Noví trenéři HC Škoda Plzeň

Trenérský štáb odhalen! A tým nově povedou pánové Josef Jandač, Jiří Veber a Václav Pletka

A tým HC Škoda Plzeň do sezóny 2024/25 povede nově sestavený trenérský štáb. Hlavním trenérem se stal Josef Jandač, jeho asistenty následně budou Jiří Veber s Václavem Pletkou. Trenérem gólmanů zůstává Rudolf Pejchar.

V minulých dvou letech vedli plzeňský celek Petr Kořínek s Františkem Bombicem. Na lavičce je poté doplňoval i Martin Straka, který nyní bude po skončení Tomáše Vlasáka působit v roli sportovního manažera. Po uplynulé sezóny se nicméně vedení klubu rozhodlo, že v následující sezóně budou stát na lavičce zcela noví trenéři.

Novými lodivody plzeňské střídačky se stali Josef Jandač, Jiří Veber a Václav Pletka.

„Jsme velmi rádi, že jednání dospěla do zdárného konce. Josef Jandač je velmi zkušený trenér, má za sebou již několik angažmá v Čechách, v zahraničí, a v neposlední řadě i u národního týmu. Líbí se nám jeho trenérská filozofie, věřím, že nám pomůže v oblastech, kde jsme nyní měli velké problémy. Jiří Veber má rovněž řadu zkušeností, které prokazoval v minulých letech. Pevně věřím, že společně s Václavem Pletkou bude jejich spolupráce úspěšná,“ praví Martin Straka.

"Uvědomujeme si, že po neúspěšné sezoně bylo nutné udělat změny. Vedle nového trenérského štábu dochází pochopitelně i k potřebnému hráčskému posílení. Věřím tomu, že všechny tyto kroky povedou k tomu, že budeme hrát takový hokej, který se bude líbit fanouškům, budeme úspěšní a společně nás to dovede zase o kousek výše," doplnil Straka.

Nový trenérský štáb se již podílel na sestavení týmu pro nadcházející sezónu a nadále hledá možné akvizice pro posílení.

Josef Jandač

Josef Jandač se narodil v Berouně, kde také začínal s hokejem v klubu TJ Lokomotiva. Ve čtrnácti letech přestoupil do dorosteneckého celku Poldi SONP Kladno, jenomže kvůli studiu následoval návrat do Berouna. V sedmnácti letech si připsal debut v seniorské lize. O osm let poději, když Beroun postoupil do první ligy byl nucen Josef Jandač ze zdravotních a rodinných důvodu hráčkou kariéru ukončit.

Trenérskou kariéru začal pětapadesátiletý trenér v roce 1994 netradičně v daleké Jižní Koreji. Celek Seok Top Soul dokázal dovést až k mistrovskému titulu. Následoval přesun k berounským Medvědům, kde sbíral první prvoligové zkušenosti. Přes Kralupy nad Jizerou přišel ještě jeden návrat do Jižní Koreje. V roce 2001 si Josefa Jandače vybral ambiciózní Liberec, s nímž dokázal o rok později slavit postup do extraligy. V roce 2004 se přesunul na jih Čech, i s Českými Budějovicemi slavil návrat mezi elitu, posléze i extraligový bronz. Třetí místo následně získal i s Pardubicemi.

Od roku 2008 do roku 2010 byl asistentem kouče Vladimíra Růžičky u národního týmu. Mužstvo vedené Růžičkou, Jandačem a Weismannem se v roce 2010 stalo mistrem světa. V roce 2011 následovala první štace na lavičce pražské Sparty. Úvodní část sezony 2012-13 absolvoval na lavičce Lva Praha v ruské KHL, odkud se ale zase vrátil do Sparty. S pražským klubem vybojoval v roce 2014 již svůj třetí extraligový bronz a v roce 2016 i stříbro.

Vrcholem Jandačovy kariéry byl rok 2016, na jehož začátku byl zvolen hlavním koučem národního týmu. Český celek vedl na několika mistrovstvích světa, na Světovém poháru, i na olympijských hrách v roce 2018 v Soči. Zkušený trenér se poté vydal na další zahraniční štaci. V ambiciózním klubu KHL Magnitogorsku strávil celou kompletní sezonu, v následujícím ročníku ale byl již po dvou kolech odvolán. V únoru roku 2020 se vrátil na lavičku Sparty, pražský celek vedl společně s Miroslavem Hořavou. V minulé sezóně si dal od hokeje pauzu, nyní se naplno vrací, když povede jako hlavní trenér plzeňské mužstvo.

Jiří Veber

Pětapadesátiletý Jiří Veber se narodil v Praze, avšak s hokejem aktivně začal ve středních Čechách na Kladně. V roce 1994 si zde také připsal první start v nejvyšší soutěži. Díky svým dobrým výkonům následně jeho kroky mířily na sever Evropy, dvě sezóny odehrál ve Finsku, nejprve v Tampere, o rok později v Ässät Pori. Následoval přesun zpět do rodné vlasti, během pěti let ve Vsetíně vybojoval hned čtyři mistrovské tituly. V sezóně 2001/2002 hrál za tehdejší Keramiku Plzeň. Přes rukou štaci v Permu následovalo angažmá v Litvínově, kariéru poté ukončil v roce 2005 v Berouně. Jako vynikající obránce si řekl také o reprezentační dres, je mistrem světa z roku 1996 a bronzovým medailistou z roku 1997 a 1998.

Hned po ukončení hráčské kariéry se Veber pustil do té trenérské. Přes mládež v Jindřichově Hradci se dostal až k A týmu. V roce 2007 se přesunul zpátky k mládeži, avšak již ve Slavii Praha, kde mimo jiné slavil mistrovský titul v kategorii dorostu. V roce 2013 se poprvé postavil na střídačku extraligového týmu jako asistent trenéra v Chomutově. Následovaly dva ročníky v exotické Jižní Koreji, kde šéfoval střídačce celku Anyang Halla. A období to bylo vcelku úspěšné, v první sezóně získal stříbro, o rok později dokonce titul. Poté se vrátil zpátky do České republiky, napřed jako asistent ve Spartě, v dubnu 2019 byl jmenován sportovním manažerem Slavie. Zároveň vedl juniorský celek a od sezóny 2020/2021 i A tým. V průběhu loňské sezóny doplnil trenérský štáb Vítkovic, odkud nyní zamířil do Plzně. Jiří Veber vedl také reprezentační výběry, v letech 2010-2013 trénoval výběr do sedmnácti let, následně i českou osmnáctku.

Václav Pletka

Václav Pletka je rodákem z Mladé Boleslavi, kde si také v osmnácti letech připsal první start v dospělém hokeji. Následně si ho všiml trenér Alois Hadamczik, který si ho přivedl do Třince. V extraligovém ročníku 1999/2000 nasbíral v dresu Ocelářů hned 49 bodů v 51 zápasech, čímž si vysloužil angažmá v zámoří. Za Philadelphii Flyers nicméně odehrál během dvou sezón pouze jediný zápas. Následoval návrat do Třince, z kterého v roce 2004 zamířil do Českých Budějovic, kterým pomohl k návratu mezi elitu. Následovaly tři sezóny v Liberci, posléze přes Karlovy Vary, a druhé anabázi v Českých Budějovicích, zamířil do Plzně, kde se mu v sezóně 2012/13 povedlo získat mistrovský titul. Ze západu Čech zamířil do pražské Slavie. Následovaly ještě štace na Kladně, v Benátkách nad Jizerou, v Litoměřicích, bohatou kariéru následně ukončil v Jičíně, kde mimo jiné již působil v roli hrajícího asistenta trenéra.

Trenéřině se Václav Pletka naplno začal věnovat v sezóně 2019/20, když se stal asistentem trenéra u dorosteneckého celku v Mladé Boleslavi. V následujících dvou sezónách již byl veden jako hlavní trenér. V předloňské sezóně začal sezónu u juniorského celku Bruslařů, v průběhu ročníku byl nicméně povýšen až k A týmu, kde vydržel až do konce letošní sezóny. Nyní je tu pro něho nová výzva, jeho kroky míří zpět na západ Čech, kde slavil největší úspěch kariéry.