Největším soupeřem v boji o záchranu je Ústí nad Labem

P l z e ň - Jednu z nejtěžších sezón posledních desetiletí prožívají letos plzeňští junioři. Hrozí jim totiž, že sestoupí z nejvyšší soutěže a že příští rok bude juniorka jezdit k zápasům do Jablonce nad Nisou, Chrudimi, Velkých Popovic či Klášterce nad Ohří. Plzeň by se tak dostala na úroveň Rokycan nebo Sokolova a hlavně – panují obavy, s jakým týmem by Plzeň příští rok soutěž hrála. Asi málokterý talentovaný dorostenec by se smířil s tím, že bude hrát v Plzni jen druhou nejvyšší soutěž.
ROZHOVOR S TRENÉRY JUNIORKY KARLEM TRACHTOU A IVANEM VLČKEM

Krize mužstva vyvrcholila v jednom z nejdůležitějších zápasů sezóny, kdy se juniorka střetla v pondělí 15. prosince v předehrávce 56. kola s předposledním Ústím nad Labem v přímém souboji o předposlední příčku. Plzeň zápas nezvládla a po nešťastné chybě v rozehrávce v závěru prohrála 1:2. Vedení klubu následující den odvolalo z důvodu neuspokojivých výkonů trenéry juniorky a jmenovalo na jejich místa dvojici Karel Trachta – Ivan Vlček.

Základní část juniorské extraligy čítá 56 utkání. Zatím jich bylo odehráno 33, v juniorské soutěži se hraje dvoubodovým systémem, zápasy se neprodlužují. Do první ligy juniorů sestupuje přímo poslední tým z extraligy. Lasselsberger Plzeň je na poslední příčce s dvoubodovou ztrátou na Ústí nad Labem, všechny tři vzájemné duely však Plzeň s Ústím prohrála. Šest bodů Plzeň ztrácí na Karlovy Vary, dvanáct na Pardubice a třináct na Spartu. Určité zmatky vnáší do skutečnosti oficiální server svazu ledního hokeje www.hokej.cz, který obrátil ve svém zpravodajství výsledek zápasu Ústí nad Labem – Sareza Ostrava a Severočechům tak v „oficiální“ tabulce upřel dva body.

K oporám Slovanu Ústí nad Labem patří útočníci Michal Dragoun, Martin Liba a Daniel Volráb, kteří v klubu hostují ze Sparty Praha a kombinují zápasy za juniorský tým s utkáními v první lize. Juniorka se však již musí obejít bez obránce Ondřeje Malinského, který byl vyměněn do Prostějova, a další opory zadních řad Jakuba Evana, jehož si z hostování stáhlo extraligové Kladno. Ústí si prožilo velkou krizi v říjnu. Nad Kladnem vedli ústečtí mladíci ještě ve 25. minutě 4:0 a přesto prohráli. V následujících třech utkáních vstřelil Slovan pouhou jednu branku.

Poslední vzájemné utkání obou ohrožených týmů se hraje 19. února v Ústí nad Labem. Pokud chce Plzeň předstihnout Ústí v tabulce, musí v konečném zúčtování vybojovat alespoň o jeden bod více než soupeř, protože nepříznivý poměr vzájemných zápasů už plzeňská juniorka nezvrátí.

Již několikátou sezónu se hovoří o rozšíření počtu účastníků juniorské extraligy. V posledních letech se v této věci hodně angažovala Dukla Jihlava a IHC Písek, ovšem na svazu se návrh zatím prosadit nepodařilo. I v tom by mohla být šance Plzně jak zůstat v nejvyšší soutěži. „Při stávajícím počtu zápasů, když si k tomu připočtete fakt, že kluci chodí do školy, by to bylo asi náročné. Asi by to bylo i náročnější po finanční stránce, ale v momentální situaci bychom pro to asi ruku zvedli. Je to ale můj názor, je to otázka spíše pro vedení klubu,“ uvedl asistent trenéra Ivan Vlček.

Změny v juniorce během sezóny 2003-04

V průběhu sezóny skončili s hokejem útočník František Hail a slovenský obránce Radoslav Tóth. Jako první přišel posílit plzeňskou obranu David Hamrlík ze Sparty Praha, který naskočil k premiérovému zápasu 9. října proti Slavii. Pomohl tehdy vyřešit složitý problém s velkou marodkou mezi obránci. Jako druhý se v plzeňské obraně objevil 30. října příbramský zadák Jan Vaněk, který hrál letos v Příbrami také druhou ligu mezi muži. 13. října se pak v sestavě objevila dvojice slávistických útočníků – Filip Morava a Zbyněk Novák. Obrovitý Filip Morava zahájil letošní sezónu v juniorce Slavie, Zbyněk Novák letos zkoušel štěstí v prvoligových klubech Dukle Jihlava a Havířov Panthers, kde také na začátku působil. K vrcholům Novákovy kariéry patří bezesporu loňské play-off, kde nahradil v závěru vítězného slávistického tažení ve slávistické sestavě zraněného Aleše Krátošku. Jinak celou loňskou sezónu odehrál v prvoligovém Berouně. V Brně se 25. listopadu představil v plzeňské obraně odchovanec Josef Slaba, který se předčasně vrátil z hostování ve Spartě. Jako poslední se k mužstvu zatím připojil 11. prosince třinecký zadák Milan Gajda. Člen mládežnických reprezentačních výběru zkoušel letos štěstí v zámoří v celku Green Bay Gamblers v USHL, ovšem nedostával tam tolik prostoru, kolik si sedmnáctiletý mladík představoval, a volil návrat do Čech. S Třincem se však nerozešel v dobrém, s Plzní dlouho pouze trénoval, protože mu Třinec nechtěl dát povolení.