřel účet zápasu - 1:0.

Plzeň hned po vstřelení branky dostala výhodu první přesilovky. V té nebezpečně pálil Martin Starka z kruhu, Kameše pořádně protáhl i Jindřichův pokus po Pospíšilově přihrávce. V 8. minutě ujel plzeňské obraně ostrostřelec Milan Hejduk a Výtisk ho zastavil jen za cenu faulu. V následující početní převaze v ochozech jen zašumělo při teči Mudrocha, která jen těsně minula branku. V 11. minutě předvedl jeden ze svých typických průniků Martin Straka, jeho nastřelení však nikdo ze spoluhráčů nezužitkoval. Zaplněný plzeňský zimní stadion se radoval o chvíli později. Plzeňští si pohráli s pardubickou obranou, puk se dostal na modrou čáru ke kapitánu Pospíšilovi, jehož příklep Kameš jen vyrazil. V brankovišti se nejrychleji zorientoval Martin Adamský a posunul skóre na 2:0. Pardubice se snažily opovědět zvýšeným důrazem, to se jim však dařilo jen částečně. Petr Sýkora si neporadil s odraženým pukem, neprosadil se ani Milan Hejduk, který nebezpečně objížděl Dubovu branku.

O první přestávce muselo být v pardubické kabině asi pořádně dusno, protože do prostřední části hry vstoupili hosté jako politi živou vodou. Dubovu pozornost důrazně zkoušeli Bulis a Divíšek, plzeňský gólman ale působil velmi jistým dojmem. Ve 23. minutě dostal přesný pas Průcha, Duba ale perfektním zákrokem zahájil svoji „one man show“ večera. Pardubice nadále tlačily. Gólově však nevyjádřil svoji vyloženou šanci ani Bulis v 27. minutě, Duba byl opět perfektní. Skupinku nejvěrnějších pardubických fanoušků tak rozjásal až Tomáš Divíšek v čase 33:14, když trefil přesně puk po akci Petra Sýkory - 2:1.

Plzeň ale snížení nepoznamenalo a nadále byla nebezpečná. Josef Straka vymyslel akci pro Andrašovského, ten ale trefil jen Kameše. Ve 38. ujeli Adamský s Pospíšilem. První jmenovaný vybídl ke skórování v pohodě hrajícího plzeňského kapitána, který prostřelil přemisťujícího se Kameše a upravil tak skóre na 3:1. Pardubice si ale kalich hořkosti musely vypít až do dna. Půl minuty před druhou sirénou si vybral slabší chvilku hostující brankář Kameš. Pavel Šrek z půli hřiště lehce nastřelil na branku a puk ke všeobecnému překvapení propadl až za brankovou čáru – 4:1.

Ve třetí třetině musely Pardubice dotahovat třígólové manko. Plzeň hrála na začátku dvě slepené přesilovky, paradoxně nebezpečnější byli ale hosté. Modrobílé obraně ujel Divíšek, až před Dubu se protlačil krásně Hemský. Strategie rychlých brejků ale díky Dubovi neslavila úspěch ani nadále, tentokrát si vylámal zuby Průcha. Jednu z největších šancí pohnout s nepříznivým stavem zápasu měly Pardubice v 52. minutě, kdy hrály přes minutu a půl trvající přesilovku pět na tři. Ostřelovači Mudroch a Petr Sýkora ale mířili jen do Tomáše Duby. Plzeňský muž v kleci střelce hostů vysloveně deptal. Po brejku vychytal opět Petra Sýkoru. V závěrečných minutách již bylo jasné, že všechny body zůstanou na západě Čech, skóre se již neměnilo. Diváci i hráči si tak vychutnali letošní první domácí pozápasovou děkovačku.

Ohlasy trenérů

Jiří Kučera: (Plzeň) "Měli jsme ze soupeře velký respekt. Nezapomněli jsme však bránit střední pásmo a hlavně nás podržel Tomáš Duba."

Jiří Šejba: (Pardubice) "Celé se to dá shrnout několika slovy. Hoříme v zakončení a soupeř trestá taktické chyby. Dnešní zápas byl z naší strany podobný těm předchozím."