Sezóna Z8 2023/2024

Osmáci vybojovali stříbro! Trenér Benák: Je to pro nás velký úspěch

Modrobílí šikulové v letošní sezóně napodobili své o rok starší kolegy a celý ročník završili stříbrem z play off. Ale to nebyl jediný úspěch...

Z pětapadesáti účastníků soutěže do play off postoupili pouze vítězové čtyř nadstaveb - vyřazovací boje tak začaly až semifinálovými bitvami. Cesta až k nim ale byla opravdu dlouhá.

Vše začalo sedmi základními skupinami po sedmi účastnících a jednou po šesti. Pouze tři nejlepší z každého uskupení mohli dál pomýšlet na boje o titul, všech čtyřiadvacet mužstev totiž postoupilo do čtyř nadstaveb po šesti účastnících. A tady teprve šlo do tuhého, do play off totiž postupoval pouze vítěz!

Kromě Plzně ještě Mountfield, Kometa a Vítkovice. Indiáni přitom do této fáze vstoupili dvěma porážkami v úvodních čtyřech kolech, ale předvedli mocný finiš. Slavili šest výher v řadě a především ta poslední s Energií byla ve znamení přímého souboje o postup do bojů o titul.

Západočeši tak v semifinále narazili na Východočechy a vedli si skvěle. Na ledě soupeře nahromadili náskok 4:0 a domácím již povolili pouze čestný úspěch, v odvetě před svými fanoušky pak stvrdili postup při skóre 6:2. Velmi podobně si vedl i soupeř o titul - Kometa. V úvodním klání s Vítkovicemi uspěla 6:4, přestože prohrávala 0:2 a 3:4, poté na ledě Ridery nabrala náskok 3:0 a postoupila po výsledku 4:2.

Finálová série na jihu Moravy začala úspěchem domácích. Indiáni sice bojovali až do konce, vyrovnávali na 1:1, snižovali na 2:3 a 3:5, ale padli celkově 3:6. V odvetě v Plzni Západočechům zvlhl střelný prach a po nezdaru 0:4 tak na krk pověsili stříbrné medaile.


Více o jednotlivých zápasech ZDE!


Nadstavba A

Pořadí Tým Skóre Body
1. HC Škoda Plzeň 125:77 30
2. HC Slavia Praha 151:98 26
3. HC Energie Karlovy Vary 94:89 23
4. HC Litvínov 96:80 21
5. Piráti Chomutov 102:114 14
6. IHC Králové Písek 87:197 4

*Energie již poslední duel skupiny s Pískem neodehrála


Nadstavba C

Pořadí Tým Skóre Body
1. HC Kometa Brno 140:50 35
2. HC Motor ČB 101:107 22
3. HC Dukla Jihlava 76:78 19
4. Rytíři z Telče 96:95 18
5. HCM Warriors Brno 92:115 16
6. BK Havlíčkův Brod 67:127 10


Mladí šikulové ale bojovali na více frontách. V rámci Dlouhodobé turnajové soutěže, která doplňuje standardní ligu, také neměli k bojům o titul daleko. Opanovali základní skupinu, ve čtvrtfinále si poradili s pražskou Hvězdou, avšak v semifinále podlehli Karlovým Varům, které tak postoupily na závěrečné Final four. Více o soutěži ZDE!

Když se přesuneme do přípravného období, i zde se mladé pušky zaskvěly. V polovině srpna se zúčastnily velkého dvoudenního turnaje v Olomouci, hrálo se systémem 2 x 20 minut, a to každý s každým. Vše začalo pro modrobílé v sobotu dvanáctého srpna, kdy jihočeský Motor porazili 5:1. O pár hodin později čekal na modrobílé AZ Havířov a opět z toho bylo vítězství - tentokrát 6:1.

Třetí duel byl již vyrovnanější, domácí se museli sklonit 1:2. V neděli přišel další tuhý boj, Mountfield Západočeši přetlačili 3:2 a na závěr přišla i výhra nad Zlínem 3:1. „Kluci podali docela slušné výkony, jen jedinou kaňkou turnaje bylo zranění Kuby Janečka,“ hodnotí kouč Václav Benák.

Konečné pořadí
1. HC Škoda Plzeň

2. Motor České Budějovice
3. Mountfield HK
4. HC Olomouc
5. AZ Havířov
6. PSG Berani Zlín


Jeho svěřenci se poté ještě těsně před startem soutěže vydali k poslední velké prověrce. Představili se ve východních Čechách, kde se zúčastnili charitativního turnaje O Rebečina křídla, jenž byl bez vyhlášení a medailí. Modrobílí si přitom vedli skvěle! Domácí Pardubice skolili 5:4, Litvínov 6:3 a Telč 4:0.




Trenér Václav Benák
P
ane trenére, jak vnímáte celkové stříbro?
Sice převládá hořkost porážky ve finále, ale na druhou stranu je stříbro pro nás velký úspěch. Hlavně jak se celá sezóna pro nás vyvíjela.

Jak jste rád, že se, i když krátké, hrálo play off?
Pro kluky to byla první zkušenost se zápasy play off. V sérii z Hradcem Králové v semifinále jsme hráli velmi dobře a po zásluze jsme postoupili. Ve finále s Kometou jsme tahali v obou zápasech za kratší konec. Soupeř byl ve všem lepší. Brno bylo jasně nejsilnější tým, se kterým jsme v letošní sezóně hráli.

Co vás a tým nyní ještě čeká?
Po finále pro nás sezóna již skončila. Kluci budou mít volno, dokud si je nepřevezme nový trenér Tomáš Pejchar.

Pane trenére, děkujeme za rozhovor!