LIT-PLZ 1:1 - Výhra ztracena v přesilové hře

P l z e ň - Pro Lasselsberger nadějně rozehraný duel, který hned v první minutě gólově otevřel František Mrázek, se zlomil v 56. minutě. Na trestné lavici pykal Ručinský, ovšem Plzeňáci neuhlídali Roberta Reichla, který ve vlastním oslabení nedlouho před závěrečnou sirénou vyrovnal. Plzeňáci tak vybojovali na půdě chemiků bod, z dvojzápasu na hřištích soupeřů získali celkově čtyři a již pět zápasů venku neprohráli.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň

1:1p
0:1, 0:0, 1:0 - 0:0

Branky a nahrávky: 56. Reichel (Kůrka) - 1. Mrázek (Andrašovský). Rozhodčí: Bulanov - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 8:9, navíc M. Havel 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5.150. Průběh utkání: 0:1, 1:1.

HC Verva Litvínov

Jarina - Šlégr, Škoula, Kroupa, Skuhrovec, Hranáč, Ťupa, Bombic, Klobouček - L. Havel, Reichel, Ručinský - Trávníček, Kubinčák, Balázs - V. Hübl, Branda, Gombár - Kůrka, Hreus, Sklenička

HC Škoda Plzeň

Duba - Nedoma, Trnka, Cartelli, Jindřich, Výtisk, M. Výborný - Mrázek, J. Straka, Andrašovský - Cibák, Kracík, Matějovský - Adamský, Michal Straka, D. Pospíšil - Havelka, Kraft, Důras

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 65 40 1 39 97,50 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Dušan Andrašovský 0 1 1 1 2
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Cibák 0 0 0 -1 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Petr Havelka 0 0 0 0 4
Robert Jindřich 0 0 0 -1 6
Jaroslav Kracík 0 0 0 -1 0
Milan Kraft 0 0 0 0 2
Radek Matějovský 0 0 0 0 0
František Mrázek 1 0 1 1 0
Milan Nedoma 0 0 0 1 2
David Pospíšil 0 0 0 -1 0
Michal Straka 0 0 0 0 0
Josef Straka 0 0 0 1 0
Pavel Trnka 0 1 1 0 0
Martin Výborný 0 0 0 0 2
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

První útok Plzně zařídil vedení,
Robert Reichel vyrovnání.
Zdroj: Edvard Beneš, www.hokej-litvinov.cz
a BREJK
Úvod ze strany Plzně byl snový. Na ledě se k úvodnímu buly postavil první útok, který hned po půl minutě zařídil první gól. Andrašovský nabil na modrou čáru Františku Mrázkovi, vysoký forvard rychlou střelou mezi betony Jariny poslal Plzeň do vedení – 0:1. Po chvíli průnik Adamského zařídil šanci pro Michala Straku, jemuž dorážku do odkryté branky překazil tygří skok litvínovského gólmana. Litvínovští se rychle oklepali a při svém druhém střídání již elitní formace Chemopetrolu Dubu zahřála. Nejprve vyslal svoji obávanou jedovku Ručinský, sám před Dubou se ocitl Reichel, ale nepřelstil plzeňského brankáře. Duba byl nadále v permanenci. V 8. minutě uháněli na jediného beka tři domácí hráči, Duba následně kryl rychlé výpady Brandy a Hübla. Plzeň zahrozila šancí Kracíka, kterému však u pravé tyče puk sjel z hokejky, a bombou Pospíšila. Poprvé Rus Bulanou vylučoval ve 13. minutě, ven se poroučel Andrašovský, ale kromě závaru po střele Škouly Litvínov nezahrozil. V 17. minutě se málem domácí radovali, Nedoma nešťastně tečoval střelu od modré z hole Brandy, ale puk projel těsně vedle plzeňské branky. V závěru první části si přesilovku zahrála také Plzeň, v čase 19:31 byl vyloučen Škoula. Do první přestávky hosté v přesilové výhodě nic nevymysleli.

Dohrávaná přesilová výhoda plzeňskou radost nepřinesla, ale po chvíli následoval Škoulu Ručinský a Plzeň si mohla dát ve 24. minutě repete. A málem zahřmělo. Pospíšil z mezikruží vypálil, Jarina skokem vyrazil, ovšem puk si našel cestu k Robertu Jindřichovi, který napálil tyč litvínovské klece, kterou v tu chvíli hájil pouze útočník Skuhrovec! Litvínov se v poslední době trápí a nervozita chemiků se plně přenesla na led. Zmar jako by symbolizoval desetiminutový trest pro Havla, který po nepovedeném zpracování puku hokejkou zlostně udeřil do plexiskla. Problém Litvínova je koncovka, což kolem poloviny zápasu jasně dokumentovali neúspěšným zakončením Kůrka, Branda, dvěma ostrými projektily také Jiří Šlégr. Duba stál v plzeňské kleci skálopevně. Postupem času se šance vytrácely, ovšem přibývalo vyloučení. V polovině zápasu šel ven Havelka, ale jeho trest zkrátil na 23 sekund Hranáč, který zahákoval v úniku Josefa Straku. Ve 35. minutě si šel odsedět trest Matějovský, ale kromě další bomby Šlégra se Duba nezapotil. Ve 39. minutě vyloučil ruský rozhodčí Bulanov opět Havelku, který ostře atakoval u mantinelu Skuhrovce, za což si žádali domácí více než dvouminutový trest. Bulanov byl neoblomný a ke vší litvínovské smůle i toto oslabení při vyloučení Havelky skončilo po pár desítkách sekund trestem pro litvínovského hokejistu, kterým byl tentokrát Reichel. Stav se v neplném počtu hráčů na ledě do druhé sirény již nezměnil.

Poslední část hry začala divoce. Nejprve zahrozil Cibák, na druhé straně Reichel s Ručinským. Poté však diváci sledovali jeden odchod hráče na trestnou za druhým. První trest si vysloužil Nedoma, po něm Martin Výborný, ve dvojnásobném oslabení Plzně šli ven najednou Šlégr a Jindřich. Na plzeňské trestné se tak v jednu chvíli sešli tři obránci.

Vyrovnáno, Tomáš Duba zatím
moc nevěří.
Zdroj: Edvard Beneš, www.hokej-litvinov.cz
a BREJK
Domácí však opět dokázali, že se trápí, výhoda dvou mužů v poli byla neplodná, dvě nebezpečné střely Škouly a Reichla mířily vedle branky Tomáše Duby. Hru poté rozhárala série nepřesností, Plzeň vsadila na obranu a zachycování litvínovský výpadů. Když se již domácí nadechovali k závěrečnému tlaku, přišel nedovolený zákrok Ručinského na Adamského a domácí se od 56. minuty bránili oslabení. Jenže paradoxně to Litvínovské probudilo. Reichel zvládl situaci 1 na 1, oklamal obránce Plzně a švihem pod horní tyčku zavěsil - 1:1. I když se domácí snažili utkání dokonale zlomit, do třetí sirény nerozhodný stav vydržel.

Prodloužení začal nadějnou pozicí Kubinčák, za plzeňskou brankou však tak dlouho váhal, až o puk přišel. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale bez větších šancí. Diváci viděli další oboustranné vyloučení, tentokráte na 2+2 minuty Hranáč (LIT) a Jindřich (PLZ). Spravedlivá remíza nakonec svítila na světelné tabuli i v čase 65:00.

Ohlasy trenérů

Vladimír Jeřábek (Litvínov): "Rychlý gól nás zaskočil. Potom jsme se zvedli a při smůle, kterou máme v zakončení, jsme nakonec paradoxně vyrovnali v oslabení. Bylo to podobné jako souboj s Vítkovicemi. Výkony gólmanů byly ozdobou."

Miroslav Přerost (Plzeň): "Připravovali jsme se na zápas s respektem k útočné síle domácích. Chtěli jsme dobře bránit a snažit se o rychlé brejky. Vedli jsme celý zápas, ale nakonec jsme o vítězství přišli, což nás může jen mrzet. Byli jsme blízko zisku tří bodů."