LETNÍ PŘÍPRAVA

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti aneb Jak indiáni nabírají síly na novou sezonu

Plzeň - V nádherné krajině Šumavy přímo v Železné Rudě zahájili v pondělí 2. července svoje druhé soustředění v náročné letní přípravě hokejoví indiáni. Během týdne na Šumavě absolvují hráči pod vedením hlavního trenéra Ladislava Čiháka a celého realizačního týmu náročné tréninkové prvky a poté se čtrnáctidenním individuálním tréninkem zakončí hokejisté přípravné letní období.

Úderem deváté hodiny se sešlo všech 15 hráčů na hřišti ke krátkému zahřátí svalů před tréninkem. Po výskocích přes metrové překážky sounož mají indiáni na dopoledním programu sprinty do kopce a výběhy s pneumatikami, které váží cca od 12 – 15kg. Cílem je získat výbušnost, sílu a rychlost.

Po spolykaných dávkách v podobě kopce na Samotách se indiáni po necelých dvou hodinách pomalu trousili do sprchy a na zasloužené občerstvení. Za přítomnosti Karolíny Plíškové na televizním přijímači v jídelně si s chutí dali pečlivě připravený oběd místní kuchyně a spěchali do postele.

"Odpočívat se dá jedině spánkem," prozrazuje Vojta Němec. Nová plzeňská posila z Brna.

Odpoledne s příchodem čtvrté hodiny začíná na hřišti hodinový kruhový trénink, ke kterému se připojují i Jakub Pour a David Stach, kteří mají díky doléčení zranění individuální trénink s Adamem Havlem, fyzioterapeutem plzeňského A-týmu.

Po kruhovém tréninku se všichni vyjma Davida Stacha, který se chystá na individuální dávky na kole, přesouvají na fotbalové hřiště. Fotbálek končí před sedmou hodinou.

FOTOGALERIE ZDE!

Pár otázkami jsme vyzpovídali hlavního trenéra týmu, Ladislava Čiháka.

V jaké fázi letní přípravy na suchu se nacházíte?
Teď končíme letní přípravu, máme osmý týden. Kluci dostanou po soustředění 14 dní volno a v těch 14 dnech dostanou ještě od Honzy Snopka nějaké individuální plány, co by si měli ještě splnit. 23. července začneme testy a od 24. července jdeme zase na led. Budeme trénovat po partách, dvoufázově a poté začátkem srpna začnou přípravné zápasy. Potom uvidíme co a jak dál, jestli nějaké hráče pošleme jinam, nebo si je necháme, to už záleží na tom, jak budou vypadat tréninky na ledě a zápasy.

Co vidíte jako nejnáročnější část tohoto soustředění?
Tak já si myslím, že je to ta dopolední fáze. Kluci běhají sprinty do kopce, tahají pneumatiky. Je to rychlostně silové a je to hodně nepříjemné, to je asi pro ně nejtěžší.

Jak se zatím jeví v přípravě noví hráči? Němec, Vráblík, Eberle, Frodl?
Frodl nás překvapil, je velmi dobře připravený. Více méně na co sáhne, to mu jde. Měl velmi dobré výsledky na VO2 max i na wingate. Roman Vráblík s Vojtou Němcem trénují velice dobře, nechyběli ani na jednom tréninku, což je pro mě také důležité, že nepauzírují, že mají 100% docházku, kterou si vedeme. Jan Eberle to je bojovník, kluk u kterého bychom chtěli, aby dělal tu černou práci. Tréninkově jsem s ním velice spokojený. My vždycky když se snažíme doplnit tým, tak zjišťujeme informace z různých zdrojů, nejen hokejové ale i charakterové, jaké má hráč zázemí, jakou má tréninkovou morálku a pak si ty kluky k sobě vezmeme, nebo ne. My jsme rádi, že tu kluci jsou a jsme s nimi spokojení.

Jak je na tom David Stach a Jakub Pour, viděli jsme, že už s týmem trénují? Oba kluci jsou tu s námi.
Kuba má natržený postranní vaz u kotníku, tak trénuje s Adamem Havlem individuálně. David už s námi trénuje delší dobu, ale má trochu rezervní režim, kde ještě nezatěžuje úplně na plno nohu, nesmí běhat. Nechceme u něj nic riskovat, horní část těla posiluje a nohy tam je trochu deficit, ale už může šlapat na kole, tak jsme mu na Šumavu vzali kolo a pro něj bude to soustředění v tomhle asi nejtěžší.

S týmem je tu řada mladých hráčů, jak to zvládají, Kaňák, Kantner, Kodýtek, Kvasnička?
Tyhle kluky známe dlouho, pár let. Vždyť oni nám s Jirkou Hanzlíkem prošli rukama, tréninky vždycky zvládali výborně. Oni ví, o čem to je a díky tomu to tady zvládají velmi dobře. Měli slušné výsledky na testech. Já jsem za to rád, že práce, kterou jsme v minulosti nastavili u mládeže, nám teď ty kluky přivádí dobře připravené.

Změnila se suchá letní příprava oproti loňským sezonám?
Letos jsme to trochu pozměnili, pár věcí jsme doplnili, udělali pár intervalových tréninků na běhání, hlavně ze začátku, aby ty hráči trochu získali objem a neměli problém s dlouhodobou vytrvalostí. I když spoustu lidí tvrdí, že v hokeji není důležitá, tak já s tím nesouhlasím. Hráč musí být připravený jak rychlostně, tak vytrvalostně. Kluci mají na testech lepší výsledky než loni a to je pro nás ideální zpětná vazba.

Část týmu má individuální přípravu, máte o nich nějaké zprávy?Podávají hlášení, nebo jakým způsobem má trenér přehled o jejich přípravě?
Je to čistě o důvěře, jsou tam hráči jako Milan Gulaš nebo Venca Nedorost, Ondra Kratěna, spolu si zavoláme a řekneme si, takže vím, co dělají, ale hlavně oni vědí, co dělají a Milan měl vstupní i výstupní testy WIN GATE perfektní. Milan je podle testů dokonce lépe připravený než loni. Ondra toho ani nebudu komentovat, to je kluk, který se vždy připraví stoprocentně. Venca Nedorost, to je tréninkový kůň sám o sobě. Ten je schopen se tréninkem tak odrovnat, že by ho člověk pomalu musel brzdit. Jakub a Denis Kindlové se připravují společně a testy je ještě čekají. Co se týče Ryana a Nicka a nově podepsaného Conora Allena, to bude trošičku neznámá. My jsme je na to upozorňovali, říkali, co po nich chceme, jaké by měli mít váhy a podobně. To se týká hlavně Ryana, ale já jsem přesvědčený o tom, že přijedou dobře připravení a pokud ne a testy jim nevyjdou dobře, tak v srpnu nejspíš z toho zimáku ani nevylezou. A pokud tam bude nějaký deficit, budou to muset dohnat.

Zmínil jste Conora Allena, což je nová posila Plzně. Je už takto tým kompletní, a jak to vypadá v brankovišti?
Tým je kompletní, hráčsky je to hotové a do brankoviště, tam ještě čekáme. Já bych ale nerad něco předvídal, nějaká jména tam jsou, ale zatím počkáme, jak se to všechno vyvine. Tenhle týden bychom ještě rádi počkali.

Momentálně probíhá fotbalové MS, kdo je Vaším favoritem?
Spoustu favoritů už tam není, je vidět že MS vyhrávají týmy a ne individuality. Já bych to přál Chorvatům. Líbilo se mi mimo jiné, jak se zachoval trenér po té, co jeden z hráčů odmítl nastoupit pro pár minut na hřiště. Okamžitě ho vyhodil z celého šampionátu.