Vostřák na odchodu, Kraft pod střechou

P l z e ň - První zužování kádru HC Lasselsberger Plzeň nepřežil z výkonostních důvodů Pavel Vostřák. "Byl vyřazen z kádru a hledá si nové angažmá. Nevešel se trenérům do sestavy," uvedl ředitel klubu Tomáš Král. K dalším úpravám složení týmu bude docházet v návaznosti na stávku NHL. Smlouvu po dobu výluky zámořské soutěže naopak podepsal plzeňský odchovanec Milan Kraft, který nastoupí už v pátečním přátelském utkání proti Kladnu. Milan Kraft je kapitánem juniorských mistrů světa z roku 2000, v extralize debutoval v 16 letech v sezóně 1996/97, letos si zahrál na světovém šampionátu v Praze, v týmu pro Světový pohár byl prvním náhradníkem.

Útočník Milan Kraft se narodil 17. ledna 1980 v Plzni, hokeji se učil pod dohledem svého otce, jenž v části loňské sezóny vedl tehdy druholigové Rokycany. Výrazně se prosazoval v dorosteneckých i juniorských kategorií, v sezóně 1995/96 odehrál za dospělé 9 utkání, o rok později 16 zápasů. V létě 1998 byl draftován v prvním kole Pittsburghem, odešel do Ameriky, kde nastupoval za Prince Albert Raiders v juniorské WHL. V roce 2000 prožil dosud nejkrásnější momenty své hokejové kariéry. Jako kapitán týmu Jaroslava Holíka dovedl ve Skelleftea reprezentační davcítku k prvnímu titulu mistrů světa v československé i české historii. Navíc byl na turnaji vyhlášen nejlepším útočníkem a byl jmenován do prvního All-Star-Teamu.

V následující sezóně si poprvé zahrál za Tučňáky z Pittsubrghu. Tři sezóny pendloval mezi prvním týmem a farmou, teprve uplynulou sezónu strávil celou v Pittsburghu. Ta byla jeho nejlepší v kariéře, nasbíral v 66 utkáních 40 bodů za 19 branek a 21 asistencí. Vyvrocholením sezóny byla pozvánka na mistrovství světa do Prahy. V nominaci na právě probíhající Světový pohár byl prvním náhradníkem.

Útočník Pavel Vostřák dostal hokejové základy ve Vlašimi. Předtím však prošel v dorostu Kladnem, při vojně hrál za VTJ Mělník a závěr povinné služby již v Karlových Varech, jejichž barvy hájil plných pět let.

S lázeňským týmem se neúspěšně pokoušel probojovat do extraligy, kam se nakonec Varští dostaly na úkor Olomouce. Vostřák však již byl v Plzni. Ze začátku hrál v útoku s Kořínkem a Kampfem. Po několika měsících do Plzně přišel Marek Sýkora, trenér, který Vostřáka vedl ve Varech.

A právě Sýkora přestal Vostřáka stavět, ten se tak rozhodl požádat o hostování ve Varech. Po návratu před sezónou 1997-98 prožíval již úspěšné období, které vyvrcholilo bronzovou sezónou 1999-2000. Vostřák si připsal 55 bodů, z toho 27 gólů. Neminula jej ani pozvánka do reprezentace.

Na západě Čech vydržel Vostřák ještě jednu sezónu, poté jej odlákalo zahraniční angažmá. V sezónách 2001-02 a 2002-03 působil postupně ve finských týmech Jyväskylä a Jokerit Helsinki. Po sezóně o jeho služby projevila opět zájem Plzeň, ale také mj. České Budějovice. Vostřák se rozhodl pro Plzeň, kde podepsal dlouholetý kontrakt. V loňském ročníku ho však provázela zranění a nedostal se do své obávané formy. Se zdravotními problémy se potýkal i letos, v přípravě se mu nedařilo a vedení klubu se rozhodlo se s ním rozloučit.