Reprezentace U16

Reprezentace U16 završila úspěšnou sezónu! Indián Kamas: Velká motivace nadále na sobě pracovat

Česká reprezentační šestnáctka má za sebou velmi povedenou sezónu. Svěřenci trenéra Milana Razýma dokázali na olympiádě dětí a mládeže v jihokorejském Gangwonu získat stříbrné medaile a naposledy se v sezóně představili minulý týden na domácí půdě, kde na turnaji v Kravařích brali druhé místo.

Plzeňské barvy tentokrát hájili dva hráči, jednalo se o obránce plzeňského dorostu - Bena Reisneckera a Jiřího Kamase.

Sraz všech zúčastněných byl v úterý 16. dubna na Zimním stadionu v Kravařích, kde se následně odehrál i samotný Turnaj čtyř zemí.

V pátek 19. dubna přišel na řadu první zápas, Češi se utkali ve federálním derby proti Slovenku a do turnaje vstoupili pravou nohou. Přestože jako první šli do vedení naši východní sousedé, tak Češi zápas parádně otočili a po výhře 5:2 si připsali první tři body do tabulky.

O den později se hráči se lvem na prsou utkali proti Švédsku. Seveřané již zkraje zápasu získali dvoubrankový náskok, avšak domácí znovu skvěle skóre dotáhli. Nakonec za stavu 4:4 musely o vítězi rozhodnou samostatné nájezdy, kde byli šťastnější Švédové.

Na závěr se česká reprezentace utkala s druhou severskou zemí - Finskem. Již v první minutě otevřel skóre plzeňský obránce Ben Reisnecker. Vedoucí gól národnímu celku hodně pomohl, celý zápas měl následně pod plnou kontrolou, Finsko svěřenci Milana Razýma rozdrtili vysoko 8:3.

Česká reprezentace získala na turnaji šest bodů, což stačilo v konečném součtu na druhé místo. Turnaj čtyř zemí ovládlo s osmi body Švédsko, třetí bylo následně se třemi body Finsko, poslední Slovensko nezískalo ani bod.

Jiří Kamas
Jirko, jak jsi byl rád, že sis mohl sezónu prodloužit v dresu národního týmu??
Byl jsem za tu možnost jet na nároďák velice rád. Reprezentovat Česko je to pro mě velká hrdost a zároveň i pocta. Neznám nikoho, kdo by nechtěl být v národním týmu. Navíc v nominaci byl i můj dlouholetý kamarád David Huk, se kterým jsem v podstatě vyrůstal.

Jak bys popsal jednotlivé zápasy v Kravařích?
První zápas jsme hráli se Slovenskem, do kterého jsme sice nevstoupili dobře, ale i přes to jsme soupeře dokázali porazit 5:2. Zápas se Švédskem byl už o něco lepší, myslím si, že jsme s nimi dobře stíhali, ale osudové se nám staly nájezdy, ve kterých jsme nakonec prohráli. Na závěr jsme porazili Finsko vysoko 8:3, což ale stejně, kvůli prohraným nájezdům se Švédy, na první místo nestačilo.

Na turnaji jste obsadili druhé místo, spokojenost?
Myslím si, že jsme mohli být spokojení, jelikož jediný zápas, který jsme prohráli byl se Švédy až na nájezdy. Což sice zamrzí, že jsme byli bod od prvního místa, ale nemůžeme říct, že nejsme spokojeni. Je to pro nás zároveň motivace, musíme na sobě tvrdě makat, abychom jim to příště vrátili, aby mohli pro změnu slavit my.

V letošní sezóně jsi za reprezentaci odehrál devět zápasů, jak sis zvykl na tempo mezistátních zápasů?
Zvyknul jsem si poměrně rychle. Poprvé je to samozřejmě znát, ale postupem času si to sedne. Navíc jsem se s hráči z nároďáku znal odmala, takže jsem věděl, do čeho jdu.

S odstupem času, jak bys zhodnotil sezónu z plzeňského pohledu?
Musím říct, že jsme sezónu měli hodně nahoru dolů. V základní části jsme skončili třetí, ale v nadstavbě jsme skončili bohužel až na sedmém místě. V play off to bylo to samé, paradoxně jsme byli již krok od vyřazení s Přerovem. Hodně nám pomohl Adam Benák, který přišel z juniorky. Díky němu jsme se více semkli, a hlavně nám pomohl se dostat dál. Naše cesta bohužel skončila ve čtvrtfinále proti Třinci v pátém rozhodujícím zápase.

V uplynulé sezóně jsi měl na svém kontě 23 bodů, což je na obránce slušné číslo. Jak jsi spokojený se svým výkonem?
Bohužel jsem v sezóně trpěl hodně na zranění, takže jsem spíš, než nějaké body sledoval, kdy už bych se mohl opět vrátit do sestavy. Celkově spokojený určitě nejsem, očekával jsem od sebe větší produktivitu.

Po předloňském finále jste letos skončili již ve čtvrtfinále. Cítil jsi z týmu, že měl na víc?
Náš tým měl stoprocentně na víc. Měli jsme super partu, byli jsme sehraní a troufnu si říct, že jsme měli papírově mnohem lepší tým než předloni.

Jak budeš v následujících týdnech od hokeje odpočívat?
Tak já bych si sám od sebe odpočinek nikdy nedal, jelikož to neberu, jako že to je povinnost. Hokej je pro mě především zábava, neoddělitelná součást a každodenní náplň života.

Jak se nyní nejlépe připravit na nadcházející ročník?
Teď bude určitě důležitá letní příprava v Plzni, kterou si určitě pochvaluji, protože nás trenéři vždy připraví na sto procent a posunou naše fyzické limity zas o trochu víš. Každý rok to poctivě odmakáme a přijdeme připraveni na sezónu zase o něco silnější.

Jirko, děkujeme za rozhovor a přejeme hodně úspěchu do příští sezóny!

FOTO: Ronald Hansel.