HC ´05 Banská Bystrica

Představujeme soupeře v CHL: Slovenský šampion z Banské Bystrice

Plzeň - Během své druhé účasti v CHL indiáni opět v základní skupině narazí na celek ze Slovenska. Před dvěma lety to byl tým HK Nitra, v letošní sezoně Ligy mistrů na Západočechy čeká obhájce slovenského titulu, kterým je mužstvo HC ´05 Banská Bystrica. Příběh tohoto hokejového klubu je nesmírně působivý, během několika let učinil obrovský progres, navíc v jeho kádru nalezneme zajímavá jména. Pojďme se na Banskou Bystrici podívat podrobněji!

Novodobá historie banskobystrického hokeje

Plzeňský klub se se zmiňovaným soupeřem v minulosti vůbec neutkával, neboť Banská Bystrica se během šedesátých, sedmdesátých, osmdesátých a devadesátých let objevovala v nižších slovenských soutěžích. Do nejvyšší soutěže se klub, který se tehdy jmenoval ŠK Iskra Banská Bystrica, probojoval v sezoně 1994/1995, což byl do té doby největší úspěch. Následně se po dlouhá léta tým ve slovenské extralize příliš nezdržoval, putoval do nižších soutěží, měl také obrovské finanční potíže. V roce 2005 stávající klub úplně zanikl. A na jeho místě se vybudoval nový – HC ´05 Banská Bystrica.

Mužstvo po letech stagnace a skomírání získalo nový dech, od sezony 2008/2009 hraje pravidelně slovenskou extraligu, tedy nejvyšší tamní soutěž. A každý rok od svého postupu mezi elitu se Banská Bystrica vždy probojovala do play-off. V posledních pěti sezonách je navíc největším postrachem slovenských soupeřů, na domácí scéně exceluje. V sezoně 2013/2014 se tým probojoval ve vyřazovací části do semifinále, poslední čtyři ročníky hrála Bystrica pokaždé finále. Od roku 2005 tedy tento klub předvedl naprosto fenomenální pokrok, za necelých deset let se stal jedním z nejlepších týmů na Slovensku.

Největší úspěchy klubu

Jak již bylo zmíněno, slovenští borci patří v posledních letech k absolutní špičce tamní soutěže. V sezonách 2010/2011 a 2013/2014 získal tým bronzové medaile. Ještě jednou je nutné připomenout, že Bystrica do extraligy postoupila v roce 2008, již za dvě sezony to tedy dotáhla k celkovému třetímu místu. A v následujících letech začalo být ještě lépe.

Od sezony 2013/2014 až do té poslední hrála Banská Bystrica pokaždé finále místní nejvyšší hokejové soutěže. V tom prvním nestačila na Košice, v tom druhém na Nitru. To je povědomé, že? Právě klub z Nitry, tehdejší slovenský mistr, postoupil do základní skupiny CHL, kde se v sezoně 2016/2017 potkal se Škodovkou. Poslední dva ročníky už ale banskobystričtí hokejisté soutěž ovládli, když Nitře vrátili prohru z předchozího finále, v minulém ročníku přehrála Bystrica Duklu Trenčín těsně 4:3 na zápasy. Suma sumárum – za posledních osm sezon získala Banská Bystrica dva bronzy, dvě stříbra a dvakrát slavila mistrovský titul.

Poslední a jediné odehrané utkání v Plzni

Pikantní souboje Západočechů s Banskou Bystricou, která se v dobách minulých ocitala především v nižších slovenských ligách, tedy počítat nemůžeme, jako tomu bylo před duely s Nitrou. Indiáni se se slovenským týmem potkali na úplném konci letní přípravy před začátkem sezony 2015/2016, kdy Bystrica zavítala do Home Monitoring Arény. Oba celky nastoupily v nejsilnějších sestavách.

Modrobílí nakonec duel dovedli do vítězného konce, když svého soupeře porazili 2:0. Vítězný gól tehdy vstřelil útočník Ján Sýkora, který paradoxně v nynějších dobách hájí barvy Banské Bystrice, k čemuž se v tomto článku později dostaneme. Pojistku v podobě druhého gólu přidal obránce Michal Moravčík, indiáni se touto výhrou naladili na nový extraligový ročník, který načali velice dobře, nakonec dokráčeli až k bronzovým medailím.

Druhá účast v Lize mistrů v řadě

Hokejisté ze šestého největšího slovenského města se v CHL představí podruhé za sebou. V minulém ročníku se Bystrica během své premiérové účasti v soutěži potkala ve skupině A s týmy Wolfsburg Grizzlys z Německa, Red Bull Salzburg z Rakouska a Tappara Tampere z Finska. Slovenský zástupce skončil po odehrání všech šesti skupinových duelů na předposledním místě tabulky, když si připsal celkem 6 bodů, 13 vstřelených gólů a 18 inkasovaných. Třetí místo obsadil díky lepšímu skóre, německý Wolfsburg inkasoval více gólů.

V historicky prvním odehraném mači v CHL se Banská Bystrica představila v Německu, ve Wolfsburgu prohrála těsně 3:4. V následujícím duelu se slovenský mistr představil v Salzburgu, kterému podlehl vysoko 0:5. Ani na třetí pokus to nevyšlo, Bystrica doma prohrála v odvetě s Wolfsburgem 0:1. Poté už se jí ale doma dařilo, když na svém ledě nejdříve porazila Salzburg 5:3, následně i Tapparu 5:2. Mezitím si slovenský tým připsal ještě jednu prohru, když ve Finsku prohrál 0:3. Do další vyřazovací fáze už se tedy Banská Bystrica neprokousala.

V každém utkání CHL chceme být konkurenceschopní, hlásí trenér Ceman

Banskou Bystrici vedl v posledních třech sezonách zkušený kouč Vladimír Országh, který se však po konci minulého ročníku s klubem rozloučil, zamířil do KHL, kde bude vést bratislavský Slovan jako hlavní trenér. Jeho místo obsadilo zajímavé jméno, a sice kanadský kouč Dan Ceman, jenž na Slovensko zamířil z Dánska, kde trénoval tým SønderjyskE, ve kterém působil posledních šest sezon. Ceman je rodákem z kanadského Windsoru, Banská Bytrica bude jeho čtvrtým trenérským působištěm.

Na zajímavé duely v Lize mistrů se trenér Ceman velice těší, i když si je vědom toho, že na jeho svěřence nečeká nic lehkého, jak prohlásil pro banskobystrické klubové webové stránky: „Máme velmi náročnou skupinu, proto bych nerad hovořil o nějakých striktních cílech. Chceme jít od zápasu k zápasu a v každém být konkurenceschopným mužstvem. Nebudeme mluvit o tom, že máme za cíl postoupit ze skupiny. Našim cílem bude odehrát šest kvalitních zápasů a některé z nich se pokusit vyhrát. Vím, že před rokem Banská Bystrica porazila například Tapparu.“

Zimný štadión Banská Bystrica

Slovenský soupeř odehraje své utkání proti Škodovce i ostatním týmům na stadionu, který byl otevřený na Vánoce roku 1956, o deset let později byl zimák zastřešen. V letech 2009 a 2013 prošel stadion nutnou rekonstrukcí, jeho kapacita činí 2 841 míst. Hala se nachází na banskobystrickém Hronském předměstí, pro Plzeňany, kteří se budou chtít atraktivního souboje českého a slovenského týmu zúčastnit, čeká cesta autem dlouhá 628 kilometrů.

Známé tváře, matadoři i borci ze zámoří

Začněme hned u prvního starého známého, kterým je obránce Branislav Kubka. Ten se stal posilou Škody před sezonou 2014/2015 a rychle zapadl do plzeňské obrany. Nutno dodat, že se stal ryze defenzivním členem, sbírání bodů nebylo jeho pravé povolání. Na ledě si ho fandové ani nemuseli během utkání všimnout, svou nenápadností však eliminoval většinu ataků soupeře. V následujícím ročníků došplhal s Plzní až k bronzovým medailím. Nepovedený vstup do ročníku 2016/2017 ho však stál místo v sestavě, Kubka se tedy vydal domů, aby rozšířil řady Banské Bystrice. Za indiány odehrál v extralize celkem 116 zápasů (2+18), další čtyři přidal v CHL (0+1).

Branislav Kubka na Plzeň vzpomíná jenom v dobrém, na vzájemnou konfrontaci se nesmírně těší, jak uvedl pro klubový web: „Byly to nejkrásnější roky, jaké jsem v zahraničí zažil. Samozřejmě, v Banské Bystrici je to také super, ale co se týká mého působení v Česku, tak to byly nejlepší skoro tři roky. Mám tam kopec přátel, známých, jsem v kontaktu s vedoucím mužstva nebo s masérem. Je to rodinný klub podobný Bystrici, kde je vždy dobrá nálada. Proto se tam velmi těším. Znovu uvidím stadion, Plzeň má podobně skvělé fanoušky jako Banská Bystrica, vždy tam bývá skvělá atmosféra. Škodovka má vždy dost mladý tým, je plný odchovanců. Hrají rychle, kombinačně, vpředu jsou šikovní.“

Další velice známou osobností v kádru slovenského mistra je útočník Ján Sýkora, který do klubu přišel po konci minulé sezony z Pardubic. Vytáhlý forvard stihl v Plzni odehrát necelé tři sezony, zejména v ročníku 2014/2015 patřil k největším oporám Škodovky. V následující sezoně však putoval společně s Marcelem Hossou do Třince, na západ Čech zase zamířil Erik Hrňa. Sýkora se ovšem v Třinci kvůli častým zraněním příliš neprosadil, proto byl znovu vytrejdován, tentokrát do Pardubic, kde odehrál poslední dva ročníky před návratem na Slovensko. Věčně usměvavý Ján Sýkora odehrál za indiány celkem 126 utkání, ve kterých si připsal dohromady 71 bodů (35+36).

Kapitánem Banské Bystrice je ostřílený slovenský útočník Tomáš Surový. Ten patří k hlavním hvězdám týmu, v NHL stihl zapsat 126 duelů (27+32), hrál rovněž v KHL, ve Švédsku, v reprezentaci nasbíral přes 100 startů. Posilou do obranných řad je Karol Sloboda, který v české extralize odehrál téměř 600 zápasů, působil například ve Vítkovicích, Karlových Varech, Slavii, a často potkával Plzeňské ve vyřazovacích bojích. V týmu slovenského mistra působí také řada hráčů ze zámoří, téměř všichni z nich prošli americkými mládežnickými ligami, poté se vydali do Evropy. Branku Bystrice bude hájit Američan Stephon Williams, v klubu nalezneme také čtyři Kanaďany, a sice beka Brendena Millera, v útoku zase tři jeho krajany, kterými jsou Guillaume Asselin, Éric Faille a Brock Higgs.

SOUTĚŽNÍ KVÍZ

7) Kolik bronzových medailí získala Banská Bystrica ve slovenského nejvyšší lize v posledních osmi sezonách?

8) Z jaké evropské země zamířil do banskobystrického klubu kanadský kouč Dan Ceman?

9) Jak se jmenuje kapitán Banské Bytrice?

BONUSOVÁ OTÁZKA: Který plzeňský hráč vyhrál anketu pro nejlepšího extraligového hokejistu za sezonu 2017/2018?

SOUTĚŽ BYLA UKONČENA

Chybějící otázky naleznete v těchto článcích:

PREVIEW JYP

PREVIEW LUGANO