Pro záchranu uděláme všechno, říká Karel Trachta

P l z e ň - S cílem zachránit juniorskou extraligu pro Plzeň nastoupila na trenérskou lavici dvojice Karel Trachta – Ivan Vlček. „Zatím jsem se s týmem spíše seznamoval, odehráli jsme zatím jen dva zápasy. V nich bylo patrné, že se kluci snaží, ale schází jim sebevědomí. Vzhledem k porážkám v poslední době je to celkem logické,“ říkal nový trenér Karel Trachta.
PODROBNÝ POHLED NA SITUACI PLZEŇSKÉ JUNIORKY

Ve čtrnáctidenní přestávce se juniorka věnovala hlavně obnově sil. „Po posledním zápase jsme měli dva regenerační tréninky, o Vánocích dostali kluci krátké volno a pak jsme trénovali dvoufázově, věnovali jsme se hodně vytrvalosti,“ uvedl Trachta. Ten ještě nedávno trénoval extraligové áčko. „V extralize hrají profesionálové, u juniorky je to jiné. Když se prostě někdo rozhodne, že to zabalí nebo odchodí, je těžší ho nějak postihnout. V každém případě velice dbáme na disciplínu co se týče tréninků a klademe důraz na životosprávu hráčů. Řekli jsme jim, že pro Plzeň je velice důležité udržet extraligu a věřím, že si to hráči uvědomují,“ vysvětlil kouč.

Oba trenéři zatím vedli mužstvo v zápasech s Třincem a s Opavou. „Třinec má dobré mužstvo a přehrál nás, v Opavě nám rozhodčí vyloučil 14 hráčů a domácí rozhodli v přesilovkách,“ zhodnotili utkání trenéři. Ivan Vlček jako bývalý asistent dorostu poté srovnal náladu v juniorské a dorostenecké kabině. „V dorostu je pohoda. Když se nedaří, je to vždycky trochu hroší. Na hráče je vyvíjen větší tlak.“

Mladé hokejisty Lasselsbergeru Plzeň trápí velký počet obdržených branek. Přestože došlo k výměně celé poloviny obrany, góly do plzeňské sítě padat nepřestaly. „Je faktem, že jsme inkasovali druhý největší počet branek. Jestli chceme dělat výsledky, musíme přenést zodpovědnost do mužstva a základem úspěchu je samozřejmě obrana. Je to i otázka chytrosti hráče včas se vrátit. Uděláme pro záchranu všechno. Není mi to jedno, jsem zvyklý bojovat,“ uvedl Karel Trachta.

Plzeň kromě řady porážek však také uštědřila svým soupeřům několik debaklů. Spartu a Opavu vyprovodila devíti brankami, Karlovy Vary si odvezly osmičku, Havířov s Přerovem dostali nakládačku v podobě sedmi branek. „My jsme v té době u mužstva nebyli, ale co máme informaci od předchozích trenérů, svůj den měli Kracík s Bílkem,“ vysvětlil Trachta. Právě Roman Bílek bojoval o místo v sestavě reprezentační dvacítky na právě probíhajícím mistrovství světa. Jako posledního ho však potkalo zužování kádru a na šampionát nakonec nejel. „Přál jsem mu, aby se na mistrovství dostal. Já to přeju každému hráči z tohoto klubu, každému hráči z Plzně fandím. Je to rozhodnutí pana Hadamczika,“ vyjádřil se Karel Trachta.