PLZ - KVA 1:0 - Duba napodobil Pejchara, Vary poraženy jediným gólem!

P l z e ň - Derby jako řemen předvedli svým příznivcům hokejisté plzeňského Lasselsbergeru a karlovarské Energie. Dramatický duel, který naplnily krásné kombinace, tvrdé střety a vysoké nasazení rozhodla jediná branka. Na počátku druhé části ji vsítil pohotový Radek Matějovský. Vše zezadu jistil do slova a do písmene bezchybný Tomáš Duba. Plzeňští gólmani si tak připsali druhou nulu z posledních dvou zápasů a sebrali tři body jednomu z úhlavních soků v boji o elitní osmičku.

HC Škoda Plzeň - HC Energie Karlovy Vary

1:0
0:0, 1:0, 0:0

Branky: 21. Matějovský (Adamský, Výborný). Rozhodčí: Nečas - Charvát, Pouzar. Vyloučení: 6:7. Využití: bez využití. V oslabení: bez využití. Diváci: 5 990. střely na branku: 30:22. Průběh utkání: 1:0.

HC Škoda Plzeň

Duba - Nedoma, Trnka, Jindřich, Výborný, Výtisk, Špaček, Cartelli - Mar. Straka, Kracík, Matějovský - Mrázek, Kudrna, Pospíšil - Paroulek, J. Straka, Cibák - Adamský, Míka, Důras

HC Energie Karlovy Vary

Mensator - Bauer, Polák, Kutlák, Ptáček, Krajíček, Hlavačka, Suur - Dvořák, Alinč, Procházka - Krátoška, Skuhravý, Kraus - Tomík, Kraft, Hurtaj - Košťál, Lipianský, Polák - Kumstát

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 60 27 0 27 100,00 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 1 1 1 0
Mario Cartelli 0 0 0 0 0
Martin Cibák 0 0 0 0 2
Robert Jindřich 0 0 0 1 6
Jaroslav Kracík 0 0 0 0 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 1 0 1 1 0
František Mrázek 0 0 0 0 0
Milan Nedoma 0 0 0 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 0 0 1 2
Josef Straka 0 0 0 0 2
Jaroslav Špaček 0 0 0 0 0
Martin Výborný 0 1 1 1 2
Jan Výtisk 0 0 0 0 0

komentář

Plzeňští fanoušci na úvod letošního druhého západočeského derby přivítali skandováním Michala Dvořáka. Ten ale nebyl jediný hráč Karlových Varů, který dříve působil v Plzni. Jak sluší modrobílý dres, ví i Lubomír Hurtaj, Aleš Krátoška, Milan Kraft a Zdeněk Šmíd.

Domácí měli do samotného zápasu raketový nástup. Po necelé půl minutě ujel Matějovský, Mensatora v brance Energie následně zahřály i střely Kracíka a Martina Straky. Svůj úvodní tlak mohli domácí potvrdit v početní výhodě, kterou si poprvé zahráli ve 4. minutě po faulu Ptáčka. Bezprostředně po vypršení Ptáčkova trestu si přesilovku zahráli i Karlovarští, Dubu ale neohrozili. Hosté tak o sobě dali poprvé výrazněji vědět až v 10. minutě. Po pasu z rohu hřiště nebezpečně pálil Procházka. Nová posila modrobílých útočných řad, Jaroslav Kudrna, se představila dělovkou po zmatcích Energetiků v rozehrávce. Největší šanci první třetiny měl Matějovský, který už překonal vyjetého Mensatora, puk však namířil pouze do brankové konstrukce. Otevřený hokej pokračoval i nadále. Plzeňskému publiku se připomněl Krátoška, na druhé straně zahrozil Paroulek. Pět minut před první sirénou se puk po střele Skuhravého už pomalu šoural za brankovou čáru, Martin Straka ale včas zasáhl a kotouč odpálil.

Drtivý začátek se Plzni povedl i v druhé třetině, tentokrát už ho ale dokázala gólově vyjádřit. Třináct sekund po úvodním bully rozehrál Polák za Mensatorovo brankou jen do chráničů Radka Matějovského. Ten se protáhl kolem tyče a v pádu skóroval do částečně odkryté branky - 1:0. Hra nabrala pořádný spád. O několik okamžiků později před Dubou nebezpečně tečoval Kraft, lapačku karlovarského brankáře protáhl v úniku Josef Straka. Na začátku 27. minuty Výborný přiťukl puk Kudrnovi, ten ale zamířil opět jen do chráničů mladíka hájícího branku hostí. Mandle plzeňskému kotli nadzvedl rozhodčí při přesilovce Energie, když nepotrestal evidentní faul na Martina Straku v brejku. Druhá tyčka zápasu zacinkala po pokusu Kudrny. Trejd mezi západočeskými kluby zjevně prospěl Milanu Kraftovi, který již poněkolikáté dotíral v plzeňském brankovišti. Ve 35. minutě oprášili souhru z minulé sezóny Paroulek s Josefem Strakou. Druhý jmenovaný zakončoval těsně mimo. Těsně před druhou sirénou Duba ještě plastronem ztlumil střelu Tomíka.

Do třetice se lázeňští počátečním závarem Plzně již nenechali zaskočit, přesto bombou zkoušel přes rozhozeného Mensatora puk do branky propasírovat Výtisk. Jako přízrak se ve 45. minutě zjevil před Dubou Lipianský, puk si však v ideální pozici nezpracoval. Soupeři předváděli oku lahodící hokej stylem nahoru-dolů. Své bruslařské umění prezentoval Paroulek, Kudrna tečoval při plzeňské přesilovce. Ve stejné početní výhodě ochozy zašumělo při minele Špačka v rozehrávce, ten ji ale dokázal napravit. V 50. minutě šel na trestnou lavici Martin Straka. Vary si v přesilovce vytvořily dvě velké příležitosti k vyrovnání skóre. Hlavačkova pumelice málem zlomila břevno Dubovy branky, ve výhodné pozici selhal Kutlák. Dobře hrající Kudrna se mohl uvést gólem v 56. minutě, Mrázkovu nabídku ke skórování ale nedovedl do úspěšného konce. Vzápětí si o přihrávku klepl Kutlák, ani napodruhé se však neradoval. Radost mu zkazila tyčka. Plzeň se v závěru snažila definitivně rozhodnout a ostřelovala Mensatora z každé pozice. Skóre se ale ani v krátké power-play hostů nezměnilo. Domácí tak podruhé ze sebou nedostali ani jeden gól a radují se ze tří bodů.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "Zápas byl velice úporný a stál nás hodně sil. Navíc se nám zranili obránci Trnka a Nedoma. Mužstvo přesto ukázalo velký charakter a dokázalo i přes zranění a únavu zvítězit. Že jsme v posledních dvou utkáních nedostali žádný gól je příjemné."

Pavel Pazourek (Karlovy Vary): "Na našem týmu bylo už vidět únava z náročné sezony. Sice rozhodla jediná branka, my jsme ale měli slabší začátky prvních dvou třetin, a bohužel nás to stálo všechny body. Prohra 1:0 je nejhorší možný výsledek, doufám, že to naše mužstvo nepoznamená."