PLZ - SLA 3:2 - Gól Moravce ukončil plzeňské trápení

P l z e ň - Přes pět a půl tisíce diváků se přišlo podívat na novou posilu Plzně, Davida Moravce. Domácí nezačali dobře a nedůslednou obranu potrestal Michal Sup. Ve druhé třetině domácí svoji hru výrazně zlepšili a zásluhou Cibáka vyrovnali. Slavia se ještě jednou dostala do vedení zásluhou dvojnásobné přesilovky a trefy Beránka, ale poté již skórovali pouze domácí. Přesilovku Plzně využil Cartelli. Diváci na začátku zápasu sice skandovali jméno Josefa Straky, ale po utkání již měli novou hvězdu. David Moravec gólem v poslední minutě druhé třetiny rozhodl o vítězství domácího celku.

HC Škoda Plzeň - HC Slavia Praha

3:2
0:1, 3:1, 0:0

Branky a nahrávky: 23. Cibák (Cartelli, Kracík), 39. Cartelli (Špaček, Martin Straka), 40. Moravec (Cibák, Špaček) - 4. Sup (Stumpel, Novák), 31. Beránek (Antoš, Kadlec). Rozhodčí: Venglář - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 5:3, navíc Trnka (PLZ) 10 min. Využití: 1:1.Diváci: 5550. střely na branku: 29:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

HC Škoda Plzeň

Duba - Výtisk, Špaček, M. Výborný, Jindřich, Cartelli, Trnka - Martin Straka, D. Moravec, Matějovský - Kudrna, Michal Straka, Pospíšil - Cibák, Kracík, Paroulek - Důras, M. Polák, Adamský

HC Slavia Praha

Franěk - J. Novák, Kolařík, Kadlec, Žižka, Graňák, Klouček, Pojkar - Pálffy, Stümpel, Sup - Vlasák, Beránek, Vašíček - Duda, P. Martinec, Antoš - Tomica, M. Kopecký, R. Dlouhý - D. Hruška

Brankáři

Jméno Min Stř Ink Zás Úsp TM
Tomáš Duba 60 33 2 31 93,94 0

Hráči v poli

Jméno G A B +/- TM
Martin Adamský 0 0 0 0 0
Mario Cartelli 1 1 2 1 0
Martin Cibák 1 1 2 2 0
Michal Důras 0 0 0 0 0
Robert Jindřich 0 0 0 0 0
Jaroslav Kracík 0 1 1 1 0
Jaroslav Kudrna 0 0 0 0 0
Radek Matějovský 0 0 0 -1 0
David Moravec 1 0 1 0 0
Martin Paroulek 0 0 0 1 0
Michal Polák 0 0 0 0 0
David Pospíšil 0 0 0 0 2
Michal Straka 0 0 0 0 0
Martin Straka 0 1 1 0 4
Jaroslav Špaček 0 2 2 0 0
Pavel Trnka 0 0 0 1 12
Martin Výborný 0 0 0 1 0
Jan Výtisk 0 0 0 -1 0

komentář

Velkou plzeňskou premiéru si odbyla nová plzeňská akvizice David Moravec. Ve čtvrtek se zrodila výměna mezi Plzní a Vítkovicemi a v pátek již český reprezentant zářil v plzeňském dresu proti Slavii, které vstřelil vítězný gól domácího HC LASSELSBERGERu PLZEŇ. Na led skočil bez tréninku, jen po ranním lehkém rozbruslení. Pro domácí se průběh utkání nezačal vyvíjet nejpříznivěji. Dostali první branku, a když vyrovnali, zanedlouho dostali další příděl. Utkání rozhodl závěr druhé třetiny, kdy v rychlém sledu vstřelila Plzeň dvě branky.

Hned z první šance padla branka. Slavisté vyhodili kotouč a domácí si mysleli, že rozhodčí odpískají postavení mimo hru. Proto přestali bránit. Hra ovšem pokračovala dále. I přes to Špaček dobruslil puk v rohu jako první. Ovšem po chybné rozehrávce nahrál Stümpelovi, jenž nastřelil tyč. Puk se ale odrazil k Supovi, který jen mohl dopravit v klidu puk do sítě, protože domácí brankář Duba se po předchozí střele nestihl vrátit a zabránit brance. První šance domácích přišla v sedmé minutě, kdy sám před Fraňkem pálil tahem Matějovský, ale jen do hrudi slavistického brankáře. Hned poté vnikl Kracík do útočného pásma, v rychlosti nahrál Paroulkovi, jenž ukázkově do jízdy přihrál Výtiskovi, ale jeho střela se zastavila o těla bránicích hráčů. Domácí si sice vytvářeli šance, ale jak bylo poslední dobou jejich zvykem, měli v koncovce stále smůlu. Když jel Paroulek jen proti Pojkarovi, tak zkusil přes něj vystřelit od modré, aby Franěk nemohl včas zareagovat. Puk ale skončil v síti nad plexisklem. I další příležitost si vypracovala Plzeň ze střely z dálky. Tentokrát vypálil Výtisk až z poloviny hřiště a Franěk se měl co ohánět, aby puk jen vyrazil před sebe, kde číhal Cibák. Slovenský útočník chtěl okamžitě dorazit, jenže kotouč ještě poskakoval a netrefil jej. Po dvou náhodně vytvořených šancí Plzně byl vyloučen Martin Straka na čtyři minuty za faul vysokou holí. Když hosté zakládali útok ve své třetině, tak Sup už vyčkával na modré čáře oddělující střední a obranné pásmo domácích. Slavistického forvarda ostře střežil Cartelli, který udeřil svojí hokejkou do hole Supa. Vyrazil mu ji přes více než polovinu hřiště a zastavila se až před Fraňkem. Pak se ovšem Slavia usadila v útočném pásmu. Stümpel nahrál na modrou Novákovi, ten okamžitě vystřelil a trefil puk do branky. Gól ovšem nebyl uznán pro postavení útočícího hráče v brankovišti. Plzeň se dlouhému oslabení ubránila a potvrdila statisticky třetí nejlepší tým v oslabení. Slavii nepustila k výraznější šanci.

Do druhé třetiny vstoupili domácí šťastně. Kracík zavezl puk do levého rohu, nahrál zpět na modrou Cartellimu. Ten vystřelil golfákem a těsně před brankou tečoval Cibák a puk se dopravil pod víko Fraňkovy branky. Za pár minut ujel do brejku Dlouhý, ale Výtisk již z téměř beznadějné situace skočil rybičku a vypíchnutím kotouče zmařil Dlouhého pokus. Hráče sice podrazil, ale jelikož ho nejdříve odstavil od puku, tak se o faul nejednalo. Od tohoto okamžiku se Plzeň začala zlepšovat a vytvářet si další šance. Vhazování před Fraňkem vyhrál Cibák, nahrál okamžitě Trnkovi a následovala svižná střela k levé tyčce Fraňkovy branky a gólman měl co dělat, aby stihl zareagovat. Dlouho však nevěděl, kde puk skončil. Ležel vedle jeho betonu, ale obránci Slavie znemožnili dorážku. Za okamžik v brejku ujížděl obránce Trnka, ale Kolařík mu v posledním momentě vyrazil puk z hole. Hned poté se ocitl sám před brankářem Matějovský, ale z bezprostřední blízkosti nepřestřelil ležícího Fraňka. Rozhodčí Venglář nechával hře dost volný průběh. V bezmála polovině utkání vyloučil jen jediného hráče. Proto se začalo objevovat více faulů, zejména hokejkou. Když si to uvědomil i Pospíšil, tak si nebral servítky a tvrdě přimáčknul slavistického hráče. Za to si šel ovšem plzeňský kapitán odsedět dvě minuty. Plzeňským fanouškům se verdikt sudího samozřejmě nelíbil a také to dali hlasitě najevo. Vrcholem všeho bylo, když hlavní rozhodčí za osm sekund vyloučil dalšího domácího hráče. Pavel Trnka si šel odsedět dvě minuty za vražení na hrazení plus deset minut osobní trest. To už plzeňské diváky dostalo ze sedaček a ještě vehementnějším pískotem dali rozhodčímu najevo, co si myslí. V první části dvojnásobného oslabení domácích se bránila trojice Moravec – Jindřich – Výborný. Po zhruba minutě je vystřídalo trio Martin Straka – Špaček – Kudrna. Ze slavistických hráčů nejvíce zatápěli plzeňskému Dubovi Stümpel, Kadlec a Novák. Někteří z pětice Slavistů byli na ledě celou dobu početní výhody. Už to vypadlo, že se Plzeň ubrání, ale hosté vstřelili branku těsně po návratu Pospíšila z trestní lavice. Josef Beránek vstřelil po Antošově přihrávce vedoucí branku. Jakoby kompenzace se mohlo jevit další vyloučení, které sudí Venglář nařídil. Jako faul posoudil zákrok Graňáka a Plzni se v závěru druhé třetiny naskytla přesilová hra. A tu se ji podařilo využít těsně před vypršením trestu. Mario Cartelli vystřelil od modré čáry, ale trefil jen levou tyč. K puku se hnal Kolařík tak rychle, že se kotouč od jeho nohy odrazil zpět na branku a už se stihl jen podívat, jak přechází brankovou lajnu. Plzeň byla hned nabuzená a chtěla ještě do konce třetiny vstřelit další branku. To se ji povedlo a zařídila rychlý obrat skóre. Cibák přihrál osamocenému Moravcovi přímo před branku. Čelil Fraňkovi tváří v tvář a uspěl. Tím oslavil debut v plzeňském dresu rozhodující brankou.

Ve třetí třetině Plzeň špatně střídala a tím poskytla soupeřovi lacinou početní výhodu, v níž měli největší šance při střelách Žižka, Kadlec a Novák. Duba však jejich pokusy zmařil. Osm minut před koncem třetí třetiny začal útok Stümpel – Pálffy – Sup chodit na led ob střídání, ale ke koncovce se pořádně nedostali. Tlak Slavie začal nabývat na intenzitě pět minut před koncem. Vlasák vystřelil od modré po ledě. Před bránou byl sám Beránek, ale tečí neproměnil. Tlak hostů zbrzdilo vyloučení Stümpela za podražení. V čase 19:20 vyjel Franěk z branky a hosté hráli power play. Plzeň se ale ubránila. Ještě jednu sekundu před koncem se vhazovalo před Dubou a diváci dostali strach, že by šel na vhazování Antoš, který takhle sekundu před koncem z bule ještě v plzeňském dresu vyrovnával. Na buly se ovšem postavili Moravec proti Stümpelovi a již dál se nic nestalo. Na konci si bývalý hráč Plzně Radek Duda odmítl podat ruku se soupeřem.

Ohlasy trenérů

Miroslav Přerost (Plzeň): "První třetinu jsme začali s velkým respektem. Naše hráče nabudila obdržená branka při soupeřově přesilovce pět na tři. Dokázali jsme dnes proměňovat šance. V závěrečné třetině jsme skvělou taktickou hrou nepustili Slavii do tlaku a konečně doma uspěli."

Ondřej Weissmann (Slavia): "Utkání jsme si prohráli sami. Začali jsme dobře, měli jsme převahu a šance. Po vedení 1:0 jsme nepochopitelně přestali hrát a domácí toho využili. Závěr druhé třetiny jsme odehráli příliš lehkovážně a stálo nás to tři body."