Dnes nemůžu nikomu nic vytknout, říká Marek Sýkora

P l z e ň - Do Plzně přijel na soustředění známý hokejový tým CSKA Moskva. V rámci svého plzeňského pobytu sehrál ruský celek i přípravné utkání proti Lasselsbergeru Plzeň. Nejen pro Romana Málka to byl velmi prestižní duel. S ruským hokejem se znovu setkal i zkušený trenér Marek Sýkora. „Dnes nemůžu nikomu nic vytknout,“ hodnotil výkon svých svěřenců plzeňský lodivod.

Moskevské CSKA není jen slavné jméno, ale je to nyní již soukromý, dobře se rozvíjející klub, který má ve svém středu velmi zkušené kvalitní hráče. I proto byl duel s tímto celkem značně prestižní záležitostí. „Bylo to docela dobré utkání, i když bylo málo branek pro diváky. CSKA ukázalo svoji sílu. My jsme bojovali, snažili jsme se. Hráči se v rámci možností vydali na maximum. Hráli jsme bez mnoha nemocných a zraněných hráčů. Dneska ještě přibyli další. Zřejmě nastydli když jsme se vraceli ze Švýcarska. V průběhu zápasu ještě odstoupili Pavel Trnka a Pepík Straka. Z tohoto pohledu je výsledek cenný,“ hodnotil výkon svých svěřenců trenér Marek Sýkora, který se do Plzně vrátil právě z Ruska. Ze svého působení v Magnitogorsku, kde chytal i Roman Málek, zná ruský hokej velmi dobře.

Utkání probíhalo ve svižném tempu, které brzdilo snad až příliš velké množství vyloučených. V závěru druhé třetiny hráli domácí hned dvakrát přesilovku 5 na 3. Přesto se v početní výhodě gólově neprosadili. „My jsme tu přesilovku ještě málo trénovali. Moc spokojený nejsem, ale doufám, že to zlepšíme,“ vysvětluje Sýkora. Plzni navíc chyběli do přesilovkových formací někteří klíčoví hráči. Nastoupit nemohli Nedoma, Cartelli, Výborný, Moravec, Paroulek ani Andrašovský.

Na zkoušce je v Plzni obránce Matěj Trojovský. „Uvidíme, až se naše mužstvo doplní o další obránce. Až přijde Cartelli, Výborný a Nedoma. Pak uvidíme, jaké místo si v tom mužstvu Trojovský najde. Ale myslím si, že se zlepšuje,“ hodnotí plzeňský lodivod jeho šance.

Celé mužstvo působilo v zápase velmi kompaktním dojmem. Nad ostatní snad vyčnívala pouze trojice Vorel – Kracík – Adamský. „Roman Málek chytal dobře. Jarda Kracík hrál pěkně. Nemůžu nikomu nic vytknout Je cenné, že hodně bojovali, že se snažili,“ chválí své hráče Sýkora. Snahu hráčů kvitovali povzbuzováním i spokojení fanoušci, kterých přišlo více než tři tisíce. „Jsem nadšený. Diváci jsou tady ohromní,“ vzkazuje plzeňský trenér domácím fanouškům.

Kromě utkání se trenérům musela honit hlavou i čerstvá zpráva o zrušení postavení mimo hru na střední čáře. Asociace profesionálních klubů totiž právě v den zápasu rozhodla o tom, že zápasy se budou hrát podle starých pravidel, s výjimkou posuzování zakázaného uvolnění. „Když byl dotaz dva měsíce zpátky, když se o tom jednalo, tak jsme chtěli, aby se zavedla červená čára. My jsme si od toho slibovali, že to pro hokej bude dobře, ale ve chvíli, kdy NHL ustoupila od tohoto pravidla a byli jsme jediní ve světě, tak si myslím, že je logické, že nebudeme jediní ve středu Evropy. Vždyť jde i o mládežnické reprezentace, které by hrály jinak než všichni ostatní. Já si myslím, že je to docela logické,“ vysvětluje Sýkora své stanovisko k tomuto problému. „Pro nás to není komplikace. Hráči mají zažitý ten způsob z minulých let,“ dodává.